Jau nesuskaičiuosiu, kiek kartų dalyvavau didžiausiame Lietuvoje šeimoms skirtame blusturgyje – „Mamų mugėje“. Ir pradėjau nuo pardavėjos „karjeros“, kai kadaise pasiskundus draugei, kad neturiu kur dėti dukros išaugtų daiktų, ji man apie šią mugę ir papasakojo. Nuo to laiko mugė gerokai išaugo ir pasikeitė. Pamenu, tada ir dalyvio mokestis tekainavo 5 Eur, kai šiemet teko susimokėti 25 Eur.

Apie pirkėjos patirtį šioje mugėje skaitykite straipsniuose:

Dukart per metus vykstanti „Mamų mugė“ jau ne pirmi metai išaugusi pradinę idėją – čia galima parduoti ir pirkti ne tik vaikiškus, bet ir suaugusiųjų drabužius bei avalynę, ne tik vaikiškas knygas, žaislus, vežimėlius ir dviratukus, bet ir kitus įvairiausius daiktus – nuo virtuvinių rakandų iki smulkių namų elektros prietaisų, interjero detalių. Žodžiu, viską, kas vieniems (pardavėjams) jau nebereikalinga, o kitiems (pirkėjams) gali būti tikru lobiu iš antrų rankų.

Stovėti prie prekystalio nereikia

Kaskart prasitarusi, kad ketinu savo nereikalingą mantą parduoti artėjančioje mugėje, sulaukiu to paties klausimo: pati stovėsi prie prekystalio? Tačiau čia, kitaip nei įprasta kituose blusturgiuose, patiems prekiauti nereikia – priduodi prekes ir patogiai pardavimus stebi mugės interneto platformoje.

Atsikračius šitiek mantos namų spintos gerokai atsilaisvino.

Žinoma, iki tol tenka kaip reikiant padirbėti. Kiekvieną kartą ruošdama savo prekes pavargusi prisižadu, kad tai bus paskutinis kartas, kai šitaip vargstu. Ir taip iki kito karto, nes visos kančios greit pasimiršta taip patogiai atlaisvinus spintas ir papildžius piniginę.

Visos dalyvavimo taisyklės smulkiai aprašytos mugės svetainėje, tad per daug nedetalizuosiu. Čia nurodyti tikslūs galimi pristatyti prekių kiekiai, paaiškinta, kaip daiktai pardavimui turi būti paruošti, kaip vyksta prekių pristatymas ir t.t.

Porą savaičių namuose teko kęsti netvarkingą sandėlį.

Sumokėjusi 25 Eur dalyvio mokestį į mugę galėjau pristatyti 180 prekių, iš kurių – ne daugiau kaip 80 vnt. drabužių, visa kita – avalynė, žaislai, knygos, kt. vaikiški daiktai. Norint prekiauti suaugusiųjų drabužiais ir avalyne bei namų apyvokos daiktais būtų reikėję rinktis kitą – mugės Plius modelį, jos dalyvių mokestis šiemet siekė 28 Eur.

Paruošti prekių etiketes nemenkas darbas.

Taigi sunkiausias darbas prekes tinkamai paruošti. Tenka kruopščiai apžiūrėti sukauptus rūbus, jei reikia – perskalbti, išlyginti, kad šie atitiktų prekinę išvaizdą. Batai, žaislai ir visa kita taip pat turi būti tvarkingi. Rūbus reikia sukabinti ant vielinių pakabų, batus susegti poromis, kad nepasimestų, supakuoti paskirus žaislus. Tada kiekvieną prekę reikia suvesti į mugės sistemą nurodant naudotojo lytį, dydį, aprašant kitą reikalingą informaciją ir įkainojant. Galiausiai viską suvedus reikia išsispausdinti etiketes, jas sukarpyti ir tinkamai pritvirtinti prie kiekvienos prekės.

Pripuldama prie šio darbo tik laisvais vakarais užtrukau geras porą savaičių. Ir visą šį laiką pusė tam skirto miegamojo atrodė kaip sandėlis. Nekantravau viską kuo greičiau išvežti.

