Tą pačią dieną, kai buvo paviešinta publikacija, Ministras Pirmininkas išplatino viešą pranešimą, paaiškindamas aplinkybes ir dėl dukters vyro įgytų įmonės „Ministerium“ akcijų, ir dėl susitikimo su Konkurencijos tarybos vadovu.

„Visuomenė turi teisę žinoti, kad susitikimai su visų institucijų atstovais darbine tvarka yra normali praktika. Tą susitikimą inicijavo pats Konkurencijos tarybos vadovas Šarūnas Keserauskas. Susitikime dalyvavo ir Vyriausybės kancleris, ir mano patarėjas. Su jais ir Konkurencijos tarybos vadovu vyko pokalbis tik darbiniais klausimais dėl Lietuvos jūrų laivininkystės ir Konkurencijos įstatymo. Jokių kitokių klausimų nenagrinėjome, todėl šį susitikimą sieti su Konkurencijos tarybos pradėtu tyrimu įmonei „Ministerium“ yra nekorektiška ir neteisinga“, – sako Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

Tą pačią dieną Ministras pirmininkas papildė viešų ir privačių interesų deklaraciją. Tuo tarpu naujasis konservatorių lyderis vis dar reikalauja viešo Premjero pasiaiškinimo ir kalba, jog pradės savo tyrimą.

Todėl gal verta buvo pakartoti Premjero paaiškinimus ir priminti, kad jau viskas padaryta dėl šios tendencingai aprašytos istorijos skaidrumo.

Bet jaunajam konservatorių lyderiui galbūt verta prisiminti ir atnaujinti tyrimus kai kurių savo politinės bei šeimos aplinkos narių atžvilgiu. Ar dėl nepatyrimo politinėje veikloje, ar dėl nutolimo nuo Lietuvos reikalų Gabrielius Landsbergis tikriausiai nežino nei apie savo pirmtako, buvusio partijos pirmininko A. Kubiliaus uošvės vadovautos organizacijos nekilnojamojo turto sandorius ir vėliau dėl to areštuotas sąskaitas bei užsitęsusius tyrimus.

Buvusios Seimo pirmininkės konservatorės Irenos Degutienės šeimos interesų istorija nuskambėjo ne ką tyliau, kai Seimo pirmininkės sūnus prieš pat uždarant „Snoro“ banką suskubo atlikti pinigines operacijas, kurios leido G. Degučio valdomai bendrovei išsaugoti pinigines lėšas.

Vertėtų naujajam konservatorių vedliui priminti ir kito partiečio – Dainiaus Kreivio – skandalingai supainiotus viešus ir privačius interesus, kai būdamas Ūkio ministru D. Kreivys skyrė europinę paramą mokykloms, kurių rekonstrukcijos darbus turėjo atlikti su ministro motina susijusi bendrovė. D. Kreivys dėl verslo interesų tuomet buvo priverstas paaukoti postą.

Domėdamasis viešų ir privačių interesų painiojimo istorijomis G. Landsbergis turėtų žinoti ir bendražygio partiečio Manto Adomėno bylą. Šio konservatoriaus, jiems esant valdžioje, įsteigtas Demokratinės politikos institutas sėkmingai laimėjo Švietimo ir mokslo ministerijos rengtą konkursą ir dėl to turėjo aiškintis prokurorams.

Tai galbūt konservatorių nuolat painiojami vieši ir privatūs interesai verti atskiro tyrimo, nes kelia kur kas daugiau klausimų dėl sistemingo protekcionizmo.

O gal šioje partijoje viešų ir privačių interesų painiojimas yra norma, G.Landsbergio žmonos Austėjos Landsbergienės darželis pakėlė kainas ir tapo vienu brangiausių Lietuvoje privačių darželių, kai tik sostinės meras R. Šimašius pažadėjo privačių darželių auklėtiniams atseikėti po 100 eurų iš savivaldybės iždo. Tuo tarpu A. Landsbergienės darželio darbuotojos skundžiasi dėl minimalių atlyginimų.

Tai tiek palyginimui istorijų apie politinę ir šeimos aplinką bei privačius ir viešus interesus – ir socialdemokrato A. Butkevičiaus, ir konservatorių partijos.