Tiesiogiai. Bandysiu paaiškinti, nors neabejoju, kad profesoriai turėtų žinoti. Taigi, kodėl valstybė užtikrina tas „šiokias tokias pensijas“? Tiesiog norėdama būti gera ir rūpestinga? 

Privalomoji pensijų sistema, kokia ji bebūtų, iš esmės reikalinga tam, kad žmonės gyvenimo pabaigoje neatsidurtų skurde, kad būdami jauni atidėtų bent dalį savo vartojimo (kitaip tariant, neišleistų visų pinigų) būsimai senatvei. Jei jau visi būtų tokie sąmoningi ir sėkmingi, tai valstybei, ko gero, net ir nereikėtų užsiiminėti tuo nepigiai kainuojančiu lėšų perskirstymu – iš dabartinių jaunų seniems, iš tų pačių jaunų jų pačių senatvei. Visos civilizuotos valstybės turi vienokią ar kitokią privalomą senatvės pensijų sistemą – būtent dėl to vadinamo žmonių „trumparegiškumo“. 

Taigi, jei mokėti „Sodrai“ visus priversime, tai kaupti žmonės bus jau pakankamai sąmoningi ir tikrai atsidės savo senatvei. O jei ne – ne bėda, „Sodra“ visais pasirūpins. Kam tada apskirtai kaupti? Išleiskime dabar, gal tos senatvės net ir nesulauksime. Bet ar tikrai Sodra visais pasirūpins taip, kaip norėtume ir tikimės? Visuomenė sparčiai sensta, vis mažiau jaunų žmonių, taigi „Sodrai“ vykdyti savo įsipareigojimus bus vis sunkiau. Gal būtų ir neblogai turėti atsidėjus bent kiek savo senatvei?

Audronė Morkūnienė
Kai sakoma, kad pensijų fondai visiškai niekuo neįsipareigoję, tai ne tik pasakoma ne visa tiesa, bet tiesiog meluojama. Yra kiti nemažiau svarbūs įsipareigojimai, kaip elgtis su patikėtais pinigais – kaip ir kur juos investuoti, kur laikyti iki investavimo, kaip apskaityti ir atsiskaityti.
Bet mūsų pensijų fondai nėra įsipareigoję mokėti tam tikro dydžio pensijas! „Sodra“, beje taip pat - visi žinome, kad mokėdami įmokas kažkokią pensiją gausime, tačiau kokią, ypač, jei pensinis amžius dar toli, vargu ar kas dabar gali garantuoti. Pensijų fondai gi turėtų garantuoti, kad pensija bus tikrai didelė, galėsim bent senatvėj gražiai pagyventi. 

Kiekvienas įsipareigojimas jau pagal apibrėžimą reiškia, kad už jo įvykdymą kažkas atsako. Pensijų fondai turėtų garantuoti konkrečią sumą? Kaip ją paskaičiuosim, kai kaupiama 20-30 metų? Jei mums reikėtų taip garantuoti, tikriausia imtumėm mažiausią galimą sumą ir ne iš godumo, o kaip racionalūs žmonės – ką gi gali žinoti, kaip gyvenimas susiklostys per tiek laiko. Su apibrėžta išmoka iki gyvenimo pabaigos (o tai ir yra pensija, ne šiaip kokia laikina išmoka), būtume dar atsargesni – čia prisideda ne tik investavimo rizika (kaip pavyks uždirbti), bet ir išgyvenimo rizika – kaip tiksliai numatysime kiek ilgai gyvensime. Taigi ir šituo atveju imtume kuo ilgesnę gyvenimo trukmę, kuo mažesnes palūkanas, kad tikrai įvykdytume pažadą. Ar to ir tikėjotės? 

Galima įpareigoti pensijų valdytojus uždirbti konkrečią grąžą, ne mažiau. Tuomet visi investuos labai atsargiai, kad tikrai susidorotų su užduotimi, ir vargu ar kaupimas pasiteisins, nes tik akcijų rinkos duoda grąžą didesnę nei darbo našumo augimas, bet jose ir svyravimai didžiausi. Neveltui kaupimas laikomas ilgalaikiu procesu – reikia laiko tiems svyravimams išsilyginti (ir po dabartinės krizės rinkos atsigaus, ar gyvenimas nuo šiol tik smuks žemyn?). Kita vertus, jei jau nesėkmes atiduodam pensijų fondams (tegu dengia iš savų lėšų), tai nesitikėkime, kad sėkmės atveju jie atiduos visą uždarbį – kitaip iš ko padengs nuostolius, jei kitąkart tokie pasitaikys.

Audronė Morkūnienė
Baisimasi, kad vyrų ir moterų pensijos iš privačių pensijų fondų bus nevienodos, nes jų gyvenimo trukmė nevienoda. Bet tai gyvenimo faktas – iš tiesų moterys gyvena kur kas ilgiau nei vyrai ir ne vien gyvenimo būdas tai lemia. Jei pensijos bus mokamos rinkoje, tai ši rinka turi veikti pagal tikrus faktorius, o ne politizuotus įsitikinimus.
Kai sakoma, kad pensijų fondai visiškai niekuo neįsipareigoję, tai ne tik pasakoma ne visa tiesa, bet tiesiog meluojama. Yra kiti nemažiau svarbūs įsipareigojimai, kaip elgtis su patikėtais pinigais – kaip ir kur juos investuoti, kur laikyti iki investavimo, kaip apskaityti ir atsiskaityti. Įsipareigojimai, kurie reguliuoja valdytojų elgesį – ar tai menki įsipareigojimai? Įmonės atsako už savo veiklą, priežiūros institucija ir kontroliuoja jų veiklą, ne konkrečią grąžą.

