Plaudami vaisius ir daržoves tikimės, kad su vandeniu pasišalins visos pavojingos medžiagos. Vis dėlto tyrimai rodo, kad vanduo nepajėgus pašalinti kai kurių chemikalų. Net ir po plovimo likusios ant žievelės kenksmingos medžiagos pavojingos sveikatai, ypač jei kaupiasi organizme ilgą laiką.
Elvyra Jarienė
4 straipsnių
Profesorė atsakė, kokiose daržovių dalyse kaupiasi daugiausia nitratų ir ar įmanoma juos pastebėti plika akimi (1)
Pavasariui pereinant į vasarą, atsiranda vis daugiau vaisių ir daržovių. Be abejo, norisi gauti kuo daugiau vitaminų ir mineralų iš šviežio derliaus, kita vertus, kyla klausimų dėl nitratų keliamo pavojaus sveikatai.
Pastaruoju metu bulvių dėl jose esančio krakmolo vis dažniau raginama atsisakyti. Kai kas tą jau ir padarė. Tačiau į Lietuvoje ir kaimyninėje Lenkijoje tradiciškai antrąja duona tebevadinamas bulves nauju žvilgsniu pažvelgę bei unikalius tyrimus atlikę Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akadem...
Ką šiandien gaminti pusryčiams? Šį klausimą ryte sau užduoda daugelis. Ir išties, pagaminti ne tik sveikus, bet skanius ir įvairius pusryčius kiekvieną dieną gali atrodyti nelengva užduotis. Laidoje „Sveika lėkštė“ – didžiausias dėmesys grūdams, kruopoms ir viskam, kas dera prie jų.