Kurį laiką gyvenusi emigracijoje, Svetlana prieš devynerius metus grįžo į Lietuvą ir gyvenimą susiejo su Allianz Lietuva“ gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrove. Svetlana Plitin-Tamavičienė dabar ne tik klientus konsultuoja, bet ir pati skaito pranešimus apie finansų valdymą ir finansinę laisvę bei dalyvauja prestižinėje geriausių pasaulio finansų konsultantų konferencijoje MDRT.

Jaučia prasmę, kai gali padėti

„Vaikystėje negalvojau apie finansų konsultanto karjerą dėl vienos paprastos priežasties – ši profesija Lietuvoje yra labai nauja. Tačiau visuomet norėjau prasmingos veiklos, už kurią gaučiau tinkamą atlygį, – pasakoja S. Plitin-Tamavičienė. – Dabar mano veikla yra mano gyvenimas, o gyvenimas – mano veikla“.

Paprašyta trumpai apibūdinti finansų konsultanto profesijos užkulisius, moteris sako, jog turbūt sunkiausia finansų konsultantams išlaikyti savidiscipliną, nes visi esame žmonės ir... kartais būname be ūpo.

Allianz Lietuva vyresnioji patarėja - ekspertė Svetlana Plitin-Tamavičienė

„Tai pat labai svarbu nepalūžti psichologiškai, kai žmonės, išsigandę, patyrę nelaimę, išgirdę apie, tarkime, sunkias ligas, patirtas artimoje aplinkoje ateina klausti – ar jų finansinė ateitis saugi, jeigu susirgtų jie. Iš ko gyventų šeima? Tuomet mes – finansų konsultantai – tampame ir emocine atrama, užtikrindami, jog visi svarbiausi kliento gyvenimo saugikliai sudėti, gyvybė apdrausta, ãpsaugos nuo kritinių ligų ar traumų – taip pat, – veiklos užkulisiais dalijasi pašnekovė.

– Jaučiu prasmę, kai matau, jog esu žmonėms reikalinga. Klientai man gali skambinti bet kuriuo metu, jei galėsiu – atsakysiu. Žinodama gyvybės draudimo specifiką, puikiai suprantu, kad žmogui galiu būti reikalinga ne tik formalių darbo valandų metu“.

Svetlana teigia, jog pagarba klientui, noras jį suprasti ir jam padėti yra svarbiausi dalykai, kurių turi paisyti net aukščiausią pasaulinį lygmenį pasiekę finansų konsultantai. Anot Svetlanos, labai svarbu kiekvienu atveju įvertinti individualią žmogaus situaciją ir būti kantriam, supratingam, aiškinti visus gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo mechanizmus nuo pat pradžios.

„Nedirbu taip, kad klientas tik įsigytų paslaugą. Jei jis bus nepatenkintas, negalėsiu žiūrėti jam į akis. Paslauga turi būti kokybiškai parinkta pagal individualius poreikius, kad po metų (o susitinkame su klientais bent jau kartą per metus), po penkerių ar dešimties išgirsčiau, jog žmogus yra patenkintas, kad paslauga atitinka jo besikeičiančius poreikius. O poreikiai juk kinta: gimsta vaikai, atsiranda verslo partneriai, vadovas nori motyvuoti darbuotojus“, – pasakoja „Allianz Lietuva“ finansų konsultantė.

Svetlana Plitin-Tamavičienė su šeima

Diplomuota inžinierė pasuko į draudimą

Kaip ir nemaža dalis lietuvių, moteris yra ragavusi emigrantės duonos. Turinti jūrų transporto inžinierės diplomą Svetlana išvyko padirbėti į užsienį, tačiau po septynerių metų gyvenimo svetur, 2014-aisiais, grįžo į Lietuvą.

„Sulaukiau pasiūlymo tapti finansų konsultante. Kadangi esu gana atviras žmogus, linkęs išbandyti naujus dalykus, nuėjau į „Allianz Lietuva“ bendrovės rengiamus mokymus naujokams.

Tiek savo turiniu, tiek jo kokybe mokymai man padarė didžiulį įspūdį. Supratau, jog gana paprastais žingsniais galima užsitikrinti saugią finansinę dabartį ir dar susikurti saugų rytojų. Tai mane įkvėpė. Norėjau tuo vadovautis pati ir apie tai pasakoti kitiems žmonėms“, – karjeros pradžią prisimena moteris.

Allianz Lietuva vyresnioji patarėja - ekspertė Svetlana Plitin-Tamavičienė

Išmoko valdyti savo finansus

Svetlanai teko daug mokytis ir gilintis į Lietuvos įstatyminę bei mokestinę bazę, tačiau moters tokie iššūkiai neišgąsdino.

„Tiek gyvybės draudimo, tiek pensijų kaupimo sritys yra gana naujos Lietuvoje, apie jas tuomet nedaug teišmaniau, tačiau nuolat kroviausi žinių bagažą ir tobulėjau. Mes, finansų konsultantai, turime nuolat sekti besikeičiančius įstatymus ir atnaujinti savo žinias. Mokiausi, tobulėjau ir vis dar noriu gilintis. Mūsų profesija labai dinamiška“, – tvirtina S. Plitin-Tamavičienė.