Baisimasi, kad vyrų ir moterų pensijos iš privačių pensijų fondų bus nevienodos, nes jų gyvenimo trukmė nevienoda. Bet tai gyvenimo faktas – iš tiesų moterys gyvena kur kas ilgiau nei vyrai ir ne vien gyvenimo būdas tai lemia. Jei pensijos bus mokamos rinkoje, tai ši rinka turi veikti pagal tikrus faktorius, o ne politizuotus įsitikinimus. Imant vidutinę gyvenimo trukmę apskritai, pinigai perskirstomi tarp visų pensijų gavėjų, tiek vyrų, tiek moterų, ir, žinoma, vyrų nenaudai. Jei skaičiuosim moterų ir vyrų gyvenimo trukmę atskirai, tai sukauptos sumos paskirstys bent jau tarp tiktai moterų ir tiktai vyrų, ir tai tikrai bus teisingiau. Nes be perskirstymo, deja, jokios išmokos iki gyvos galvos neįmanoma užtikrinti: kažkaip norima pastebėti tik tai, kad Onutė gali gyventi trumpiau nei vidutinė gyvenimo trukmė, bet neklausti, kas bus tuomet, jei ji gyvens kur kas ilgiau nei tas vidurkis? Pensiją ji tikrai gaus, bet iš tų lėšų, kurių nepanaudojo tiek ilgai neišgyvenę.

Dar viena „apgavystė“ - lėšos paveldimos tik iki anuiteto nupirkimo. Nes tuomet rizika, kiek ilgai jis gyvens ir ar apskritai sulauks to pensinio amžiaus, dar yra kaupėjo pusėje. Tada, kai ji jau perduodama draudikui, atsiranda garantija, kad nustatyto dydžio išmoka bus mokama iki gyvos galvos, kas beatsitiktų. Juk tokios garantijos ir norėjome, o pinigų, kad ji būtų įvykdyta, atiduoti neketiname. Šią garantiją patogu nutylėti – žmonės, pasipiktinkite tais privačiais fondais ar draudimo įmonėmis ir jų „apgavystes“ dengiančiais architektais (tiksliau „architekte“).

Audronė Morkūnienė
Estai negavo nei vienos Europos Komisijos rekomendacijos keisti savo pensijų sistemą, nei pernai, nei šiemet. Tuo tarpu mes įsakmiai raginami įvykdyti esminę pensijų reformą. Kažin kodėl?
„Rinka neveikia, nes žmonės neperpranta šio produkto“, tačiau jei savarankiškai kaups – tada tai tikrai perpras. Toks visuotinis kaupimas iš dalies socialinio draudimo įmokų todėl ir buvo sugalvotas, kad jis būtų prieinamas kiekvienam, nepriklausomai nuo kišenės gilumo, kiekvienam, nebūtinai gebančiam kreiptis į finansų maklerį, kad pastarasis jam suformuotų investicijų portfelį su pradine keliasdešimt tūkstančių suma. Nes papildomai ir savarankiškai kaupti, deja, gali kol kas tik nedaugelis, o pensijų reikės visiems. Akivaizdu, tokie profesorių pasisakymai nėra skirti paskatinti žmones daugiau pasidomėti kaupimu, kaip jis veikia, kokia iš to nauda. Ar siūlomi savanoriški pensijų fondai, valdomi tų pačių valdytojų kaip ir privalomieji, yra geresni? Brangesni tai tikrai, bet tai profesoriams jau nerūpi, nes į juos jau mokės kažkokie mistiniai turtingieji.

Nenorėčiau, kad susidarytų įspūdis, jog pensijų fondai sutvarkyti idealiai ir nebėra ką tobulinti jų veikloje. Tikrai taip nėra, bet kalbėkime ir spręskime tikras problemas, o ne ieškokim „apgavysčių“ ten, kur yra normali veiklos logika. Galų gale, atrodo, bus sumažinti atskaitymai pensijų fondų valdytojams už lėšų administravimą, atskaitymų nuo įmokos apskritai bus atsisakyta. Neabejoju, kad dar yra ką veikti – priežiūros institucija ketina reikalauti, kad pensijų fondai taikytų gyvenimo ciklo modelius, kai lėšų investavimo strategija kinta kartu su kaupimo dalyvių amžiumi (nuo rizikingesnės iki visiškai saugios), ir tai, matyt, tikrai bus padaryta, jei tik patys priežiūros objektai – pensijų fondai išliks.

Ir pabaigai – visiems pavydą keliantys estai. Nepatikėsite, bet jie turi lygiai tokią pat „jokių įsipareigojimų“ neprisiimančią pensijų sistemą, į kurią dar privertė visus jaunus žmones mokėti papildomas įmokas. Įmokas į pensijų fondus pervedinėja taip pat iš savo socialinio draudimo, pensijas taip pat mokės kaip anuitetus. Krizės metu buvo laikinai sustabdę pervedimus, dabar jau atstatė ir kaip kompensaciją juos padidins – į tą pačią „netikusią“ sistemą. Ir jų pensijų sistemos ilgalaikės prognozės atrodo puikiai – pensijų dydis bus išlaikytas netgi senstant visuomenei, o valstybės išlaidos nedidės. Ir visa tai dėl šio nelemto, pilno „plataus masto apgavysčių“ kaupimo. Beje, jie negavo nei vienos Europos Komisijos rekomendacijos keisti savo pensijų sistemą, nei pernai, nei šiemet. Tuo tarpu mes įsakmiai raginami įvykdyti esminę pensijų reformą. Kažin kodėl?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)