Apie kainas

Kiek verta prekė, reikia įsivertinti individualiai. Ne kartą mugėje esu radusi šalia vienas kito padėtų identiškų daiktų, kurių vienas už kitą brangesnis ir kelis kartus. Taisyklė paprasta – jei nori parduoti greičiau, kainą nuleisk. Jei jau visai nenutuoki, kiek galima prašyti, – žvilgtelk į tos pačios kategorijos prekes vintede.

Paprastai kainos simbolinės: vaikų striukės ir batai – 5–10 Eur, džemperiai, kelnės, suknelės – 3–5 Eur. Taip pat galima pažymėti, kad mugei einant į pabaigą prekėms būtų taikomos 20–70 proc. nuolaidos.

Jei smalsu, savo prekes „Mamų mugei“ įvertinu pigiau nei tame pačiame vintede. Čia dar svarbu pažymėti, kad nemažą dalį – net 30 proc. – nuo kainos nuskaičiuos mugė. Kai paskaičiuoji, atrodo, kam čia tiek vargti dėl kelių eurų, bet įkvėpi ir greit priklijuoji simbolinę kainą ant apynaujų batų, kurių greit augantis sūnus nespėjo sunešioti. O galiausiai džiaugiesi viskuo atsikračiusi vienu ypu ir pamačiusi, kad euras prie euro – ir jau šis tas.

Praktiniai patarimai

Paskirkite vietą išaugtiems rūbams ir batams. Visą pasiruošimo vargą man gerokai palengvina tai, kad visad turiu atskiras dėžes, kur kraunu vaikų išaugtą garderobą. Tada artėjant mugei nereikia knistis po spintas ieškant, kas jau nebetinka. Be to, iškart gali pamatyti, ar šįkart mugėje iš vis verta dalyvauti, o gal nebereikalingų daiktų ne tiek ir daug, tad verčiau palaukti kitų kartų.

Nesvajokite atsikratyti šlamštu. Nors priduodant prekes mugės savanoriai jas tikrina, tačiau yra tekę matyti parduodamų prekinę išvaizdą jau senokai praradusių daiktų. Dėl nesąžiningų pardavėjų anksčiau „Mamų mugė“ net turėdavo gėdos stulpą. Negalvokite, kad mugėje galite parduoti šlamštą. Negražu tokius daiktus palikti ir labdarai. Mugės pirkėjai vertina kokybę – tuo įsitikinau pamačiusi, kad pirmiausia iš manęs buvo nupirkti brangiausi ir žinomų prekės ženklų daiktai.

Nebūkite brangininkai. Kaip ir rašiau aukščiau, prekių kainos paprastai būna simbolinės. Neparduotas prekes po mugės galima atsiimti arba palikti labdarai. Man artimesnis antras variantas, nes, pirma, neturiu tikslo pasipelnyti, o antra, nenoriu vargti dar ir važiuojant atsiimti vos kelių likusių daiktų. Be to, paprastai daiktų atsiėmimo laikas paskiriamas nepatogiu darbo dienos metu. Taigi įsivertinkite savo galimybes, gal brangius daiktus, kurių nepardavę gailėtumėte palikti labdarai, geriau pardavinėti kitur?

Susidėliokite daiktus patogiai. Norėdami greičiau apsisukti priduodami prekes jau namuose jas patogiai susidėliokite. Į atskiras krūvas sudėjau dukros ir sūnaus drabužius, tada juos surikiavau pagal dydį ir kategoriją – čia striukės, čia kelnės ir t.t. Mugės patalpos Gariūnuose yra milžiniškos, o berniukų drabužiai kitame salės gale nuo mergaičių. Jei už papildomą mokestį neperki prekių išnešiojimo paslaugos, viską išsidėlioti tenka pačiam – kiekvienam daiktui mugė paskyrusi atskiras kabyklas ir lentynas. Nors namie ir buvau viską kruopščiai išsirikiavusi, išdėliodama savo prekes sugaišau valandą ir sužingsniavau apie 4000 žingsnelių.