Allianz Lietuva vyresnioji patarėja - ekspertė Svetlana Plitin-Tamavičienė

Pašnekovė neslepia, jog anuomet ir pati neturėjo nei gyvybės draudimo, nei kaupė pensijai ar rūpinosi ilgalaikiu savo pačios finansų planavimu. Tačiau pradėjusi gilintis į finansų konsultavimą pakeitė požiūrį į šiuos dalykus iš esmės:

„Pokyčiai ir profesinės veiklos įtaka nustebino net mane pačią – iš tiesų, kitaip ėmiau valdyti ir savo finansus. Beveik visa tai, ką siūlau savo klientams, taikau ir savo gyvenime.“

Tik disciplina leidžia viską spėti

S. Plitin-Tamavičienė pasakoja, jog finansų konsultantai savo veiklą planuoja laisvai, patys susidaro grafiką:

„Tai ir privalumas, ir trūkumas, nes jei nesugebi planuoti laiko, gali būti sudėtinga įvykdyti užsibrėžtus dalykus. Pavyzdžiui, aš savo dieną susidėlioju labai griežtai, mano darbo valandos ir susitikimai parastai būna suplanuoti dviem savaitėms į priekį.“

Allianz Lietuva vyresnioji patarėja - ekspertė Svetlana Plitin-Tamavičienė

Moteris sako pastebėjusi, jog po pandemijos žmonės ėmė labiau vertinti savo laiką ir dabar daugybė susitikimų vyksta nuotoliniu būdu.

„Nors tiesioginiai susitikimai su klientais vyksta darbo valandų metu, tačiau ir kitu laiku skiriu laiką profesiniam tobulėjimui: darau įvairias analizes, skaitau, ieškau informacijos, gilinuosi į aktualijas“, – sėkmingo darbo patirtimi dalijasi pašnekovė.

Svetlana tikina, jog būtent griežtai suplanuota dienotvarkė leidžia nepristigti laiko šeimai, pomėgiams, kelionėms bei profesiniam tobulėjimui.

Sėkmės sąlyga – nuolatinis mokymasis

S. Plitin-Tamavičienė įsitikinusi: kai žmogus ima sakyti, kad jam nereikia mokytis, nes yra puikus specialistas, tai yra lūžio taškas, kai liaujiesi būti profesionalu. Ypač tai taikytina finansų konsultantams, kurie turi nuolat domėtis naujovėmis, žmonėmis.

„Allianz Lietuva“ gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovėje mes nuolat tobulinamės. Ypač daug dėmesio ir rūpesčio gauna pradedantieji finansų konsultantai, kiekviename žingsnyje juos lydi arba grupės vadovas, arba kitas kompetentingas finansų konsultantas.

Aš pati dalyvauju kelių organizacijų veikloje, esu vieno verslo klubo (BNI) ambasadorė, taip pat tarptautinės finansų konsultantų organizacijos MDRT (ang. „Million Dollar Round Table“) narė, kurioje dalijamės tarptautine patirtimi“, – pasakoja S. Plitin-Tamavičienė.

Tiesa, narystę šioje organizacijoje reikia užsitarnauti, nes ji suteikiama pagal tam tikrus profesinius rodiklius. Pašnekovė džiaugiasi, kad šios organizacijos nare tampa kasmet nuo 2016 metų. „Allianz Lietuva“ finansų konsultantė yra net 7 kartus pasiekusi ir įvykdžiusi MDRT reikalavimus.

Allianz Lietuva vyresnioji patarėja - ekspertė Svetlana Plitin-Tamavičienė

Šįmet S. Plitin-Tamavičienė irgi dalyvavo MDRT organizacijos metinėje konferencijoje Nešvilyje (JAV). Čia vyko intensyvūs kelių dienų mokymai, į kuriuos atvyko pasaulinio lygmens finansų konsultantų, pasiekusių profesinių aukštumų, parašiusių knygas. Šiai organizacijai priklauso vos 1 proc. geriausių pasaulio finansų konsultantų, ir Svetlana – viena jų.

„Šie tarptautiniai mokymai yra vieni geriausių, kuriuose kada nors gyvenime esu buvusi. Beje, Europoje irgi vyksta renginiai konsultantams, juose dalyvauju ir skaitau pranešimus“, – apie pamini S. Plitin-Tamavičienė.

Tačiau svarbiausia finansų konsultanto kompetencija, anot pašnekovės, – ne teorinės žinios, bet noras tarnauti žmogui ir empatija:

„Visko galima išmokti, tačiau svarbiausia – niekada neprarasti žmogiškumo, o kai būna sunku, prisiminti, kodėl ėmeisi šios veiklos. Tik tada lydės sėkmė ir pripažinimas.

Esu įsitikinusi, jog sėkmė nešauna greitai į viršų – kad jos pasiektum, turi kantriai, nenuilsdamas kopti laiptukais aukštyn.“

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją