Norėjo vietos, kurios dėka pabėgtų iš miesto


Draugystę galima išmėginti įvairiais būdais. Ir nors dauguma renkasi ekstremalias keliones, žygius ar „neria“ į drauge kuriamą verslą, Indrė, Vilius ir Rimas ryžosi tiek netradiciniam keliui – kartu pradėjo renovuoti seną trobą.

Indrė – duomenų analitikė, laisvalaikiu užsiimanti įvairia kūrybine veikla. Ji visada, kiek save atsimena, domėjosi interjero dizainu, o taip pat ir galimybėmis senus daiktus „prikelti“ naujai. Vilius – aplinkosaugos inžinierius, šiuo metu dirbantis energetikos srityje, IT analitiku. Jam labai patinka gamta, gyvūnai ir fotografija. Rimas – telekomunikacijų bendrovės komercinių produktų vadovas. Būtent jis ir yra projekto „Troba2023“ savininkas. Vyras domisi fotografija, o pradėjęs renovuoti trobą labai pamėgo ir įvairius darbus, kurių pagalba gali atnaujinti senus daiktus ar kažką sukonstruoti naujai.

Trobos renovacija

Šie trys draugai apie galimybę renovuoti seną trobą svajojo jau keletą metų. Taip 2022 metų gruodį, po ilgų svarstymų, jie pradėjo darbuotis Rimui priklausančioje troboje, kurios būklė buvo tiesiog tragiška. Apleista lauko virtuvėlė neprižiūrima buvo jau daugybę metų. Tačiau draugų pastato būklė neišgąsdino. Pasiraitoję rankoves jie pradėjo darbuotis.

Sužavėjo idėja iš seno padaryti naują


Draugai pasakoja, kad jų renovuotas namelis techniškai nė negalėjo būti tokiu laikomas. Tai – lyg pagalbinis pastatas, kuriame kažkada buvo įrengta lauko virtuvėlė, naudota tik vasaromis.

„Prieš renovaciją namelis atrodė tikrai labai prastai. Jo stogas buvo kiauras, išlinkęs it parabolė, išorės bei vidinės sienos apkaltos medinėmis lentomis, kurios – vietomis supuvusios. Visur prisiskverbę drėgmės ir pelėsio, lentos apšildytos spaliais, o tarp jų – begalė įvairiausių rūšių vabzdžių“, – pasakoja trijulė.

Anot jų, renovuoto namelio viena pusė buvo sulipdyta iš akmenų, kita suręsta iš rąstų. Pastato langai – pakrypę, absoliučiai nesandarūs. Viduje – daugybė senų baldų.

Trobos renovacija

„Būtent „iš seno į naują“ idėja mus ir sužavėjo. Džiaugėmės, kad galėsime viską mačiusį namelį „prikelti“ antram gyvenimui bei turėti laisvalaikio vietą, kurioje visos idėjos galės būti įgyvendintos. Trobą renovavome trise ir nei vienas nesame dirbę statybose“, – pasakojimą tęsia jie.

Trijulė aplinkos ir vidaus darbus pradėjo 2023 metų sausio mėnesį. Per šį laikotarpį jiems pavyko padaryti itin daug darbų – jie braižė, matavo, karpė, lipdė. Drauge išardė sienas, vidų ir išorę apkalė naujomis lentomis, o taip pat ir išvalė spalius bei samanas. Per gana trumpą laiką jie savo rankomis spėjo akmens vata apšildyti stogą bei sienas, atnaujinti pamatą, išimti langus bei duris, kuriuos pakeitė naujais. Draugai iš pagrindų išardė bei pakeitė trobos stogą, išbetonavo ir išlygino grindis, pradėjo tvarkyti ir lauko aplinką.

Sutaupyti padėjo detalus planavimas


Vos tik „nėrę“ į naująjį projektą, draugai nusprendė, kad viską atliks savarankiškai, patys. Ir tai – ne vien dėl taupumo, tačiau ir dėl įdomumo.

„Viskas prasidėjo nuo įvairiausių idėjų ieškojimo „Youtube“ ir „Pinterest“ internetinėse svetainėse. Dažiausiai darbo dienomis, po darbų, visą laiką skirdavome planavimui ir skaičiavimams, kiek ko reikės ir kaip tą padaryti. O savaitgalį atvykdavome su konkrečiu planu, ką ir kaip darysime. Tai padėjo labai sutaupyti tiek laiko, tiek pinigų“, – pasakoja draugai.

Trobos renovacija

Jie teigia, kad visi trys greitai pastebėjo, jog brangiausi pirkiniai yra tie, kurių įsireikia čia ir dabar, neturint laiko įsigilinti ir paieškoti pigesnių alternatyvų ar „pagauti“ akciją.

„Žinoma, statybose pasitaiko ir netikėtumų. Tačiau kai reikia čia ir dabar priimti sprendimą, pasitariame su Indrės tėčiu, kuris daug nusimano statybų srityje. Jis visada pakonsultuoja mus nuotoliu, tačiau labai laukiame jo atvykstant ir į pačią trobą. Tikimės aukščiausio jo įvertinimo“, – nurodo projekto autoriai.

Per pusantrų metų – vos 8000 eurų, o rezultatas – stulbinamas


Trys draugai pirmuosius trobos renovacijos darbus pradėjo praėjusių metų sausio mėnesį. Naujuosius metus jie sutiko jau kiek aptvarkytame namelyje.

„Vis dar esame procese, trūksta apdailos detalių tiek viduje, tiek išorėje. Šiais metais pradėjome ir aplinkos tvarkymo darbus, iki vasaros norime pasidaryti terasą. Visas projektas šiuo metu atsiėjo apie 8 tūkst. eurų“, – sako pašnekovai.

Jie detalizuoja, kad apie 2000 eurų kainavo mediena (gegnės, lentos). Tai buvo pats pirmasis ir brangiausias pirkinys. Trijulė medieną pirko iš vietinės lentpjūvės. Ir nors mediena nebuvo idealios kokybės, tačiau ją nupirkti pavyko tikrai nebloga kaina.

Trobos renovacija

„Visi kiti pirkiniai „išsidėstė“ per visą laikotarpį, todėl nebuvo tokie finansiškai skaudūs. Įrankiams išleidome apie 300 eurų, mat neturėjome nei karučio, nei kopėčių ar gręžtuvo. Indus, lemputes apšvietimui ir kitas smulkmenas pradėjome pirkti dar net neapsilankę troboje. Visas interjero detales pirkome tik todėl, kad radome tokias, kokių būtent ir norėjome, o svarbiausia – labai pigiai. Vėliau tuo labai džiaugėmės“, – teigia draugai.

Jie pabrėžia, kad viską norėjo padaryti maksimaliai taupiai. Pavyzdžiui, nenorėjo daug pinigų išleisti naujiems langams, todėl labai džiaugėsi, kai kaimynas atidavė savo namo langus, kuriuos keitė. Jie – pakankamai geros būklės.

Trobos renovacija

Trobos renovacija pareikalavo daug laiko ir jėgų


Žiūrint į trijulės renovuotos trobos nuotraukas gali apimti net pavydas. Dabar jų namukas atrodo labai dailiai ir jaukiai. Vis tik draugai pabrėžia, kad toks rezultatas nebuvo pasiektas labai lengvai.

„Dirbome kiekvieną savaitgalį. Kas kartą važiuodami iš Vilniaus automobilį prikraudavome statybinių medžiagų – betono, OSB plokščių, mineralinės vatos ir t. t. Labai daug daiktų atsinaujinome ir namelį apsistatėme iš to, ką turėjome ir radome troboje. Senas tarybinis stalas ir kėdės buvo nušveisti ir perdažyti, kėdės pervilktos. „Išgelbėjome“ dvi senas spinteles. Virtuvėlę susikonstravome patys, nusipirkę nupigintą stalviršį viename prekybos centre. Foteliuką radome skelbimuose. Važiavome jo pasiimti naktį, nes bijojome, kad nieks jo nenupirktų. Kavos staliukas ir indauja buvo ekspozicinės prekės, kurias nupirkome beveik penkis kartus pigiau, nei įprastinė jų kaina. Šviestuvą pasidarėme patys, radę labai pigias dekoratyvias lemputes“, – savo patirtimi dalinasi trys draugai.

Trobos renovacija

Jie sako, kad daugybę planų ir darbų jie yra suplanavę ateityje. Artimiausi – aplinkos tvarkymas, namo išorės apdaila, terasa, lysvės, laiptai į antresolę. Trijulė ateityje pasvajoja auginti ir savo vištas.

Renovacijos projekto eiga pradėjo dalintis socialiniuose tinkluose


Indrė, Vilius ir Rimas – lyg trys muškietininkai, kuriems puikiai sekasi drauge įgyvendinti nelengvą projektą. Visi vieningai pritaria, kad su gera kompanija joks iššūkis nėra baisus.

„Nemeluosime ir nepagrąžinsime sakydami, kad nebuvo sunku. Tačiau darbas visą laiką buvo malonus, linksmai leidome laiką drauge. Trobos atnaujinimas mums suteikė daug naujų patirčių ir galimybę „pravalyti“ galvą nuo gyvenimiškos rutinos“, – teigia trijulė.

„Instagram“ socialiniame tinkle susikūrę paskyrą pavadinimu „Troba2023“, draugai labai greitai išpopuliarėjo. Jų kuriamos paskyros tikslas yra parodyti, kad viskas yra įmanoma savo jėgomis, net ir neturint jokios patirties šioje srityje ir nenorint ar negalint investuoti daug pinigų.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)