Teiginiai

Interneto portaluose pasirodė informacija, jog rugpjūčio pradžioje buvo paskelbtas naujas Tailande atliktas tyrimas, kuris esą ir parodė, kad apie 30 proc. jaunų žmonių, kurie buvo paskiepyti COVID-19 vakcina, patyrė širdies pažeidimų. Dažniausi širdies ir kraujagyslių sistemos reiškiniai buvo tachikardija (7,64 proc.), dusulys (6,64 proc.), širdies plakimas (4,32 proc.), krūtinės skausmas (4,32 proc.) ir hipertenzija (3,99 proc.). Vienam paaugliui po vakcinacijos buvo patvirtintas mioperikarditas, dviems pacientams buvo įtariamas perikarditas, o keturiems – subklinikinis miokarditas.

Verdiktas

Tyrimo autoriai neįvardijo tiesioginio priežastinio ryšio tarp vakcinos nuo koronaviruso ir širdies bei kraujagyslių sistemos trumpalaikių sutrikimų, o tik konstatavo faktą, kad praėjus 3-14 dienų po vakcinacijos šie sutrikimai pasireiškė. Tyrimo autoriai net skelbia, jog „nors buvo pranešta apie širdies ir kraujagyslių reiškinius naudojant COVID-19 vakciną, priežastinis ryšys dar nenustatytas, nes tokie nepageidaujami širdies ir kraujagyslių reiškiniai taip pat yra dažni tarp bendrosios visuomenės, kurios negauna intervencijos“.

Taigi, remiantis šiuo tyrimu padaryta ir portaluose skelbiama išvada, jog „iš 10 vaikų, paskiepytų nuo koronaviruso (COVID-19), trims iš jų dėl to išsivysto širdies problemų“ yra melaginga.

Melo detektoriaus komentaras

Tailando mokslininkų tyrimas, kuriuo siekta išsiaiškinti, ar mRNR vakcina („Pfizer“ ir „Moderna“) nuo koronaviruso paaugliams sukelia šalutinių poveikių, paskelbtas rugpjūčio pradžioje. Tačiau jis dar yra nerecenzuotas, o tai reiškia, kad rezultatų nėra patvirtinę ekspertai.
Šiame tyrime dalyvavo vos 301 paauglys, o visiems, kuriems pasireiškė kažkokie simptomai, jie išnyko per dvi savaites ir jokio rimto gydymo nereikėjo.

Tyrimo autoriai konstatavo, kad apskritai vakcinacija nuo COVID-19 mRNR vakcina turi itin palankų rezultatą ir turėtų būti rekomenduojama paaugliams. Tačiau paauglius, gaunančius mRNR vakcinas, reikia stebėti dėl šalutinio poveikio.

Tai, jog tarp paauglių ir jaunų vyrų, paskiepytų mRNR vakcina („Pfizer“ arba „Moderna“) nuo koronaviruso, dažniau nei įprastai pasireiškia miokardito (širdies raumens uždegimas) ir perikardito (išorinės širdies gleivinės uždegimas) atvejų, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) konstatavo jau prieš daugiau nei metus. CDC miokarditą ir perikarditą pripažino kaip itin retą mRNR vakcinos šalutinį poveikį.

„Kelių tyrimų duomenys rodo retą miokardito ir (arba) perikardito riziką paskiepijus mRNR COVID-19 vakcinomis. Šie reti miokardito ar perikardito atvejai dažniausiai pasireiškė paaugliams ir jauniems suaugusiems, 16 metų ir vyresniems vyrams, praėjus 7 dienoms po antrosios mRNR COVID-19 vakcinos dozės (Pfizer-BioNTech ir Moderna). Gavus „Janssen“ COVID-19 vakciną panašių pranešimų nebuvo“, – teigiama CDC ataskaitoje.

Tačiau pabrėžiama, jog CDC ir toliau rekomenduoja skiepytis nuo COVID-19 visiems 6 mėnesių ir vyresniems žmonėms, nes Imunizacijos praktikos patariamasis komitetas (ACIP) ir CDC nustatė, kad gauta mRNR COVID-19 vakcinų nauda (pvz., COVID-19 atvejų prevencija ir sunkios jo pasekmės) yra didesnė už miokardito ir perikardito riziką.

Medicinos mokslų daktaras Matthew Elias, dirbantis kardiologu Filadelfijos vaikų ligoninės Širdies ligų centre, tvirtino, jog vaikai ir paaugliai turi daug didesnę tikimybę užsikrėsti COVID-19 liga, sukeliančia širdies problemų, įskaitant miokarditą, nei patirti miokarditą kaip šalutinį vakcinos poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją