„Šiandieniniame pasaulyje, kai daugelis naudojame ne vieno banko sąskaitą, pirkimus atliekame skirtingose el. parduotuvėse, turime finansinių įsipareigojimų keliose bendrovėse, darosi vis sunkiau sekti savo biudžetą. Negana to, technologinių sprendimų finansams sekti ir tvarkyti taip pat egzistuoja daugybė, įprastai žmogus turi ieškoti tinkamo ar daugeliu atvejų naudoti ne vieną jų, kas irgi sukuria papildomo streso ir nesklandumų kasdienos finansuose. Didelis kiekis informacijos skirtingose platformose taip pat kelia nerimą ir didina demotyvaciją atsakingai sekti savo finansus. Todėl dažnas tiesiog nustoja tai daręs ir leidžia pinigus nesvarstydamas iki kol susiduria su finansinėmis problemomis.

Būtent dėl to „Viena sąskaita“ nuo šiol suteikia daugiau paslaugų vienoje platformoje: verčiame kitą puslapį ir tampame ne tik sąskaitų apmokėjimo, bet ir viso namų biudžeto tvarkymo platforma ir siūlome klientams naują biudžeto įrankį“, – komentuoja Aušra Čiuplienė, „Viena sąskaita“ generalinė direktorė.

Visi turimi bankai vienoje vietoje

Viena svarbiausių „Viena sąskaita“ biudžeto įrankio funkcijų – galimybė vienoje vietoje matyti visų savo sąskaitų išrašus bei visą gaunamą finansinę informaciją automatiškai suskirstytą į skirtingas kategorijas, pavyzdžiui, išlaidas namams, maistui, transportui, pramogoms ir kt.

„Neretai girdime, kad atsiskaitant kortele išleidžiame pinigus greičiau ir mažiau kontroliuojame išlaidas, o jeigu turime kelias sąskaitas ar tenka naudotis ne vieno banko paslaugomis, įvertinti, kur dingsta pinigai, tampa dar sunkiau. „Viena sąskaita“ biudžeto įrankyje kiekvienas klientas gali pridėti visas norimas sąskaitas ir matyti visas pajamas ir išlaidas vienoje vietoje, grupuoti jas į kategorijas. Tai leis žmonėms labai aiškiai įsivertinti ne tik, kiek jie iš tiesų uždirba ir išleidžia per tam tikrą laikotarpį, bet ir kokių išlaidų jie patiria daugiausiai. Tai žinant labai paprasta pradėti atsakingiau leisti pinigus ir įsivardinti, kur įmanoma ir verta taupyti. Pavyzdžiui, galbūt niekada nesusimąstėte ir neskaičiavote, kiek kasdien išleidžiate kavai mieste, bet naudodami mūsų biudžeto įrankį pamatysite, kad suma šiam malonumui yra neproporcingai didelė“, – pasakoja Aušra Čiuplienė.

Biudžeto planavimas

Susieti bankų sąskaitas su savo paskyra platformoje „Viena sąskaita“ bus itin paprasta, pridėjus sąskaitas, platforma iškart perkels duomenis į biudžeto langą ir klientai matys bendrą sąskaitų statistiką, kuri iškart bus suskirstyta į kategorijas. Klientas matys, kiek ir kam išleidžia ir kur gali sutaupyti.

Laikantis standartinių saugumo procedūrų, toks susiejimas su banku galios ribotą laiką ir klientai bus prašomi duomenis atnaujinti kas 90-120 dienų. Svarbu paminėti ir tai, kad biudžeto statistika nebus rodoma kitiems paskyros mokėtojams, jeigu asmuo yra juos pakvietęs kartu apmokėti sąskaitas. Tai iš tiesų labai aktualu tiems, kurie nuomoja būstą ir yra pakvietę prie paskyros prisijungti kitus mokėtojus. Kiti mokėtojai galės matyti tik būsto sąskaitos informaciją, bet visa asmeninė informacija apie jūsų išlaidas jiems pasiekiama nebus. Kaip ir tai, jog kiti mokėtojai galės stebėti savo biudžetą ir tų duomenų jokiu būdu nematysite jūs.

Įrankis, su kuriuo taupyti lengviau bus visiems

„Dar vienas itin svarbus biudžeto įrankio privalumas – galimybė nusistatyti planavimo ar taupymo tikslus ir sekti progresą. „Eurobarometro“ 2023 m. duomenimis, lietuviams taupyti sekasi geriau nei kaimynams Baltijos šalyse: 36 proc. Lietuvos gyventojų sakosi galintys iš santaupų išgyventi 6 mėnesius, kai Estijoje taip sakė 32 proc., o Latvijoje pusmetį iš santaupų galėtų išsilaikyti vos 19 proc.

Vis dėlto tai, kad vos trečdalis šalies gyventojų laikosi vienos esminių asmens finansų valdymo taisyklių ir turi santaupų pusei metų, nėra itin geras ženklas. Tikiu, kad turint patogų įrankį, kur visi finansai matosi vienoje vietoje, nereikia gaišti laiko kuriant asmenines lenteles ar rankiojant išrašus iš kelių bankų, šis taupymo rodiklis tikrai augtų. Mūsų biudžeto įrankis tam puikiai tinka“, – dalinasi Aušra Čiuplienė.

Pasak platformos „Viena sąskaita“ vadovės, dažnas žmogus nesiima valdyti savo finansų ne todėl, kad nenori: to nedaro iš nepasitikėjimo savo jėgomis, manymo, kad finansų valdymui reikia kažkokių specifinių žinių, ar laiko neturėjimo: „Tikrai dažnai girdžiu, kad „aš tai nieko apie finansus nesuprantu“. Turime kažkokio nepasitikėjimo savimi šioje srityje ir vien dėl to nesiimame nei sekti savo finansų, nei bandyti taupyti. Mūsų platformoje startavęs biudžeto įrankis to pasitikėjimo įkvėps: vos pridėjus savo sąskaitas, įrankis pats jas sudėlios į kategorijas ir leis paprastai matyti, kaip sekasi drausmingiau elgtis su savo pajamomis ir išlaidomis. Tikiu, kad sukūrėme tikrą pagalbininką ne tik tiems, kas jau sekė savo išlaidas, bet ir tiems, kas to daryti nedrįso“.

Kaip pradėti naudotis ir kiek tai kainuoja?

Biudžeto įrankis yra patalpintas platformoje „Viena sąskaita“, kuri nuo šiol tampa visų namų finansų valdymo vieta: „Svarbu tai, kad sąskaitų apmokėjimas iki šiol buvęs mūsų pagrindine paslauga, šiandien tampa vienu iš kelių platformoje egzistuojančių įrankių tam, kad valdyti visus savo finansus būtų dar paprasčiau“, – pasakoja platformos vadovė.

Biudžeto paslauga jau gali naudotis visi esami ir nauji „Viena sąskaita“ klientai. Jei paskyros „Viena sąskaita“ neturite, reikia ją susikurti ir užsisakyti mokamą paslaugos planą, kuris dabar kainuoja 2,99 Eur/mėn.

Greta biudžeto paslaugos „Viena sąskaita“ platformoje atsirado ir būdas patogiai kaupti ir tvarkyti įvairius dokumentus, tai net ir nemokamo plano vartotojams galima daryti naudojantis funkcija „Saugykla“.