Juozas, pažiūrėjęs kaip žodį „modifikacija“ aiškina Lietuvių kalbos žodynas, rado tokį paaiškinimą: „kokio nors dalyko pakeitimas, naujų savybių suteikimas, arba kas nors pakeista“. „Taigi logiška išvada, kad etiketės viršuje paryškintas tekstas, jog produktas neturi genetiškai modifikuotų žaliavų, yra klaidinantis, nes sudėtyje yra pakeistų savybių - modifikuotas krakmolas“, - rašo Juozas.

„Kalbiškai šie du terminai iš tiesų gali reikšti tą patį“, - sako Valstybinės lietuvių kalbos komisijos Svetimžodžių skyriaus vedėja Audra Ivanauskienė. Tačiau ji priduria, kad dalykiškoje kalboje šių dviejų terminų reikšmės gali skirtis.

„Genetiškai modifikuotas“ nelygu „chemiškai modifikuotas“

„Vilniaus majonezo“ gamyklos administratorė Regina Deglienė DELFI sakė, kad vartotojai dažnai modifikuotą krakmolą painioja su genetiškai modifikuotu produktu, tačiau tai nėra tas pats.

„Genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) - tai tokie organizmai, kurie negali atsirasti dauginantis natūraliu būdu arba naudojant tradicinius naujų veislių išvedimo metodus. Taikant genų inžineriją, kai vieno augalo (organizmo) genas perkeliamas į kito augalo geną, tokiu būdu sukuriamas naujas augalas, kurio genetinė medžiaga yra taip pakeista ir įgyja tokių savybių, kurių negalėtų atsirasti natūraliu būdu. Modifikuotas krakmolas (pakeistų savybių krakmolas) – technologiškai, bet ne genetiškai modifikuotas krakmolas“, - paaiškina R. Deglienė.

Pasak jos, modifikuotas krakmolas turi pakeistų technologinių savybių, t.y. tik technologiškai apdirbtas natūralus valgomasis krakmolas, nekeičiant jo, kaip produkto, esmės.

„Krakmolas modifikuojamas tam, kad naudojant jį kaip žaliavą, maisto produktų gamyboje, išliktų atsparesnis temperatūros pokyčiams, rūgštims, kitiems poveikiams. Krakmolas yra lengvai organizmo pasisavinams svarbiausias augalų angliavandenis, naudojamas daugelio maisto produktų (taip pat ir skirtų kūdikiams ir mažiems vaikams) gamyboje, siekiant suteikti produktams norimą tirštumą, stabilumą“, - sako ji.

Tuo metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė DELFI patikino, kad genetiškai modifikuoti produktai yra visiškai kas kita nei cheminiu būdu modifikuoti produktai, pvz., modifikuotas krakmolas.

„Genetiškai modifikuoti produktai, tai produktai, sukurti genų inžinerijos pagalba. Tuo tarpu krakmolas - tai natūraliai augalų kaupiama medžiaga, kuri pramonėje gali būti chemiškai modifikuojama (t.y. pakeičiama). Šio proceso metu krakmolo molekulėje pakeičiamos kelios jungtys, dėl to pakinta jo technologinės savybės, tačiau tai nepakeičia pačio produkto esmės“, - sako ji.

Pasak V. Jarošienės, užrašas „modifikuotas krakmolas“ neturi nieko bendra su augalo, iš kurio jis yra išgautas, genetika. Toks užrašas parodo, kad krakmolas buvo paveiktas tam tikromis cheminėmis medžiagomis ir todėl jis, pvz., greičiau tirštėja.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, siekiant aiškumo, numatoma, kad ženklinimo etiketėse sudedamosios dalys turi būti nurodomos jų grupės vardu. Jei sudedamoji dalis yra modifikuotas krakmolas, tai ženklinimo etiketėse ši sudedamoji dalis pateikiama žodžiais „modifikuotas krakmolas“ arba „pakeistų savybių krakmolas“.

„Tačiau jei krakmolas (nesvarbu ar modifikuotas, ar paprastas) yra išgautas iš genetiškai modifikuotų bulvių ar kukurūzų, tai turi būti aiškiai nurodyta etiketėje, pvz., „...pagamintas iš genetiškai modifikuotų bulvių“, - priduria V. Jarošienė.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją ir nuotraukas!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)