Lietuvos krepšininkai antradienį Japonijos sostinės „Saitama“ arenoje dėl galimybės prasimušti į pirmenybių pusfinalį varžėsi su ispanais, tačiau gėdingai pralaimėjo 67:89 (11:28, 19:19, 12:18, 25:24) bei pasitraukė iš kovos dėl 2006 metų pasaulio krepšinio čempionato apdovanojimų.

Varžovai su kaupu atsirevanšavo mūsų šalies ekipai už nesėkmę 2003 metų Europos pirmenybėse, kai lietuviai finale išplėšė nugalėtojų laurus iš Ispanijos rankų.

Dabar pralaimėjusiųjų laukia tik vadinamasis paguodos turnyras – mūsų šalies komanda kovoje dėl 5–8 vietų ketvirtadienį 10.30 val. Lietuvos laiku susigrums su turkais, kurie tą pačią dieną ne ką mažiau pralaimėjo į pusfinalį žengusiai Argentinai – 58:83.

Geriausiu atveju lietuviams planetos pirmenybėse „šviečia“ penkta vieta – nurungusi turkus, mūsų šalies ekipa šeštadienį dėl šios pozicijos aiškintųsi santykius su viena iš keturių – JAV, Vokietijos, Graikijos ir Prancūzijos – rinktinių, kurios taip pat prasimušė į ketvirtfinalį.

Be komentarų

Yra paprasta patarlė – kaip pasiklosi, taip ir išsimiegosi... Ji visiškai atitinka scenarijų, kuris vakar įvyko dvikovoje tarp Lietuvos ir Ispanijos rinktinių. Vienas iš Vokietijos dienraščio žurnalistų, stebėdamas išsiderinusį lietuvių žaidimą – Arvydo Macijausko blaškymąsi aikštėje, Dariaus Songailos ir brolių Lavrinovičių klaidas, Giedriaus Gusto apatiją, vis lemeno: „Kodėl Lietuvos rinktinės vadovai nepasižiūrėjo ir vietoj savo komandos į autobusą pasisodino Kataro krepšininkus?“

Pasibaigus dvikovai nedidelė Lietuvos žurnalistų grupelė metėsi į zoną, kur galima pabendrauti su iš aikštės išeinančiais krepšininkais. Deja, vos trys žaidėjai sutiko atsakyti į klausimus... A.Macijauskas, D.Songaila, Robertas Javtokas, rinktinės kapitonas Mindaugas Žukauskas ir kiti pro ją spruko pabrukę uodegas, nereaguodami į prašymus pakomentuoti rungtynes. „Jūs, lietuviai, esate minkšti – jei taip bus Graikijoje, Macą ir tą aukštą (ilgokai galvoja – aut. past.) – Jabutokia (R.Javtoką – aut. past.) greitai pastatysime į vietą. Į Lietuvą grįš šilkiniai“, – sakė Graikijos žiniasklaidos atstovas, norėjęs taip pat pasikalbėti su šioje šalyje ateinantį sezoną žaisiančiais lietuviais.

Neatsistatydins

Tačiau Lietuvos rinktinės strategas Antanas Sireika kaip visada buvo pakantus žiniasklaidos atstovams ir atsakė į visus jam užduotus klausimus.

– Apie ką galvojate po tokio pralaimėjimo Ispanijai?

– Pirma mintis – gal nereikėjo aštuntfinalyje nugalėti Italijos, kad netektų patirti ispanų patyčių... Žinoma, mano šis pasakymas – juodas humoras. Dabar jaučiuosi gėdingai ir esu slogios nuotaikos. Blogiausia, kad trenerių štabas mąstė apie rungtynių eigą ir niuansus, tačiau nepagalvojo apie žaidėjų psichologinį pasirengimą... 28 klaidos! Tragedija... Pagal visą krepšinio supratimą turėjome pralaimėti 32 taškais, o nusileidome tik 22.

– Prieš mačą su Ispanija turėjote planą, kaip nugalėti varžovus. Koks jis buvo?

– Mūsų štabo strategija buvo tokia – jokiais būdais neleisti ispanams mėtyti nuo tritaškio linijos ir brolių Lavrinovičių pagalba neutralizuoti P.Gasolį. Plano esmė – neleisti įmesti nė vieno tritaškio... Tačiau jis žlugo, galima sakyti, jau pirmosiomis sekundėmis – pasipylė ispanų tritaškiai.

– A.Macijauskas mače nepelnė nė vieno taško – gal yra koks šio fenomeno paaiškinimas?

– Per paskutinę treniruotę matėsi, kad jis dega noru žaisti, tačiau nesupranta, kas vyksta aikštėje. Dabar persirengimo kambaryje jis man sakė, kad ir toliau nesupranta Lietuvos rinktinės žaidimo. Matyt – nervai...

– Kas kaltas dėl pralaimėjimo?

– Aš žaidėjams pasakiau po mačo, kad neieškotų kaltų – kitaip bus blogai visiems. Po vieną čempionato nelaimėsi, o su ispanais Lietuvos rinktinės nebuvo.

– Ši nesėkmė Japonijoje – tragedija?

– Kokia čia tragedija? Laimėsime mes tą penktą vietą Japonijoje... Europoje buvome penkti, o dabar pasaulyje būsime penkti – tai juk geras rezultatas...

– Žaidėjai nekalba su žiniasklaida. Jūsų nuomone, taip turėtų būti?

– Kas nekalba? Negali būti... Jie privalo. Juk per jus jie bendrauja su Lietuvos sirgaliais. Daugiau to nepasikartos.

– Pralaimėjote dideliu skirtumu – aršiems jūsų oponentams yra nemažai peno kritikai...

– Kai laimėdavome, jie kritikavo – tegul ir dabar kritikuoja. Sakau tiesiai – buvome silpnesni. Komanda dar nepriaugo prie rimtų pergalių. Jei norite, kaltinkite dėl nesėkmės mane... Visiems kritikams sakau – turite žalią šviesą pasireikšti.

– Ar negalvojate apie galimą atsistatydinimą?

– Jau sakiau – atsistatydinčiau, jei laimėtume pasaulio čempionato auksą. Dabar iki pirmenybių pabaigos apie tai negalvoju.