Orus senjoras neturėtų galvoti, kaip sudurti galą su galu

D. Marcinkonė pasakoja, kad jos klientų ratą sudaro įvairių amžiaus grupių žmonės – nuo pačių mažiausių iki garbaus amžiaus sulaukusių asmenų.

„Galima sakyti, kad mano klientų sąrašas prasideda nuo naujagimių ir baigiasi senjorais. Dažniausiai tai atsakingi ir savo finansus planuojantys žmonės, vertinantys savo sveikatą, gyvybę, suprantantys finansinio pagrindo svarbą ir naudą“, – sako specialistė.

Moters teigimu, daugelio jos klientų prioritetas yra šeima ir jos gerovė, kurią kiekvienas suvokia individualiai.

„Kiekvienas klientas ar šeima yra labai skirtingi, todėl ir finansinis receptas kiekvieno atveju skiriasi. Iš ko jis sudarytas, priklauso nuo žmogaus poreikių ir galimybių. Reikia įvertinti ne vieną svarbų aspektą, pavyzdžiui, kas yra pagrindinis šeimos maitintojas, ar šeima turi finansinių įsipareigojimų, ar patenka į kažkokią rizikos grupę, kokios yra jos vidutinės pajamos, išlaidos ir pan. Žinant šiuos dalykus, pradedama galvoti apie tikslus, lūkesčius ir šeimos ateitį“, – sako finansų konsultantė.

Nors žmonės yra linkę rūpintis savo šeima, vaikais, ne ką mažiau svarbu, pasak jos, yra galvoti ir apie patį save – kas manęs lauks ateityje, kaip atrodys mano gyvenimas, kai išeisiu į pensiją.

„Viena mano gera bičiulė psichologė yra pasakiusi: „Visada galvojau, kad žmogus gyvena iki pensijos, tačiau pati jos sulaukusi, dabar suprantu, kad žmogus gyvena iki mirties.“ Ir kai mes kalbame apie senjorystę, turime omenyje ne egzistavimą, o orų gyvenimą, kai žmogus sau gali leisti tai, ką nori, kai jam nereikia galvoti, ko šį mėnesį atsisakyti, kad pavyktų sumokėti mokesčius“, – teigia D. Marcinkonė.

Kad šiais laikais oriai senatvei neužtenka vien tik valstybės paramos, rodo ir tyrimai.

„Visai neseniai atliktas „Pasaulio laimės indekso“ tyrimas parodė, kad pasaulyje žmonės yra laimingiausi ties 20-ais gyvenimo metais ir sulaukus pensinio amžiaus, o Lietuvoje nuo 20-ies metų kreivė krinta žemyn. Ir iš tiesų, daugelį žmonių Lietuvoje gąsdina senatvė, nežinomybė, todėl dalis jų, norėdami būti užtikrinti dėl savo ateities, ieško būdų ir atsakymų, kaip to pasiekti“, – pasakoja pašnekovė.

Allianz Lietuva vyriausioji finansų konsultantė Diana Marcinkonė

Svarbiausia – turėti aiškų tikslą

Šiais laikais būdų, kaip susikurti asmeninį ar šeimos finansinį receptą netrūksta, tačiau, pasak pašnekovės, neužtenka vien įsigyti paslaugos ir tikėtis geriausio rezultato.

„Todėl finansų konsultantų darbas ir yra susėsti su klientu ir išsigryninti jo lūkesčius, aptarti jam rūpimus klausimus bei sudėlioti tokį planą, kuriuo vadovaudamasis jis galėtų įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Susitikimo, pokalbio su finansų konsultantu metu be jokių užuolankų klientui yra paaiškinamos konkrečios paslaugos naudos, terminai ir pan.“, – pasakoja D. Marcinkonė.

Jos teigimu, gyvybės draudimas – vienas iš pagrindinių ingredientų arba, tęsiant jau ekonominiais terminais, bazinių paslaugų, kurios gali padėti užsitikrinti finansinį saugumą.

„Tai pamatinė paslauga, kurią visada rekomenduojame savo klientams. Turėti finansinę apsaugą nelaimės atveju, užklupus sunkiai ligai, netekus artimojo ir panašiai, yra labai svarbu. Ši paslauga, atsižvelgiant į kliento poreikius ir ateities finansinius lūkesčius gali būti komplektuojama su papildomomis apsaugomis nuo traumų ar kritinių ligų – pagal kliento poreikius“, – aiškina pašnekovė.

Kalbėdama apie papildomas paslaugas arba ingredientus, kurie praturtina šeimos finansinį receptą, D. Marcinkonė išskiria kapitalo kaupimo ateičiai ir investavimo galimybę.

