Pirmiausia – tinkamai paruoškite žemę

Jei norite sukurti sveiką ir derlingą dirvą, padidinant deguonies įsisavinimą dirvožemyje – pirmiausia turite žemę perkasti ir supurenti. Tam, žinoma, galima naudoti įprastą kastuvą, tačiau vargo bus kur kas mažiau, jei naudosite specialiai žemės įdirbimui skirtus įrankius.

T. Gurskas į pagalbą pasitelkia vieną iš patikimiausių sodininkų, ūkininkų ir kraštovaizdžio specialistų pagalbininkų – „Stihl“ kultivatorių. Šis kultivatorius turi priekinę ir galinę pavaras, gylio ribotuvą ir išardomas frezas, tad galima lengvai reguliuoti kultivatoriaus darbinį plotą ir naudoti jį ne tik platesniems plotams, bet ir lysvėms, tarplysvėms ar siauresniems ruožams apdirbti.

Agronomas atkreipia dėmesį ir į vieną labai svarbų šio kultivatoriaus privalumą – galimybę vairo aukštį ir šoninę padėtį pritaikyti dirbančiojo ūgiui. Taip darbus nudirbsite greičiau ir paprasčiau. „Anksčiau aš to nedariau, tad po dienos darbų kankindavo ne tik nuovargis, bet ir rankų skausmas – keliu su šaukštu sriubą, o jame tik bulvės lieka, – juokauja T. Gurskas. – Teisingai susireguliavus aukštį, kultivatorių galima laikyti ir su dviem pirštais.“

Rožynui svarbi ne tik teisingai parinkta vieta

Ruošiantis formuoti rožyną, agronomui į pagalbą atskuba gėlininkystės ūkio „Sodo rožė“ atstovė Valentina Minkienė. Ji pataria, į ką atkreipti dėmesį renkant rožėms tinkamiausią vietą ir kaip jas sodinti.

„Čia parinkta sausa vieta, šiek tiek ant kalniuko, pakankamai saulėta, o tai rožėms labai patinka. Rožės, kaip tikros karalienės, turi būti gerame apšvietime ir matomos. Pasodintos šešėlyje, jos ne taip gausiai žydi, dažniau puola ligos. Tiesa, yra veislių, kurios kaitros nemėgsta. Tokias rožes galima sodinti pietryčiuose ar pietvakariuose, kur saulė švelnesnė“, – pasakoja specialistė.

Rožės mėgsta sunkesnę žemę, todėl smėlėtame grunte reikėtų paruošti tinkamą vietą – į 60–70 cm gylio ir pločio duobę dėti plukto molio ir komposto. Molis padės sulaikyti drėgmę, o kompostas suteiks rožių augimui ir žydėjimui būtinų maistinių medžiagų.

„Sodinant rožes, skiepas turi būti maždaug 7 cm gylyje. Ypatingai, jei rožės jau yra kelių metų ir sutvirtėjusios. Tuomet jos geriau įsišaknija, lengviau peržiemoja. Tokiu pačiu principu sodinti turėtume rožes ne tik iš vazonų, bet ir plikomis šaknimis“, – pataria V. Minkienė.

Auginantiems rožes vertėtų atsiminti ir kaip tinkamai jas laistyti. Gausiai, tačiau ne pernelyg dažnai laistomos rožės giliai įleidžia šaknis į žemę, tad lengviau atlaiko žvarbios žiemos šalčius. Gausus laistymas gelbėja rožes ir kaitriomis vasaros dienomis – iš vandens prisisotinusios žemės rožių šaknys pasiima tiek drėgmės, kiek joms reikia.

„Karštomis dienomis jokiu būdu negalima vandens purkšti ant rožių lapų, tad pamirškite laistytuvus ar purkštuvus ir vandenį pilkite tik tiesiai ant žemės. 5 litrai vienam augalui, 5 litrai kitam – bus pats tas. O jei įsirengėte laistymo sistemą, pasirūpinkite, kad vanduo būtų purškiamas tiesiai prie šaknų ir ne kiekvieną dieną – kas 5 ar 7 dienas pagal poreikį. Jei viršutiniai lapeliai ima vysti, vadinasi rožėms jau reikia drėgmės“, – pataria V. Minkienė.

Kaip pasirinkti tinkamas rožes

Tikriausiai kiekvienam, planuojančiam įsirengti rožyną, iškils klausimas – o kokią veislę pasirinkti? Juk jų – visa galybė. T. Gurskiui rožių specialistė rekomendavo pirmiausia atkreipti dėmesį į vietą, kurioje rožės augs. Štai arbatinės ar didžiažiedės rožės žydi protarpiais, tad parkui labiau tiks daugiažiedės, žiedais džiuginančios visą šiltąjį sezoną.

„Daugiažiedes parko rožes sodinsime per vidurį, kadangi jos aukščiausios, siekia maždaug iki pusantro metro. O toliau reikėtų formuoti piramidės principu, pavyzdžiui, sodinti floribundines rožes, užaugančias iki metro, kraštą papuošti miniatiūrinėmis ir šliaužiančiomis rožėmis“, – pasakoja V. Minkienė.

Agronomas pasidžiaugia, kad į parką atvykę lankytojai rožių žydėjimu galės pasimėgauti beveik visą vasarą – pradėjusios skleisti žiedus birželio pabaigoje, džiugins iki pat šalčių.

Tam, kad nukarpytas rožynas po žiemos neatrodytų nykiai, specialistė rekomenduoja tame pačiame plote sodinti svogūnines gėles – scylės, rokai, tulpės ar narcizai žiedus sukraus jau ankstyvą pavasarį. Svogūninėms gėlėms į kompaniją tiks daugiamečiai augalai – norintiems suformuoti gražų kilimą, specialistė rekomenduoja rinktis snapučius, o norintiems pasidžiaugti žiedais, verta atkreipti dėmesį į eleborus ar plukes.

„Kiekvienas turi savo skonį, tad derinių rožyne gali būti labai įvairių – vieni rožes derina su smilgomis, kiti su šluotelinėmis hortenzijomis. Taip pat galima sodinti levandas, katžoles, šalavijus kraštams užpildyti“, – pataria V. Minkienė, būsimam agronomo T. Gurskio rožynui parinkusi šiltų spalvų gėles.

Ar reikia rožynus mulčiuoti?

Mulčiavimas – dažnas klausimas, kylantis pradedantiesiems rožių augintojams. Ar reikia tai daryti ir kokias medžiagas geriau naudoti? Svarstantiems apie akmenėlius, rožių auginimo specialistė pataria geriau įsirengti akmenų sodą ar alpinariumą.

„Rožės mėgsta papurentą žemę, tad jei apkrausite jas akmenimis, žemė bus suslėgta, šaknys prispaustos. Be to, akmenys traukia šaltį, o ir rudens metu iš jų bus sudėtinga ištraukti nukritusius lapus – kuo mažiau bus užsilikusių lapelių ir nukarpytų šakelių, tuo sveikesnius augalus kitais metais turėsite“, – pastebi V. Minkienė.

Rožių mulčiavimui, anot specialistės, tinka spygliuočių žievės mulčas, tačiau neštis jo tiesiog iš miško nereikėtų, nes rožes galite užkrėsti ligomis. Geriau rinktis kokybišką pirktinį, kuris dezinfekuojamas karštais vandens garais, taip sunaikinant patogenus.

„Dar vienas variantas – grikių lukštai. Tik svarbu nepamiršti juos išpylus ant žemės iš karto sulieti vandeniu. Tuomet lukštai sukibs tarpusavyje ir suformuos vientisą sluoksnį, jų neišnešios vėjas“, – apie rožių mulčiavimą pasakoja V. Minkienė.

Prieš rožių sodinimą, T. Gurskis iš specialistės gauna dar vieną vertingą patarimą – apgenėti šalimais augančių medžių šakas. Jos formuos šešėlį, tad saulės ieškančios rožės pradės svirti į šoną. Be to, ant medžių lapų ropinėjantys vabaliukai ir kirminukai kris tiesiai į rožyną.

„Atrodo įvyko stebuklas ir parke atsirado augalų karalienė. Ačiū Valentinai, ačiū „Sodo rožei“ ir Ginalas.lt parduotuvei už puikius „Stihl“ įrankius. O mano parką galite aplankyti bet kada, kai tik bus geras oras ir norėsite pabūti gamtoje“, – su visos komandos pagalba įkūręs naują rožyną su laidos žiūrovais iki kitų pasimatymų ekrane atsisveikina T. Gurskas.