Namuose prekes išsirikiavus pagal atskiras kategorijas nuvykus į mugę bus lengviau.

Nepražiopsokite savo laiko. Pasimokiusi iš ankstesnės patirties suskubau rezervuoti pristatymo laiką ir šįkart buvau viena pirmųjų. Kadangi renginys – didžiulio masto, organizatoriai viską apgalvoję iki smulkmenų. Taigi daiktų pristatymui skiriamos pora dienų, reikia iš anksto rezervuotis ir tikslią valandą, o tada atvykus dar laukti organizatorių SMS, kada jau galima užeiti į patalpas. Kad ir kaip viskas apgalvota, dažniausiai savo eilės vis tiek tenka palaukti, mat susidaro spūstys. Taigi pagalvokite, ar nepatirtumėte streso, jei laiką rezervuotumėte savo darbo metu ir tektų neplanuotai užgaišti. Man patogiau savaitgalio diena, tačiau čia vietos užsipildo labai greitai.

Kiekvienai prekei mugė paskyrusi tam tikrą vietą.

Mamos rekordininkės

Šiųmetę savo prekybą vertinu netgi labai teigiamai. Iš namų išvilkau penkis pilnutėlius ikėjinius maišus ir užsidirbau 260 Eur – jau minusavus 30 proc. nuskaičiuojamų mugės mokesčių. Nepriskaičiuoju tik nepigaus sumokėto dalyvio mokesčio – jį buvau sumokėjusi prieš pusantro mėnesio, tad seniai pamiršau. Žinau, kad kai kurioms dalyvėms tenka investuoti ir mugei perkant vielines pakabas bei žiogelius – šiuos turėjau.

Pardavimai nudžiugino.

Tačiau, kad ir kaip apsidžiaugiau dėl savo rezultatų, pasirodo, tai dar ne sėkmės istorija. „Mamų mugės“ įkūrėja Jurga Barbora Jauniškienė atskleidė, kad būta pardavėjų, kurie sugebėjo užsidirbti ir 900 Eur.

J. B. Jauniškienė pasidalino įdomiausia ką tik prabėgusios mugės statistika:

  • Iš viso pavasario mugėje sudalyvavo 1,7 tūkst. partnerių, kurie pristatė 185,6 tūkst. daiktų.

  • Iš viso parduota beveik 60% visų atneštų daiktų.

  • Daugiausia pristatyta vaikiškų ir suaugusiųjų rūbų – iš viso apie 100 tūkst. vienetų. Avalynės pristatyta dar 16 tūkst. porų.

  • Daug buvo ir žaislų – 16,5 tūkst. vienetų, iš jų partneriams pavyko parduoti net apie 70%. Žaislų kainos vidurkis mugėje siekė 2,4 Eur.

  • Pardavimų favoritai – dviračiai ir paspirtukai. Jų partneriai pardavė net 93%.

  • Sparčiausiai augančios kategorijos – knygos, kurių buvo net 11,2 tūkst., ir namų apyvokos daiktai.

  • Smarkiai išaugo ir suaugusiųjų rūbų bei avalynės kategorijos. Šioje mugėje buvo pristatyti 22,7 tūkst. aprangos vienetai. Suaugusiojo rūbo vidutinė kaina 5,5 Eur, o avalynės 6,5 Eur.

  • Daugiausia partnerių sąskaitas papildė 100–200 Eur, beveik tiek pat gavo 200–500 Eur. Buvo ir tokių, kurie savo prekių pardavė už 500–750, o daugiausia uždirbęs partneris pardavė daiktų už 930 Eur. Visiškai nesėkmingų pardavėjų nebūta.

  • Labdarai buvo palikta 50 tūkst. įvairių daiktų – juos mugei pasibaigus išsidalino sunkius laikus išgyvenantys žmonės.