Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) delegatas iš Slovėnijos po antrojo Čempionų lygos atrankos etapo rungtynių su Azerbaidžano „Baku“ komanda pateikė stadiono apžiūros rezultatus – po paskutinės patikros liepos mėnesį nedaug kas buvo pasikeitę, trūkumai nepanaikinti.

UEFA ėmėsi priemonių – stadione uždrausta žaisti Čempionų lygos trečiojo etapo atrankines rungtynes.

Antradienį „Ekranas“ išvykoje žaidžia su „Baku“. Jei rungtynes jie laimės ar sužais 3:3 ir rezultatyvesnėmis lygiosiomis, trečio atrankos etapo susitikimas „Aukštaitijos“ stadione vykti negalės – komandai teks važiuoti į Kauną, S. Dariaus ir S. Girėno stadioną.

„Jau kitą antradienį su Sofijos klubu žaidžiam, tai kaip atsarginį nurodėme Dariaus ir Girėno stadioną. Jeigu teks vykti į Kauną, labiausiai nukentės keturi tūkstančiai sirgalių. Iš jų į Kauną nuvažiuos gal penki šimtai. Ir komandai tai atsilieptų finansiškai – viską tektų samdytis, būtų daug brangiau ir nepatogiau“, – aiškino „Ekrano“ technikos direktorius Valdemaras Šteinas.

Futbolo klubo atstovas patikino, kad jei nevyks rungtynės, nukentės ne vien sportininkai ir sirgaliai, bet visas miestas. Per Azerbaidžano komandos viešnagę sportininkai, teisėjai, žurnalistai užpildė tris viešbučius, savo pelno dalį gavo kavinės ir taksi.

„Ekranas“ jau suskubo parašyti apeliaciją UEFA, prašydami negadinti mieste futbolo šventės ir atšaukti draudimą.

Trūksta inventoriaus

UEFA siunčia delegatus tikrinti stadionų vieną ar dukart per metus, tačiau į rungtynes atvykstantys asociacijos atstovai taip pat stebi stadionų būklę.

Po paskutinio tokio vertinimo UEFA atsiuntė „Ekranui“ raštą, kuriame išdėstomi pastebėti teigiami ir neigiami dalykai. Žinoma, didžiausias laimėjimas „Aukštaitijos“ stadione – dirbtinis apšvietimas.

„Įrengus dirbtinį apšvietimą, ryškiai padaugėjo žiūrovų, nes anksčiau rungtynes rengdavome dienos metu. Taip pat sporto centro darbuotojų ir dievulio dėka pagerėjo futbolo veja“, – teigiamus pokyčius vardijo technikos direktorius.

UEFA nurodė šešis stadiono trūkumus, tačiau „Ekranas“ sutiko ne su visais, paneigė penkis iš šešių pastebėjimų. Pasak V.Šteino, mažo stadiono reikmėms pakanka ir nuorodų, ir tualetų, ir vieno bufeto. Nereikalingas ir ryškesnis apšvietimas prie kasų: daugiausia žmonių bilietus įsigyja tuo metu, kai pakanka natūralios šviesos.

Taip pat asociacijos atstovas pastebėjo, kad stadione nesužymėtos kėdės ir nėra atsarginio generatoriaus. Atsarginio generatoriaus stadionuose neturi beveik visų prasčiau besilaikančių Europos valstybių klubai.

Anot V. Šteino, svarbiausia stadione yra baigti montuoti kėdutes, išgriauti iš senų laikų likusias betonines konstrukcijas, kur suolų jau nelikę, o žiūrovai neleidžiami. Taip pat aktuali švieslentės problema: ją „Ekranas“ kiekvienoms rungtynėms nuomoja iš vilniečių, moka už tai pusantro tūkstančio litų.

Tačiau kone gėdingiausia „Aukštaitijos“ stadiono problema tapo kregždės – kai kuriuos tribūnoje po stogu įsikūrusius žiūrovus jos per rungtynes apdergia ne po vieną kartą. Nemalonumų išvengti padėtų tinklas.

Generatoriaus nepirks

„Nors visus veikia ta pati krizė, kasmet gražėja Marijampolės, Šiaulių, „Vėtros“ stadionai. O šios komandos užima penktas, šeštas vietas. „Ekranas“ jau daug metų rodo puikius rezultatus, o stadionas daro gėdą“, – sakė V. Šteinas.

Gavęs UEFA raštą, futbolo klubas supažindino su juo Kūno kultūros ir sporto centrą, miesto Savivaldybę. Sporto klausimus kuruojantis vicemeras Kastytis Vainauskas žadėjo, kad „Aukštaitijos“ stadiono klausimas bus aptartas antradienį.

Vargu ar UEFA reikalaujamas atsarginis generatorius bus perkamas, nes tai pareikalautų šimtų tūkstančių litų investicijų. Bus apsvarstyta galimybė jį nuomoti.

„Tai – formalūs reikalavimai. Tikimybė, kad to generatoriaus prireiks, labai maža“, – sakė mero pavaduotojas.

Nėra ko panikuoti

Saulius Raziūnas, Kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pavaduotojas:

„Dalyvavau pasitarime, kuris visada vyksta prieš tokio lygio rungtynes. UEFA delegatas turėjo teisę užduoti kiek nori klausimų, tačiau nė vieno neišgirdau. Jokių pastabų, abejonių, ar galima vykdyti rungtynes, nebuvo.

Kiekvieno atrankos etapo rungtynėms rengti keliami vis kiti reikalavimai. Šiam, antrajam etapui, kiek įmanoma pagal finansines galimybes, buvo pasirengta.

O atsarginio generatoriaus reikalavimas yra aktualus milijoniniams miestams, kur vakarais būna didelė apkrova. Juk kalba eina apie 400 kilovatų galingumo generatorių – nei išsinuomoti, nei juo labiau nupirkti jo negalime. Bet kai klubas paprašė rungtynes rengti vakare, tai buvo leista, nors UEFA jau seniausiai buvo nusiųstas pranešimas apie techninį stadiono lygį. Vadinasi, toks tai ir pažeidimas.

Reikalavimai stadionams nustatomi pagal tų šalių lygį, kur futbolas yra svarbiausia sporto šaka. Aišku, ir mūsų centras, ir Savivaldybė norėtų turėti mieste europinio lygio stadioną, bet mes stengiamės tiek, kiek leidžia galimybės.

Nemanau, kad dėl stadiono būklės reiktų kelti paniką. Planuojamas yra didžiulis projektas, bet dėl finansavimo stokos jis sustojo. Vėl teikėme paraiškas, kas žino, gal laikai pagerės. Visko iš karto sutvarkyti negalime – mūsų valstybė tam dar nepribrendusi ekonomiškai. Bet mes patys esame sporto fanatikai ir dirbame tam, kad būtų geriau, o ne blogiau.“