Pirmadienio naktį, vykstant pirminiams rinkimams JAV Ajovos valstijoje, galima sakyti, nemiegojau. Nuo pradžių stebiu kampaniją, apklausas, analizes, vertinu statistinius duomenis. Žvelgiant į pastaruosius, spėjama, kad Hillary Clinton turi 75 procentų tikimybę tapti demokratų kandidate į JAV prezidentus, Vermonto senatoriui Bernie Sanders suteikiama 25 proc. tikimybė. Respublikonų stovykloje itin įtempta konkurencija tarp Donald Trump, Teksaso senatoriaus Ted Cruz ir Floridos senatoriaus Marcas Rubio.

Tačiau, nors T. Cruzas laimėjo Ajovoje ir D. Trumpas pirmauja daugelio JAV valstijų respublikonų rinkėjų apklausų, statistika palankiausia M. Rubio. Manau, taip yra dėl to, kad, lyginant su kitais kandidatais, daugeliui žmonių jis yra aiški, nuosaiki alternatyva ekscentriškam D. Trumpui ir radikalesniam T. Cruzui. Tikėtina, dauguma mūsų iš žiniasklaidos daugiau girdėję apie D. Trumpą arba H. Clinton, o mažiau apie senatorių M. Rubio. Tačiau pastarasis, akivaizdžiai, yra geriausias kandidatas Lietuvai ir Europai.

Palankiausia prekybos, migracijos ir užsienio politika

Senatoriaus M. Rubio vertybės bei pozicija prekybos, užsienio politikoje lietuviams gali būti priimtiniausia. Pavyzdžiui, jo atviras palankumas ir stabili pozicija dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (angl. – TTIP) susitarimo. Juk užsienio prekyba – tai darbo vietos.

Statistikos duomenimis, 18 procentų darbo vietų Lietuvoje sukurta dėka eksporto už ES ribų. Absoliučiais skaičiais tai - 245 tūkstančiai darbo vietų. Dar gegužę Floridos senatorius išsakė viešą palaikymą B. Obamai tęsti derybas ir pasiekti susitarimą. H. Clinton, D. Trumpas, B. Sandersas pasisako prieš šį susitarimą. Neseniai abejones išsakė ir T. Cruzas.

Be to, M. Rubio paskelbė detalų planą, numatantį pagalbą Baltijos šalių gynybai, kilus bet kokiai galimai grėsmei iš Rusijos. Cituojant, tai įtraukia ir planą „padidinti mūsų sąjungininkų NATO pajėgumus, alokuojant papildomą sunkiąją ginkluotę ir transporto priemones Vidurio ir Rytų Europoje; užtikrinant nuolatinį JAV karių dislokavimą regione <...> ir atnaujinti karinį planavimą, skirtą apginti Baltijos šalis".

Tiesa, T. Cruzas ir H. Clinton taip pat rimtai ketina prisiimti įsipareigojimus dalyvauti užtikrinant Europos kontinento saugumą Putino grėsmės akivaizdoje, aiškiai pasisakydami už Ukrainos apginklavimo politiką, Europos šalių energetinę nepriklausomybę, konkrečiai, nuo Rusijos energetikos šaltinių. Tačiau jaunasis senatorius M. Rubio kol kas yra pateikęs išsamiausią planą ir yra vienintelis prezidentinėje kampanijoje aiškiai įvardijęs tolimesnę paramą būtent Baltijos šalių saugumui.

Be to, jo imigracijos politikos kryptis yra mažiausiai radikalizuota, palyginus su kitais respublikonų kandidatais. Nors jis pasisako už sienų sustiprinimą, tačiau bent nesiūlo masinių deportacijų kaip kad D. Trumpas ir ketina pasiūlyti pilietybę JAV iki šiol jau atvykusiems. Neabejoju, jog kandidatų į JAV prezidentus požiūris į migracijos politiką aktualus gausiai JAV lietuvių bendruomenei. O Europai kaip tik šiuo migrantų krizės laikotarpiu yra gyvybiškai aktualu užsitikrinti stabilų, patikimą ir bendradarbiauti linkusį partnerį.

Pirminiai rinkimai – ar pasikartos istorija?

Pirminių rinkimų Ajovos valstijoje metu įtampa tvyrojo tiek respublikonų, tiek demokratų stovykloje. Iš tradiciškai religingos valstijos nugalėtojais išliko H. Clinton (tiesa, iš esmės beveik be persvaros) ir T. Cruzas. Prognozuojama, kad kitus pirminius rinkimus Vermonto kaimynystėje esančioje Naujojo Hamšyro valstijoje laimės B. Sandersas. Tačiau H. Clinton laimi daugelyje kitų valstijų demokratų rinkėjų apklausų, todėl akivaizdu, kodėl rinkos stato už jos pergalę. Tuo metu Ajovoje T. Cruzas išsiveržė su 28 proc., D. Trumpas ir M. Rubio liko arti – atitinkamai, su 24 ir 23 proc. respublikonų rinkėjų balsų. Čia M. Rubio palaikymas buvo didesnis nei bet kurioje respublikonų rinkėjų apklausoje ir tai gerokai padidino jo šansus tapti rimta ir nuosaikia alternatyva populistui D. Trumpui ir radikalesniam T. Cruzui. Dar vienas faktorius yra labiau istorinis, nes nuosaikesni kandidatai, kaip, pavyzdžiui, Mittas Romney ar Johnas McCainas, paprastai laimėdavo pirmalaikių rinkimų estafetės pabaigoje. Tai jau tapo tradicija, kuri, tikiuosi, išsilaikys ir toliau šiais, 2016 metais.

Pavojingi vs neblogos alternatyvos ir palankiausias

Kandidatai, kurie yra radikalai iš esmės tiek vidaus, tiek užsienio politikoje, yra pavojingi ne tik pačiai JAV, o ir mums, Europai. Nesvarbu, ar tai būtų respublikonų D. Trumpas su jo abejinga politika Rusijos agresijos atžvilgiu, ar - potencialiai labiausiai žalingas - demokratas, kairysis radikalas ir „Demokratų socialistų“ atstovas B. Sandersas.

Tiesa, jam tiek apklausos, tiek statistiniai duomenys numato vos dešimtprocentinę tikimybę laimėti visuotinius rinkimus.

Bet kuriuo atveju, abiejų kandidatų galimo laimėjimo scenarijai turėtų neigiamą šleifą tolimesniam bendradarbiavimui su Europa, o taip pat ir Lietuva. Ir nors T. Cruzas ar H. Clinton būtų neblogos alternatyvos Europai, esu įsitikinęs, kad geriausias pasirinkimas ne tik JAV piliečiams, o ir Europai bei mums, lietuviams, yra senatorius M. Rubio. Amerikiečiams jis siūlo racionalią prekybos, imigracijos politiką bei aiškią lyderystę tarptautinėje arenoje. Jo politinės pažiūros yra palyginus nuosaikios, nuoseklios. M. Rubio stipriai bendradarbiautų iškilus išorinėms grėsmėms ir rinktųsi ekonominio bendradarbiavimo kelią. Kitaip nei D. Trumpas ir B. Sandersas, kurie, tikėtina, būtų tik pasyvūs stebėtojai, iškilus problemoms regione. Šių rinkimų rezultatai gali turėti didesnį poveikį Europai ir Lietuvai nei daugelis galvojame.