Kokie pirmieji požymiai, rodantys, kad veido oda sensta? Kada jie dažniausiai pasireiškia?

Pirmieji odos senėjimo požymiai dažniausiai pasireiškia 25–30 metų amžiuje, tačiau tai labai individualu.

Senstant odai, joje mažėja drėgmės, kolageno ir elastino kiekis. Dėl to vieni pirmųjų veido odos senėjimo požymių – didėjantis odos sausumas ir mažėjantis stangrumas, elastingumas. Kinta veido ovalas, sumažėja veido putlumas, atsiranda smulkių raukšlelių aplink akis, lūpas ar kaktos srityje, pradeda veikti gravitacija – audiniai palaipsniui pradeda leistis žemyn.

Taip pat pradeda ryškėti pigmentacijos pokyčiai: ant veido atsiranda dėmelių arba odos atspalvis tampa netolygus ir papilkėja. Ilgainiui pastebima, kad lėčiau gyja žaizdelės ar įbrėžimai.

Kaip žinoti, kada veido odai jau reikalingos papildomos, atjauninamosios procedūros?

Pažangesnes atjauninamąsias odos priežiūros procedūras verta taikyti pastebėjus pirmuosius odos senėjimo požymius. Taip pat papildomas procedūras vertėtų apsvarstyti tais atvejais, kai įprasta odos priežiūros rutina nebesuteikia efektyvių rezultatų.

Kokios procedūros – lazerinės ar injekcinės – yra efektyvesnės, norint sustabdyti odos senėjimą?

Tiek lazerinės procedūros, tiek injekcijos yra efektyvios, jeigu yra atliekamos kvalifikuotų specialistų, gerai įvertinant individualią odos būklę ir problemas. Procedūros paprastai pasirenkamos kartu su gydytoju aptarus galimus problemos sprendimo būdus.

Operacijos

Lazerinės procedūros rekomenduojamos siekiant sumažinti UV spindulių sukeltą odos pažaidą, smulkias odos raukšles ir padidinti odos tonusą. Viena populiariausių neinvazinių veido atjauninimo procedūrų yra 4D lazeris, kuris veikia visus odos sluoksnius (hipodermą, dermą bei epidermį), todėl rezultatai būna ypač efektyvūs. Pigmentinės dėmės dažniausiai šalinamos naudojant intensyvią pulsinę šviesą. Jeigu reikia intensyvesnio atjauninimo, tuomet svarstome frakcinį odos šveitimą.

Injekcinės procedūros, kaip įvairūs odos užpildai (pavyzdžiui, hialurono injekcijos), padeda atkurti odos putlumą, sulygina odą, atkuria jos formas ir sumažina raukšles. Botulino injekcijos ir kitos panašios medžiagos efektyviai pašalina mimikos raukšles bei sulygina odą. Injekcinės procedūros suteikia greitus, momentinius rezultatus, tačiau po kurio laiko jų efektas sumažėja ir reikia jas kartoti.

Atjauninamųjų procedūrų veidui yra išties daug. Kaip išsirinkti tinkamą?

Procedūros yra parenkamos atsižvelgiant į individualią odos būklę, esamas problemas ir galimybes. Kas geriausiai tiktų kiekvienu individualiu atveju, gali patarti tik profesionalus ir patyręs specialistas po konsultacijos su klientu.

Viena populiariausių – biorevitalizacija – procedūra, skirta pagerinti odos tekstūrą, drėgmę ir bendrą išvaizdą. Šios procedūros metu į odą švirkščiama hialurono rūgštis ir kitos medžiagos, skatinančios kolageno gamybą.

Populiarios ir penkių taškų injekcijos PROFHILO, kurios pagerina odos kokybę, suleidžiant į odą aukštos koncentracijos hialurono rūgštį. Ši procedūra pasižymi efektyviu odos drėkinimu, švelniu liftingo efektu bei odos senėjimo procesų pristabdymu.

T. Raudonis

Natūralų ir ilgalaikį rezultatą suteikia ir hialurono injekcijos – sterilios hialurono rūgšties gelio užpildai. Tai efektyvi ir neskausminga estetinės dermatologijos procedūra, leidžianti pastebimai sumažinti esamas raukšles bei sustabdyti naujų atsiradimą. Taip pat hialurono injekcijos gali patobulinti veido kontūrą, paskaistinti odą ir sumažinti randelių matomumą.

PRP procedūra (angl. Platelet Rich Plasma, arba dar vadinama trombocitais praturtintos plazmos terapija) yra medicininė procedūra, kurios metu naudojamas paties paciento kraujas, skatinantis gijimą ir regeneraciją odoje. PRP yra itin vertinama dėl savo galimybių pagerinti odos tekstūrą, sumažinti raukšlių atsiradimą ir pagerinti bendrą odos kokybę.

HIFU – didelio intensyvumo fokusuotas ultragarsas – naudojamas veido atjauninimui ir odos stangrumui. HIFU dažnai naudojamas odos suglebimo, veido ir kaklo raukšlių šalinimui. „Sugihara“ klinikoje HIFU procedūra atliekama ir kitoms kūno zonoms pritaikius specialius antgalius. Tad odos stangrinimas ultragarsu gali būti atliekamas pilvo, juosmens, šlaunų, sėdmenų bei žasto srityse.

Ar veido oda gali priprasti prie atjauninamųjų procedūrų ir pati „nebedirbti darbo“?

Veido oda „nepripranta“ prie atnaujinamųjų procedūrų, tačiau jų efektas (kada procedūra atliekama pakartotinai) nebėra toks akivaizdus. Tai nereiškia, kad procedūra neveikia – tiesiog odos būklė tampa pakankamai gera, tad žymūs rezultatai po pakartotinių procedūrų ne tokie pastebimi.

Operacijos

Atjauninamosios procedūros „nesikiša“ į natūralias odos funkcijas. Atvirkščiai, jos jas sustiprina ir stimuliuoja. Be to, atjauninamųjų procedūrų poveikis yra laikinas. Mitas, kad po atnaujinamųjų procedūrų oda pati „nebedirba savo darbo“ kyla iš netinkamai atliktų procedūrų.

Svarbu rinktis procedūras, atitinkančias jūsų estetinius tikslus, ir dirbti su kvalifikuotu gydytoju dermatologu, galinčiu suteikti tikslią informaciją ir įvertinti individualią odos būklę. Jei turite abejonių dėl to, kaip tam tikra procedūra gali paveikti natūralias jūsų odos funkcijas, aptarkite jas su savo dermatologu konsultacijos metu.

Ar galima derinti skirtingas veido atjauninimo procedūras? Kurios dera viena su kita?

Įvairių veido atjauninimo procedūrų derinimas yra įprasta praktika ir dažnai gali padėti pasiekti geresnių rezultatų. Procedūrų suderinamumas priklauso nuo konkrečių odos problemų ir paciento tikslų. Tokios procedūros, kaip botulino injekcijos ar lazerio procedūros su odos užpildais, tinka daugeliui. Taip pat hialurono injekcijos gali būti derinamos su PRP terapija ar skirtingomis lazerinėmis bei aparatinėmis procedūromis.

Svarbu pažymėti, kad ne visos procedūros tinka visiems, o procedūrų atlikimo eiliškumas taip pat gali turėti įtakos rezultatams.

Dėl to labai svarbu konsultuotis su patyrusiais specialistais, kurie galėtų paskirti efektyvų procedūrų derinį ir eiliškumą pagal norimus individualius rezultatus.