Taip, šis klausimas tebėra aktualus. Kažkodėl. Nors krikščionybė ir vakarietiška vyno kultūros samprata į Lietuvą įžengė prieš septynis šimtus septyniasdešimt vienus metus. Nors rusiškos vodkos institutas sėkmingai nusibaigė. Nors ponui Karbauskiui taip ir nepavyko įtvirtinti pagonybės rekonkistos.
Kūčių stalas
166 straipsnių
Kūčių stalas - ant Kūčių vakarienės stalo tradiciškai yra patiekiama 12 patiekalų - mišrainės, silkė pataluose, kūčiukai ir kiti. Kūčių vakarienės receptų galite rasti čia.
Tradiciškai Kūčių stalas būdavo dengtas šiaudais, bet šiais laikais ši tradicija nebėra populiari. Stalas puošiamas žvakėmis, eglės ir kadagio šakelėmis, gėlių kompozicijomis. Čia galite rasti įkvėpimo Kūčių stalo papuošimams.
Lietuvoje iki šiol Kūčių ir Kalėdų stalas turi gilias tradicijas, prasmę ir vertę. Prie švenčių stalo susirenka visa šeima, vaišinasi tradiciniais patiekalais, kurie jau nuo senų laikų tapo artimųjų klasika. Nors šiuolaikiniai žmonių gastronominiai įpročiai nestovi vietoje, visgi kai kuriems Kalėdos...
Paprastai šiems pyragėliams su grybais minkoma tešla. Tačiau, kad būtų greičiau, ją galima pakeisti šaldyta sluoksniuota tešla. Patiekite pyragėlius su grybais su padažu arba valgykite vienus.
Koldūnų tešlos gamyba nereikalauja ypatingų įgūdžių: tereikia miltus sumaišyti su druska ir užpilti maždaug 60 laipsnių temperatūros vandeniu. Tešlą būtina gerai išminkyti, o vėliau leisti jai pastovėti bent pusę valandos vėsiai. Taip miltai išbrinks ir koldūnų tešla bus elastinga, ją bus paprasta i...
Silkę pataluose ruošia kiekviena šeimininkė ir šeimininkas ir kiekvienas receptą gali koreguoti savaip. Šis receptas, ko gero, yra arčiausiai klasikos. Išsisaugokite šį silkės pataluose receptą – pravers ir ateityje.
Šiandien Kalėdų stalas yra neįsivaizduojamas be stipresnio alkoholinio gėrimo ir gausaus mėsiškų patiekalų pasirinkimo. Tačiau ar žinojote, kad dabartinės šventinės tradicijos, greičiausiai nebūtų priimtinos mūsų protėviams tarpukario metais?
Kunigas įvardijo, kaip jausti mažiau liūdesio per didžiąsias metų šventes: nesivaikykime iliuzijos (2)
Kad darytume gerus darbus ir pradžiugintume mums svarbius žmones, laukti kalendorinių Kalėdų nereikia. Bent jau taip įsitikinęs Krekenavos bazilikos rektorius, Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas kun. dr. Gediminas Jankūnas. „Nereikia laukti Kalėdų, kad ką nors pradžiugintum ir aplankyt...
Ruošdamiesi Kūčių vakarienei skaičiuojame, kad ant stalo nugultų dvylika patiekalų. Vargiai ją įsivaizduojame be silkės, kūčiukų ir kisieliaus. Tačiau silkė per Kūčias ne visada buvo tokia populiari, o ir tiek patiekalų kadaise ne visos šeimos galėjo sau leisti. Prof. Rimvydas Laužikas papasakojo, k...
Jei kartais susizgribote, kad norite išskirtinio deserto, – gaminkite šiuos šokoladinius saldainius. Užtruksite tik 10 minučių! Tereikės vos kelių ingredientų, ir galėsite mėgautis burnoje tirpstančiais naminiais šokoladiniais saldainiais.
Internetą sprogdinanti žemaitės Simonos cibulynė gali būti ir jūsų stalo puošmena: žavingai tarmiškai pateiktas receptas (1)
Žemaičių tradicinis Kūčių patiekalas, panašu, kad užkariauja visą Lietuvą. „Cibulynę gaminame per kiekvienas Kūčias ar tada, kai norisi kažko, kas paliestų širdį. Viskas pasigamina labai paprastai ir greitai!,“ – šypsosi Simona Aleksė, „Skanumynų akademijos“ įkūrėja, dalindamasi su Delfi skaitytojai...
Karpis, keptas orkaitėje, gali tapti puikiu patiekalu. O taip pat – švetinio stalo pažiba. Dažnai karpį gaminame Kūčių vakaro vakarienei.
Kasmet kiekvienas lietuvis šių atliekų išmeta pilną vonią: santaupomis galėję virsti pinigai keliauja į šiukšlių dėžę (1)
Šventinis laikotarpis gausus ne tik džiugesio ir šiltų akimirkų, bet ir labai neigiamų procesų, atsiliepiančių ne tik mūsų piniginei, bet ir aplinkai. Vienas tokių – maisto švaistymas. Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų stalai įprastai nukraunami įvairiausiais valgiais, kuriuos kartais ne tik nepavyksta ...
Istorikas Laužikas apie tai, ar tinka per Kūčias valgyti sušius ir kokius senovinius patiekalus verta grąžinti ant šventinio stalo (1)
Artėjančios didžiausios žiemos šventės daugeliui yra neatsiejamos nuo vaišių, ypatingų patiekalų ir gausaus stalo. Dažnai nesutariama, kokios yra mūsų tikrosios tradicijos, kiek stipriai jų laikytis, o kada galima įsileisti naujovių. Apie gastronomines tradicijas, jų pokyčius šiuolaikiniame pasaulyj...
Tiems, kas mėgsta žuvį ir šiokį tokį aštrumą, šis pyragas su menke neabejotinai taps vienu mėgiamiausi. Pyragas kvapnus, žuvis sultinga, tad belieka tik mėgautis.
Burokėlių salotos – visada sveikas pasirinkimas. Valgysime Kūčių ar kitą dieną. O burokėlių salotos su raugintais kopūstais – vienas senesnių lietuvių receptų, beje, labai naudingų sveikatai.
Sušių receptas praverčia ruošiantis vakarėliui, šventėms ar tiesiog sumanius pasimėgauti skaniu valgiu. Visus žemiau paminėtus ingredientus sušiams gaminti galite įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. Wasabi krienų galima įsigyti pastos arba miltelių pavidalu. Jeigu įsigijote wasabi miltelius, s...
Apkepas su jūros lydeka – puiki idėja žuvies mėgėjams. Nereikalaujantis daug pastangų patiekalas. Patiekite apkepą su žuvimi šiltą.
Silkė su grybais – nebūtinai šventinis patiekalas. Tačiau tokių receptų daugiausia ieškoma prieš Kūčias. Silkės su grybais skonis tikrai nenuvils.
Žiemišką pirmadienio vakarą bene ilgiausiai gyvuojančios kulinarinės laidos „Virtuvės istorijos“ kūrybinė komanda, laidos partneriai bei gausus būrys žinomų šalies žmonių rinkosi į šventinę bei iškilmingą Kūčių ir Kalėdų repeticiją, kurioje buvo gausu dovanų, jaukių ir nuoširdžių pokalbių bei, žinom...
Imbierinių sausainių gaminimui ypatingai daug laiko nereikia. Tinkamai paruošus tešlą jie kepa vos apie 10 minučių. Sausainiai dažniausiai gardinami įprasčiausiais prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru. Na o imbierinių sausainių gaminimas – puiki pramoga visai šeimai, ypač vaikams, ne...