Specialioje DELFI euro įvedimui skirtoje rubrikoje sunerimęs skaitytojas Vaidotas, kurį sudomino banko patalpų saugumas, klausė – ar dėl didelio pinigų svorio bankų seifuose nepasikartosianti Rygos Maximos tragedija?

Swedbank: pinigų saugojimo patalpos yra saugios ir patikimos

Vienas didžiausių šalies bankų „Swedbank“ ramina – euro įvedimas niekam nebuvęs naujiena, tad tam rengtasi iš anksto. Banko atstovo spaudai Sauliaus Abraškevičiaus teigimu, euro įvedimas - kompleksinis procesas, todėl pasiruošimas valiutos pasikeitimui buvo atliekamas nuodugniai įvertinant įvairius techninius aspektus.

„Buvo atsižvelgta į saugumo reikalavimus, statybinių konstrukcijų apkrovimo normatyvus, taip pat siekta sudaryti optimalius grynųjų pinigų pristatymo ir inkasavimo grafikus. Čia reikia pabrėžti, jog bankas savo veikloje ir iki pasiruošimo euro įvedimui skyrė didelį dėmesį minėtiems reikalavimams, todėl pradėjus planuoti praktinius eurų keitimo aspektus, tereikėjo turimas rutinas pritaikyti šiam procesui“, - sakė jis.

S. Abraškevičius pabrėžė, kad „Swedbank“ pinigų saugojimo patalpos yra saugios ir patikimos, o išaugusius grynųjų pinigų, įskaitant ir monetų, srautus bei kiekius planuojama valdyti pasitelkus ir logistinius sprendimus.

DNB: po pinigų saugyklomis nėra kitų patalpų

Bankas „DNB“ priklauso didžiausiai Norvegijos finansinių paslaugų grupei, o Lietuvoje jis yra trečias šalies bankinėje rinkoje pagal valdomą turtą, paskolų ir indėlių portfelį. Banko atstovas Andrius Vilkancas, paklaustas, ar bankas ketina imtis papildomų saugumo priemonių ruošiantis padidėjusiam pinigų kiekiui, atsakė, kad tai jau padaryta.

„Rengdmiesi euro įvedimui mes, suprantama, įvertinome ir technines saugyklų sąlygas, kuriose valiutos keitimo metu gali prireikti saugoti didesnes nei paprastai pinigų apimtis. Jos yra įrengtos laikantis specialių saugos ir techninių reikalavimų vietose, po kuriomis nėra kitų patalpų“, - garantavo banko „DNB“ atstovas spaudai.

SEB: tam ruošiamasi visą rudenį

Klausimas nenustebino ir dar vieno šalies komercinio banko „SEB“. Jo atstovo teigimu, rudenį vyko intensyvūs pasiruošiamieji darbai.

„Atsakingai ruošiamės euro įvedimui ir numatomam grynųjų pinigų monetomis kiekio padidėjimui banko skyriuose. Šį rudenį atlikome patikrinimus visuose pastatuose, kuriuose įsikūrę SEB banko padaliniai, įvertinome kiekvieno pastato būklę, technines charakteristikas“, - sakė banko viešųjų ryšių vadovas Arvydas Žilinskas.

Jis taip pat pažymėjo, kad bankas jau ėmėsi visų galimų priemonių, kad banko skyriai būtų tinkamai parengti saugiai laikyti didesnius nei įprastai monetų kiekius, atsižvelgiant ir į galimą didesnę nei įprastai apkrovą pastatų konstrukcijoms.

Pastato konstrukcijos ekspertizę atlikti būtina

Architektų sąjungos vadovas Marius Šaliamoras DELFI pasakojo, kad domintis bankų saugumu svarbu atskirti, apie ką kalbama – įprastinius pinigų laikymo seifus ar seifines banko patalpas. Specialisto teigimu, tradicinis bankinis seifas yra labai rimtas statinys, dažniausiai statomas rūsyje ir galintis pakelti didelius svorius ar net atlaikyti sprogimus.

„Buitiniai seifai gali stovėti ant perdangos, denginio, atskirose banko patalpose, o standartinis gelžbetoninis perdenginys laiko iki 800 kg viename kvadratiniame metre. Problemų gali sukelti ir labai sunkios knygos, ir monetos, jei jų sudėta daug vienoje vietoje“, - sakė M. Šaliamoras.

Specialistas pažymėjo, kad vargu ar kokia nelaimė galėtų nutikti, tuo labiau tokio masto, apie kurį užsiminė į DELFI kreipęsis skaitytojas Vaidotas.

„Teorinis pavojus grėstų nebent keletą perpildytų seifų statant vieną greta kito - reikėtų vengti labai didelio apkrovimo į vieną tašką. Jei tai yra neišvengiama, geriau, kad tas seifas būtų statomas arčiau sienos, kur konstrukcijos yra stipresnės“, - patarė Architektų sąjungos vadovas.

Reziumuodamas M. Šaliamoras konstatavo, kad jei seifas visgi įrengtas kažkuriame aukšte, o ne rūsy, geriausiai būtų pasidomėti visomis teorinėmis grėsmėmis. Jo teigimu, jei planuojama ženkliai padidinti grindims tenkantį svorį, bet kokiu atveju būtina pasikviesti ekspertus, kurie padarytų konstrukcijos ekspertizę - tai galioja ne tik bankams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)