Gegužės pradžioje toks kambarys buvo įkurtas Vilniaus senamiestyje. Šįsyk lankytojai kviečiami į pastaraisiais metais aktyviai savo veidą keičiantį sostinės stoties rajoną. Kūrybinė erdvė — kavinė „Ideas Block“ trumpam virs tvaraus interjero idėjas įkūnijančia vieta.

Įsivaizduokite, po darbų praveriate namų duris. Savo mėgstamiausią vilnos paltą, dizainerės Redos Paulos sukurtą iš masinės gamybos audinių likučių, paliekate ant lakoniškos IDDO kabyklos ilsėtis iki ryto, kaip ir pagaliau žiemos sulaukusius natūralios Tirolio vilnos batus (diz. Filzi Felti).

Poli šviesoje svetainė atrodo visai kitaip nei ryte, kai laikrodis kantriai gynė į darbą. Meistriškai Simonos Patraitės atnaujinta Rygos baldų fabriko komoda siūlosi bent trumpam priglausti jaukią vilnos ir lino tašę, o ištiesti kojas vilioja praėjusio amžiaus viduryje Lygijos Marijos Stapulionienės suprojektuota sofutė, taip pat naujai sužibusi restauratorės rankose.

Poli, tiesa, yra toršeras iš perdirbto popieriaus ir uosio masyvo. Dizaineris Simonas Tarvydas prieš gerus penkerius metus surado savą receptą, kaip nebereikalingam popieriui įpūsti gyvybės.

Vakaras namuose gali būti visoks. Indai „Giria“ iš medžio žievės (diz. Evelina Kudabaitė) galbūt pakvies lengvai vakarienei. Vilnos pledas, margintas medetkomis, graikiško riešuto žieve ir kampešmedžiu, atkeliavęs iš natūralios tekstilės butiko „Balta Balta“, apgaubs valandai su knyga ar meno žurnalu. Ar primins prisijungti prie socialinių tinklų telefone ir nukeliauti bet kur, iš kur naujienomis dalinasi draugai.

Kaip rašoma pranešime spaudai, į kelionę mintimis kvies ir sieną puošiantis plastkoliažas „Vandenynas“, kaskart atskleidžiantis naujų savo spalvų. Dizainerė Laura Petruškevičiūtė jį sukūrė iš išlydytų plastikinių maišelių.

Poilsiui įkvėps pagalvės DUDU, dizainerės Rasos Balaišės sukonstruotos iš lovų gamyboje liekančių tekstilės atraižų. Džinsiniuose „Denim diaries“ vazonuose pamažu ims snausti gėlės.

Arba ne. Parodos organizatoriai tikisi, kad kiekvienas apsilankęs suras savą santykį su eksponuojamais dizaino objektais — ilgaamžiais, atnaujintais, restauruotais, perdarytais, pagamintais iš natūralių ar perdirbtų, ekologiškų žaliavų.

„Esame tikri, kad tvarumas ir ekologija nėra tik madingi šūkiai. Tai turi natūraliai įsilieti į mūsų kasdienybę, ateiti į mūsų visų namus. Tad kviečiame visuomenę, verslo atstovus, gamybininkus ir kūrėjus ieškoti ir atrasti alternatyvių sprendimų bei tvarios aplinkos kūrimo idėjų“, — sako „Ekoda“ asociacijos vadovė Vaida Griškevičienė.

Paroda apjungia iš viso aštuoniolikos lietuvių autorių kūrinius, sukurtus vadovaujantis tvarios kūrybos principais: dizainerės Ievos Godelaitienės (KiTAIP) baldus, audimo tradicijas puoselėjančio dizainerio Vlado Daškevičiaus („Auskim“) kilimėlius, tekstilininkės Gražinos Kriaunevičienės skiautinį, indus iš biokuro, sukurtus autorių Editos Sabockytės ir Alevtinos Ščepanovos ( „Fenikso lysvės”) dueto, Agnės Klevo tvarios aprangos elementus ir kitus.

Vieta: Pylimo g. 60, Ideas block LT, Vilnius
Parodos atidarymas: gruodžio 5 d. 19 val.
Paroda veiks: gruodžio 5—8 d. 10—20 val.