Finansų konsultantas Tadas Kvasilius jau daugiau nei 15 metų sėkmingai kopia karjeros laiptais „Allianz Lietuva“ gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovėje ir sako neskirstantis savo laiko į darbą ir laisvalaikį.

Nuo istorijos iki finansų

„Studijavau Vytauto Didžiojo universitete istoriją, studijos man buvo įdomios. Baigęs mokslus galėjau tapti istoriku, dirbti mokykloje ar Istorijos institute. Tačiau mane labai domino ir finansai, akcijos, fondai, taupymas. Ir apie tai sukaupiau nemažai žinių“, – prisimena T. Kvasilius.

Vyras sako, kad jam labai įdomu ir svarbu buvo savo žinias apie finansus paversti praktine veikla.

„Nelabai įsivaizdavau, kad tai įmanoma mokykloje. Juolab, kad žmona dirbo mokytoja ir iš arti mačiau to darbo specifiką“, – prisimena pašnekovas ir sako būtent tuo svarstymų metu ir atradęs skelbimą, siūlantį finansų konsultanto darbą.

Tadas Kvasilius, Allianz Lietuva vyr. patarėjas– ekspertas

„Šio darbo kasdienybė – aktyvūs pardavimai, susitikimai su klientais, kuriems siūlomos gyvybės draudimo, pensijų kaupimo paslaugos. Iš pradžių kiek sudvejojau, nes neįsivaizdavau savęs dirbančio su žmonėmis, parduodant jiems gyvybės draudimo ar pensijų kaupimo paslaugas. Tačiau jau 15 metų sėkmingai tai darau“, – apie netikėtą profesinį posūkį pasakoja T. Kvasilius.

Pradžia buvo nelengva

T. Kvasilius neslepia, kad darbo pradžia nebuvo lengva: „Buvau jaunas, ką tik baigęs studijas, klientų paieška atrodė sudėtinga. Teko susidurti ir su įvairiomis išankstinėmis žmonių nuostatomis apie gyvybės draudimą ir kaupimą senatvei. Su pinigais susijusios temos mūsų visuomenėje jautrios, dar nėra kultūros laisvai kalbėtis finansinėmis temomis. O ir rinkoje jau tada buvo gana didelė konkurencija.“

Tačiau Tadas buvo atkaklus – nenusiminė ir nenuleido rankų. „Šeimoje turėjau gerų pavyzdžių, kuriais galėjau pasiremti. Mano močiutė sėkmingai dirbo toje pat darbovietėje 40 metų, todėl ir aš mąsčiau panašiai: man svarbu, kad tapčiau savo srities profesionalu, o žmonės mane prisimintų ir vertintų“, – pasakoja finansų konsultantas.

Tadas Kvasilius yra MDRT (ang. Million Dollar Round Table) asociacijos narys

Pašnekovas tikina – kad ir kokia veikla beužsiimtų, vadovautųsi šia nuostata.

„Pirmaisiais karjeros metais pats aktyviai ieškodavau klientų. Per tą laiką sutikau labai įdomių žmonių, kai kurie iš jų iki šios dienos, visus 15 metų, yra lojalūs „Allianz Lietuva“ klientai. Natūralu, kad su jais užsimezgė šilti ir draugiški santykiai“, – sako T. Kvasilius.

Kuo daugiau informacijos, tuo svarbesni finansų konsultantai

Pašnekovas prisimena, jog prieš 10–15 metų buvo dar gana mažai informacijos apie asmeninių finansų valdymą. Šiuo metu jos itin daug, ir tie informacijos srautai nesibaigia.

„Tačiau kuo daugiau informacijos, tuo didesnė tikimybė žmogui joje pasiklysti. Todėl finansų konsultantų poreikis dar didesnis, nes svarbu, kad jie visą aktualią informaciją, teisėkūros pasikeitimus klientui paaiškintų paprastai, suprantama kalba. Finansų konsultantas yra tas žmogus, kuris ne tik atsakys į visus kylančius klausimus, kaip valdyti asmeninius finansus, tikslingai taupyti savo ar vaikų ateičiai, bet ir kaip išsirinkti tam tinkamiausius „Allianz Lietuva“ siūlomus finansinius įrankius“, – sako T. Kvasilius.

Tadas Kvasilius kasmet dalyvauja Allianz Lietuva su NKC organizuojamoje kraujo donorystės iniciatyvoje

Jis pastebi, jog dabar klientai labai išprusę, todėl tenka būti ne tik savo paslaugų ekspertu, bet ir vadovautis holistiniu požiūriu į įvairias paslaugas, parodyti jų privalumus bei trūkumus.

„Žmonės gali patys lyginti kainas, paslaugas, tačiau konsultanto dalyvavimas svarbus, nes padeda sudėlioti prioritetus. Dažnai tenka padrąsinti žmones, nes jie labai bijo suklysti, priimti neteisingą sprendimą, patirti nesėkmę.

Todėl pirmiausia kartu su klientu aiškinamės žmogaus finansinius poreikius, kas jam svarbu. Vienam rūpi jo vaikai, nori sukaupti lėšų jų studijoms, kitas nori apsaugoti šeimą, jei įvyktų koks nors nelaimingas atsitikimas, užkluptų sunki liga ar ištiktų mirtis; toks nori pasirūpinti, kad nelaimės atveju šeima toliau galėtų mokėti paskolą, nestokotų lėšų gyventi. Tretiems rūpi sukaupti užtektinai lėšų oriai pensijai“, – vardija T. Kvasilius.

Kai susitikimo metu konsultantas išsiaiškina kliento lūkesčius, galimybes, tuomet, kaip juokais sako Tadas, išrašo „finansinį receptą“, kuriuo klientas gali vadovautis. „Vadovausis juo ar ne, sieks savo finansinio tikslo ar ne, jau žmogaus apsisprendimas, konsultantas tik parodo galimybes“, – aiškina pašnekovas.

T. Kvasilius sako manantis, jog žmogus visuomet daugiau gauna pasitikėdamas nei nepasitikėdamas. Nes ir suklydus galima praturtėti – gauti vertingą pamoką. Tačiau tuoj pat patikina: „ Jei klientams dėlioju asmeninių finansų planus, būtų keista, jei pats negalėčiau visų šių patarimų pritaikyti ir sau. Taigi, galima sakyti, esu ir savo paties asmeninis konsultantas“, – šypteli Tadas.

Tadas Kvasilius MDRT susitikime Bostone

Skaudūs įvykiai – profesionalumo egzaminas

Finansų konsultantas sako, jog su klientais tenka susitikti ir skausmingomis aplinkybėmis, kai nutinka draudiminiai įvykiai.

„Ir net labai skaudžiose situacijose supranti, kad tinkamu laiku padėjai klientui priimti tinkamą finansinį sprendimą. Nes ne tik parduodu paslaugą, galimos problemos sprendimą, bet taip pat tvarkau ir galimas išmokas.

Kreipiasi žmonės ir šeimos maitintojo netekę, ir išgirdę kritinių ligų diagnozes. Gavę kelių dešimčių tūkstančių išmokas už kritines ligas klientais paprastai tuo nesigiria socialiniuose tinkluose. Retai galime sulaukti viešo pasidžiaugimo mūsų darbu. Pamenu, viena klientė, gavusi išmoką už kritinę ligą, net perklausė, ar ne per daug nulių“, – apie kitą savo darbo pusę pasakoja finansų konsultantas.

Pašnekovas pabrėžia, jog šiame darbe labai svarbu gebėti ne tik planuoti laiką, bet ir bendrauti su žmonėmis: „Nuoširdus ir aktyvus bendravimas su žmonėmis yra didžiausia kompetencija. Ir jos išmokstama iš klientų. Skirtingos situacijos ir žmonės verčia tobulėti kasdien.“

T. Kvasilius sako, kad dėl darbo specifikos konkurencijos tarp kolegų beveik nėra: „Rodos, esame savotiški konkurentai, tačiau kiekvienas randa savo klientą, nes labai svarbus žmogiškas ryšys ir tarpusavio supratimas.

Tadas Kvasilius –  bėgimo entuziastas

Todėl su kolegomis dalijamės patirtimi, analizuojame situacijas. Be abejo, tai suteikia pasitikėjimo, nes kartais atrodo, kad tik tu vienas su tam tikrais iššūkiais susiduri“, – pasakoja T. Kvasilius.

Pašnekovas priduria, kad net dalyvaudamas pasaulinėje MDRT (ang. Million Dollar Round Table) asociacijoje, kuri vienija 1 proc. geriausių pasaulyje draudimo ir asmeninių finansų konsultantų, tarptautinėse konferencijose sutikdamas kolegas iš kitų šalių ar žemynų, supranta, kad visur tie patys iššūkiai: finansinio raštingumo stoka, noras efektyviau valdyti asmeninius finansus. Tačiau įvairiose šalyse žmonėms vienodai sunku be profesionalo priimti sprendimą, kokia paslauga, draudimo ar taupymo įrankis geriausiai atitiktų jų poreikius ilgalaikėje perspektyvoje.

Šaulių sąjunga, „Misija Sibiras“, bėgimas – viskam lieka laiko

Nors vieni žmonės mėgsta griežtai atskirti darbą ir laisvalaikį, tačiau T. Kvasilius sako besivadovaujantis priešinga nuostata: „Mano darbas yra persipynęs su laisvalaikiu. Konsultuoju klientus, kurie pasitiki manimi priimdami sprendimus, todėl užsimezga ir tam tikras asmeninis santykis. Todėl net nevadinu savo veiklos darbu.

Būna, kad kai kurie susitikimai vyksta savaitgaliais, kai kuriuos klientus sutinku netikėtai, nes sutampa mūsų pomėgiai, pavyzdžiui, bėgimo renginiuose. Man patinka Kauno „Žalgiris“, tad kartais klientų susitinku ir varžybose, pasilabiname, pasikalbame.“

Pašnekovas tikina neskaičiuojantis darbo laiko, nes į savo profesiją žvelgia kaip į tam tikrą amatą: „Neprivalau kažkur būti konkrečiu metu, nors stengiuosi darbą pradėti 8 ryte ir baigti 17 val. Tačiau būna, kad tenka vykti į kitus miestus, organizuoti nuotolinius susitikimus su klientais iš užsienio vėlai vakare, nes skiriasi laiko juostos.“

Tadas Kvasilius nubego 21,098  km Vilniaus pusmaratonyje

T. Kvasilius įsitikinęs – kuo daugiau žmogus veikia, tuo daugiau spėja: „Dalyvauju Šaulių sąjungos veikloje, 12 metų vykdavau į Sibirą tvarkyti tremtinių kapų iki tol, kol tai buvo įmanoma. Mano profesija leidžia susiplanuoti laiką taip, kad jo liktų ir pomėgiams, ir šeimai.“

„Allianz Lietuva“ priklauso vienai didžiausių turto valdymo ir draudimo rinkos lyderių pasaulyje „Allianz“ grupei, turinčiai 122 mln. klientų ir veikiančiai daugiau nei 70 pasaulio šalių.

Lietuvos banko duomenimis, 2022 metais visos „Allianz Lietuva“ pasirašytos gyvybės draudimo įmokos sudarė 63,7 mln. eurų. Įmonės pelnas po mokesčių siekė 11,8 mln. eurų. Šiuo metu „Allianz Lietuva“ aptarnauja daugiau nei 305 tūkst. gyvybės draudimo ir pensijų fondų klientų sutarčių, klientų valdomas turtas viršija 1 mlrd. eurų.

„Allianz Lietuva“ per dešimtmetį savo gyvybės draudimo klientams nelaimės atveju išmokėjo daugiausiai rinkoje, 38,8 mln. eurų (Lietuvos bankas, 2013-01-01–2022-12-31). Vien 2022 metais gyvybės draudimo klientams nelaimės atveju išmokėjo 5,4 mln. eurų, o nuo veiklos pradžios šios išmokos sudaro 52 mln. eurų („Allianz Lietuva“, 2022-12-31).

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją