Drėgmės atsiradimo priežastys

Dažniausiai oro drėgmės lygis padidėja dėl gamtinių pokyčių. Pavyzdžiui, atvėsus orams arba prasidėjus lietingam metų sezonui. Drėgnas lauko oras lengvai patenka į patalpas, kai norima jas išvėdinti. Be to, prie oro drėgmės lygio kilimo prisideda suliję lauko drabužiai ir net sniegu aplipę batai.

Neigiamiems oro rodiklių pokyčiams įtakos turi ir žmogaus veiklos sukeltos priežastys. Tai gali būti dar neaktyvuotas arba per anksti nutrauktas šildymas, bloga ventiliacija, nesandari namų konstrukcija, per didelis auginamų augalų kiekis, dažnas drabužių skalbimas ir natūralus jų džiovinimas patalpose, maisto gaminimas. Nustebsite, tačiau drėgmę kuria net ir pats žmonių buvimas būste ar augintinių laikymas jame.

Kaip atpažinti?

Sunku atpažinti perteklinę oro drėgmę, jei su ja nesate anksčiau susidūrę. Tačiau žinant kelis esminius ženklus lengvai identifikuosite pavojaus grėsmę ir užkirsite tam kelią. „Pirmiausia apie padidėjusią patalpų drėgmę išduos ant langų pradėjęs kauptis kondensatas. Namuose imsite justi nemalonų kvapą ir šaltį, nors termometras rodys komfortišką oro temperatūrą. Taip pat gali tapti nebemalonu sėdėti ant minkštų baldų bei rengtis namuose laikomais drabužiais. Visa tai rodo, kad laikas sausinti patalpas.“ – kaip atpažinti perteklinę drėgmę namuose pataria Oro1 vadovas Povilas Kelbauskis.

Tobula oro drėgmė

Tinkamas oro drėgmės balansas reikalingas gerai žmogaus savijautai, baldų bei būsto infrastruktūros ilgaamžiškumui. Yra nustatyta, kad geriausia oro drėgmė žmogaus sveikatai ir turtui yra 50-60%. Šiam rodikliui nukritus žemiau 40% būtina pasirūpinti oro drėkinimu, o pakilus virš 70% normos – naudoti oro sausintuvą.
 Adolus

3 perteklinės oro drėgmės grėsmės


Viena dažniausiai įvardijamų drėgno oro sukeliamų žalų yra pelėsis. Jam atsiradus kenčia tiek namų gyventojai, tiek ir pats pastatas. Pelėsis gali sutrikdyti sveikatą jį liečiant arba nuolat kvėpuojant oru, kuriame pilna pelėsinio grybelio sporų. Kontaktuojant su pelėsiu yra padidėjusi rizika išsivystyti įvairioms alerginėms reakcijoms, atsirasti infekcijoms ir net apsinuodyti. Namuose atsiradusį pelėsį yra beveik neįmanoma išnaikinti, sunku sukontroliuoti ir jo plitimą. O pažeistų namų interjero objektų priežiūrai ir atstatymui prireikia nemažai pinigų.

Perteklinė oro drėgmė neigiamai veikia ir žmogaus sveikatą. Nuolat juntamas nepaaiškinamas šaltis skatina gyventojus perdėtai prikaitinti būstą. Kontrastinga patalpų ir lauko erdvių temperatūra sukuria idealias sąlygas susirgti peršalimo ligomis. Taip pat itin drėgnose patalpose lengvai veisiasi dulkių erkutės. Jos kartu su pelėsiu silpnina imuninę sistemą bei stiprina įvairių kvėpavimo ligų ir alergijų simptomus.

Perteklinė drėgmė mažina būsto ir jame esančių daiktų kokybę. Ilgainiui tokiose vietose pastebimas dažų atsilupimas bei tapetų susigarankščiavimas, ima rastis matomi pelėsio židiniai būsto interjere: ant sienų, grindų, lubų, palangių, langų rėmų. Be to, jis dažnai aptinkamas vonios kambaryje, virtuvėje bei minkštuose balduose.

Efektyvi priemonė – oro sausintuvas


Vienas paprasčiausių ir efektyviausių būdų vykdant pelėsio prevenciją bei kovojant su jau atsiradusia pertekline oro drėgme – naudoti oro sausintuvus. Buityje juos įmanoma pritaikyti bent keliais būdais, todėl oro drėgmės surinkėjai gali būti jums naudingi ištisus metus.

Pirmiausia, oro sausintuvai palaiko komfortišką oro drėgmės lygį. Tai puiki prevencinė priemonė siekiant išvengti pelėsio, dulkių erkučių ir kitų sveikatai žalingų mikroorganizmų atsiradimo. Dauguma jų yra gana tylūs, todėl puikiai veikia net ir tylos reikalaujančiose erdvėse kaip miegamasis, vaikų arba darbo kambarys.

Naudojant šiuos įrenginius panaikinsite lokalioje vietoje atsiradusį drėgmės perteklių, bet ir jo židinį. Kai kurie įrenginiai turi skalbinių džiovinimo funkciją. Ji efektyviai išdžiovina ne tik drabužius, bet ir permirkusius kilimus, esančius šalia įėjimo į namus.

Galiausiai, drėgmės surinkėjai turi oro filtrus ir gali būti naudojami kaip oro valytuvai. Iš atmosferos jie pašalina tokius stambius teršalus kaip dulkes, pūkus ir plaukus. Tad naudojant šį įrenginį namų mikroklimatas bus žymiai švaresnis nei anksčiau.

 Adolus

Inovatyvūs sprendimai


Oro1 projektų vadovas Laurynas pabrėžia: „Norint efektyvaus patalpų drėgmės šalinimo įsigyjant oro drėgmės surinkėją būtina atsižvelgti į jo inovacijas. Pažangios technologijos gali jums padėti efektyviai palaikyti oro drėgmės balansą mažiausiomis elektros sąnaudomis ir prisidėti prie gamtosaugos. Mūsų parduodami Adolus oro sausintuvai vietoj įprastų HFC dujų naudoja gamtai draugiškas R290 dujas, kurios patekusios į aplinką nekenkia žmogaus sveikatai, yra saugios ozono sluoksniui ir aplinkai.“

 Adolus

Vokiškos kokybės oro sausintuvai turi ir papildomas funkcijas. Jos yra labai naudingos norint oro drėgmės surinkėją pritaikyti individualiems poreikiams: lengvam naudojimui ir galimybei nustatyti veikimo intensyvumą, laiką ir greitį. Be to, nemažai Adolus įrenginių yra valdomi ne tik nuotoliniu pulteliu, bet ir išmaniąja programėle.