Šis centras įkurtas siekiant stiprinti fizinės medicinos ir medicininės reabilitacijos paslaugas, personalo medicinos žinių valdymą ir kompetencijų kėlimą, mokslinių tyrimų koordinavimą, inovacijų diegimą. Naujajam centrui vadovauja „Eglės sanatorijos“ medicinos vadovas doc. dr. gydytojas neurochirurgas Kęstutis Skauminas.

Jis neabejoja, kad FMRC įkūrimas padės įgyvendinti vieną iš pagrindinių „Eglės sanatorijos“ tikslų – teikti integralias sveikatos susigrąžinimo, palaikymo ir stiprinimo paslaugas. Daugiau nei 50 gydytojų ir 270 kito medicininio personalo užtikrins dar kokybiškesnį medicininių paslaugų teikimą kiekvieną dieną visiems 460 medicininės reabilitacijos pacientų bei 1540 sanatorinio gydymo klientų Birštone ir Druskininkuose bei vis augančiam klientų srautui dienos centruose Vilniuje ir Kaune.

Pasak medicinos vadovo, siekiant struktūruoti sanatorijoje teikiamas medicinines paslaugas ir sukauptą patirtį bei sustiprinti medicininę reabilitaciją bei sanatorinį gydymą, buvo nuspręsta įkurti Fizinės medicinos ir reabilitacijos centrą. „Gerinsime fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugų organizavimą, didinsime gydytojų reabilitologų bei jų komandos narių kineziterapeutų, ergoterapeutų, psichologų, gydomojo masažo specialistų, viduriniojo personalo kompetencijas. Taip pat plėsime profesinį bendradarbiavimą su garsiausiais užsienio reabilitacijos centrais, siųsdami savo darbuotojus į stažuotes, parodas bei organizuodami užsienio lektorių mokymus ir seminarus. Aktyviai dalyvausime ir planuojant, organizuojant bei vykdant mokslinius tyrimus medicininės reabilitacijos, fizinės medicinos ir kurortologijos srityse. Šiuo tikslu stipriname bendradarbiavimą su akademinėmis struktūromis ir mokslo institucijomis“, – vardija doc. dr. K. Skauminas.

 Dr. Kęstutis Skauminas

„Eglės sanatorija“ yra Vilniaus universiteto bei LSMU medicininės reabilitacijos rezidentūros studijų bazė, todėl FMRC, siekdamas plėtoti tarpusavio ryšius, skatindamas bendradarbiavimą profesinio informavimo ir orientavimo, kvalifikacijos kėlimo, mokslinėje ir studentų praktinio mokymo veikloje pasirašė dvišales bendradarbiavimo sutartis su didžiausiomis sveikatos mokslų institucijomis, o jos į FMRC Tarybą delegavo savo atstovus.

FMRC vadovas atkreipia dėmesį, kad Lietuvos, kaip ir viso pasaulio, sveikatos priežiūros sistema sunkiai susidoroja su didėjančiomis paslaugų apimtimis ir kokybės reikalavimais, todėl jeigu aktyvaus ligų gydymo etapas būtų lydimas gerai organizuotos integralios medicininės reabilitacijos paslaugos, kuri padėtų daugiau pacientų greičiau susigrąžinti sveikatą ir grįžti į visavertį gyvenimą, tai būtų naudinga visai visuomenei. „Ne mažiau svarbu padėti išsaugoti sveikatą ir taikyti ligų prevenciją, suteikiant sanatorinį kurortinį gydymą. Šiuo metu Lietuvoje trūksta gilesnių, klinikiniais duomenimis ir įrodymais pagrįstų mokslinių tyrimų bei Lietuvos patirtimi pagrįstų naujų vadovėlių fizinės medicinos ir reabilitacijos bei kurortologijos srityse, – teigia doc. dr. K. Skauminas. – Ir nors gerųjų pokyčių jau yra (keičiama įstatyminė bazė, aktyviau veikia reabilitologų draugijos bei Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija), aiškios lyderystės stinga. Naujai įsteigtas „Eglės sanatorijos“ Fizinės medicinos ir reabilitacijos centras bus ta vieta, kurioje bus galima inicijuoti pokyčius, didinti savo kompetencijas ir siekti profesionalumo.“

Nuo 1972 metų veikianti „Eglės sanatorija“ teikia sanatorinio gydymo ir medicininės reabilitacijos, sveikatinimo paslaugas Lietuvos gyventojams bei svečiams iš užsienio mineralinio vandens šaltiniais garsėjančiuose kurortuose Druskininkuose ir Birštone bei Dienos centruose Vilniuje ir Kaune. 100 proc. „Eglės sanatorijos“ akcijų priklauso „INVL Baltic Sea Growth Fund“ kartu su ko-investuotojais.