„Kaupti ateičiai žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, mano jau minėtai senatvei. I – SODROS – ir II pensijų pakopa užtikrina tik maždaug pusę sumos, kuri yra reikalinga oriai senjorystei. Kita dalimi žmogus turi pasirūpinti pats – sukaupti ją iš savų lėšų. Kapitalo kaupimą ir investavimą žmonės taip pat renkasi savo atžalų gyvenimo pradžiai, mokslams, išsilavinimui, kuris šiais laikais, ypač užsienyje, kainuoja nemažus pinigus, o kur dar pragyvenimo išlaidos, būsto nuoma“, – retoriškai klausia finansų konsultantė.

Tinkamos paslaugos pasirinkimas

Kaip išsirinkti tinkamą draudimo paslaugą, kai norima ir kaupti kapitalą ateičiai, ir turėti geras draudimo apsaugas, kurios nelaimės atveju taptų tvirtu finansiniu ramsčiu? Klausimas, kuris kyla daugeliui, ne išimtis – ir D. Marcinkonės klientams.

„Universalus gyvybės draudimas ne veltui turi tokį pavadinimą. Jei kliento prioritetas yra užsitikrinti, kad nelaimės, ligos ar netekties atveju jis gaus išmoką, kuri padėtų jam sunkią akimirką, tuomet didžioji draudimo įmokos suma turėtų atitekti draudimo apsaugos padengti. Paprastai tariant, renkantis šią paslaugą, prioritetas finansinė apsauga ligos, nelaimės atveju. Kaupimas ateičiai – antraplanis, ir jam skiriama mažesnė įmokos dalis.

Allianz Lietuva vyriausioji finansų konsultantė Diana Marcinkonė

Tačiau jei žmogus turi tikslų sukaupti kapitalą ateičiai, o draudimo apsaugos ir jų teikiama finansinė parama nėra prioritetas – tuomet jis gali rinktis labiau į kapitalo kaupimą, investavimą orientuotą paslaugą. Čia jau draudimo apsaugos lieka antrame plane.

Yra klientų, kuriems abu aspektai – kapitalo kaupimas ir draudimo apsaugos – svarbūs ir lygiaverčiai reikšmingi, tad finansų konsultantas gali padėti pasirinkti jam labiausiai tinkančią paslauga, o gal net dvi atskiras, kad būtų patenkintas kliento lūkestis pagal jo finansines galimybes“, – aiškina specialistė.

Finansinių sprendimų įtaka mums ir vaikams

Daugeliui žmonių taip pat aktualus klausimas – kokią sumą skirti kaupimui? Prieš atsakant į šį klausimą, finansų konsultantė pataria įsivertinti pagrindinius 2 dalykus: norimą sukaupti kapitalą ir laikotarpį.

„Natūralu, kad kuo ilgesnis laikotarpis, tuo kaupimui galima skirti mažesnę sumą, ir atvirkščiai. Tad kuo anksčiau pradėsite, tuo lengviau bus pasiekti užsibrėžtus tikslus. Kartais žmonių lūkesčiai prasilenkia su realybe. Jie nori sukaupti daug ir greitai, tačiau reikia suprasti, kad investicinis gyvybės draudimas yra ilgalaikis projektas, reikalaujantis tikslingo ir disciplinuoto veikimo. Taigi bendra rekomendacija yra tokia, kad kaupimui ateičiai reikėtų atsidėti apie 15–20 proc. šeimos biudžeto. Na, o jei yra galimybė skirti didesnę sumą, visada taip ir reikėtų padaryti, nes tokiu būdu greičiau augs jūsų kaupiamas kapitalas“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, verta paminėti ir tai, kad jeigu draudiminiu laikotarpiu keičiasi asmens ar šeimos poreikiai, paslaugas, apsaugas ir įmokas galima koreguoti, tačiau svarbu įvertinti vieną aspektą.

„Viskas priklauso nuo to, žmogus nori padidinti ar sumažinti įmokas. Galbūt žmogus nebeturi jokių įsipareigojimų arba gal jo pajamos išaugo, ir jis gali skirti didesnę draudiminę sumą, o galbūt šeimą užklupo nenumatyta finansinė našta, gal sumažėjo pajamos, ir jis negali skirti tokios pat sumos įmokoms. Tačiau ruošiantis sumažinti įmokas, kad dėl to vėliau nereikėtų gailėtis, labai svarbu yra įsivertinti ir apsispręsti, kokių apsaugų bus atsisakoma, kaip tai keičia finansines šeimos rizikas nelaimės ar ligos atveju“, – sako finansų konsultantė.

Tad, kiekvienas žmogus, pasak pašnekovės, yra savo ir savo šeimos likimo kalvis.

„Kaip ir kokius finansinius sprendimus priimsime šiandien, turės labai didelės įtakos mūsų ir mūsų vaikų ateičiai. Galimybių ir paslaugų šiais laikais tikrai yra, tiesiog reikia jomis tinkamai pasinaudoti. Na, o kaip tai padaryti geriausiai, padės asmeniniai finansų konsultantai“, – tikina D. Marcinkonė.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją