Papildoma galimybė vaikų muzikinės kultūros sklaidai

„Muzikos vaikams reikia – lygiai kaip ir kokybiškų knygų, iliustracijų, žaislų. Vaikai verti gražiausių paveikslų, geriausių literatūrinių kūrinių ir kokybiško garso. Mums visada rūpėjo vaikų kultūra, norėjome ir norime išsaugoti tradiciją dainuoti. Vaikams skirta muzika, žaidimai su vaikais keliavo iš lūpų į lūpas, o dabar šios kultūros galimybes praplėtė ir skaitmeninės technologijos, – teigia leidyklos „Muzikija“ įkūrėja, ankstyvojo ugdymo ekspertė Sonata Latvėnaitė-Kričenienė.

Leidykla „Muzikija“ ir inovatyvaus kūrybinio ugdymo darželis „Strazdanėlės“ jau dešimtmetį kuria bei su tėvais ir mokytojais dalinasi įvairiomis vaikams skirtomis edukacinėmis muzikinėmis veiklomis. Pasak S. Latvėnaitės-Kričenienės, norėjosi, kad visos šios kokybiškos veiklos, knygos, muzikos kūriniai, žaidimai ir kitos edukacijos tėvams ir mokytojams būtų lengvai pasiekiami, pritaikyti skaitmeniniam amžiui. Taip kilo idėja sukurti vaikams saugią, lietuvišką erdvę smaguskaityti.lt.

Ankstyvojo ugdymo ekspertė taip pat atkreipia dėmesį, kad anksčiau praktikuota muzikos vaikams sklaidos forma – kompaktiniai diskai, arba CD, praranda populiarumą, jie vertinami kaip senesnės kartos, rečiau naudojama muzikos saugojimo ir atkūrimo technologija. Teko suvokti, kad anksčiau prie įvairių leidinių pridedami CD – nebe išeitis.

Platformos turinys buvo kuriamas atsižvelgus į šiuolaikinių psichologų rekomendacijas, pedagogikos teorijų įžvalgas, užduotys modeliuojamos pagal patvirtintas ugdymo programų gaires – iš dalies tai ir pasirengimas mokyklai. Platformos kūrėjai – VŠĮ „Linksmosios strazdanėlės“, siejamos su ankstyvojo ugdymo mokyklėle Panevėžyje ir Vilniuje bei dviem privačiais vaikų darželiais Vilniuje – Antakalnyje ir Jeruzalėje, o turinį pateikė leidykla „Muzikija“, gyvuojanti nuo 2006 metų.

Sonata Latvėnaitė-Kričenienė

Iki šiol panašios lietuviškos platformos nebuvo

„Tenka pastebėti, kad mūsų vaikams – tiek gyvenantiems Lietuvoje, tiek ir už šalies ribų – iš didelės pasiūlos sunku atsirinkti tinkamą, saugų ir kokybišką turinį. Kurdami platformą, galvojome apie šeimas, apie tėvus ar senelius, kurie su vaikais prasmingai leidžia laiką. Čia galima skaityti knygas, jų klausytis, dainuoti, čia mes neskubame, kviečiame panerti giliau, pavyzdžiui, susipažinti ir praktikuoti lėtą skaitymą atkreipiant dėmesį net į smulkiausias detales. Nejučia integraliai sujungiami dailė, matematika, gamta, kulinarija, šokis, istorija, folkloras ir kt. praktikos“, – džiaugiasi leidyklos „Muzikija“ įkūrėja.

Šiandien visos smaguskaityti.lt siūlomos veiklos susijusios su leidyklos „Muzikija“ sukurtomis ir publikuotomis knygomis. Platformoje yra pasiekiamas ir itin populiarius leidinys „Mano lagaminas“ – keturis kartus pakartotinai leistas, dabar prieinamas ir suskaitmenintas jo variantas. Jis skirtas smulkiajai motorikai – pirštukiniams ir teatriniams žaidimams, smagioms vaikiškoms dainelėms iš įvairių pasaulio šalių. Vaizdo įrašai kviečia kartu pažaisti pirštukinių žaidimų, pažiūrėti animuotas dainas, kurias įgalino dailininkė Viktorija Valužytė drauge su projektu „Dizaino sparnai“.

Pirštukinių žaidimų nauda neseniai aprašyta didelio susidomėjimo pasaulyje sulaukusiame tyrime, skelbtame „Nature Communications“, kur aprašyta, kaip mažyliai mokosi kalbos. Tyrimo rezultatai patvirtino, kad kūdikiai geriausiai mokosi kalbos per daineles, rimus, poeziją, o ne per paprastą fonetišką mokymąsi. Šis tyrimas pagrindžia ankstyvojo muzikinio ugdymo naudą, ragina tėvus dainuoti savo kūdikiams.

Vaikai

Kaip tinkamai naudotis skaitmeniu turiniu

Atsakydama į nuogąstavimą dėl perteklinio ekranų turinio vaikams, S. Latvėnaitė-Kričenienė pabrėžia, kad tėvai, auginantys vaikus iki trejų metų, šioje platformoje ras idėjų, kaip produktyviai ir efektyviai leisti laiką su vaikais, taip pat ir paskaitų ar patarimų apie ankstyvąjį ugdymą. Ji atkreipia dėmesį, kad specialistai žino ir apie ekranų neigiamą įtaką vaikams, todėl iki trejų metų jie rekomenduoja tik muzikinį turinį, o daugiau pasiūlytos informacijos ir veiklų yra skirta suaugusiems kartu su vaikais. Vyresni vaikai taip pat ras ką veikti, viena galimybių – gilinti skaitmeninio raštingumo žinias, naršant po smagų edukacinį turinį savarankiškai.

„Multimodalinis mokymasis – nauja ir efektyvi mokymo forma, padedanti kiekvienam vaikui pajusti ir išjausti mokomąjį turinį, kur susijungia vaizdas ir garsas“, – aiškina S. Latvėnaitė-Kričenienė. „Smaguskaityti.lt platformoje skamba muzika, čia sudaryta galimybė ne tik klausyti knygos literatūrinio teksto, bet ir skaityti knygas su muzikiniais intarpais bei padedant muzikai ir garsams panerti į autoriaus sukurtą atmosferą, tam tikrą istorinį laikotarpį arba jausminę sferą. Platforma padeda atrasti prasmingą skaitymą, pažadinti žmogaus jusles, vaizduotę, o per vaizduotę sukuriamoms patirtims atrasti naujų sampratų, raktų į pasaulį“, – pastebi ankstyvojo ugdymo specialistė S. Latvėnaitė-Kričenienė.

Svarbiausia – vaiko laikas drauge su suaugusiuoju

Ugdymo ekspertai pabrėžia skaitymo naudą – tai padeda plėstis žodynui, stiprėja teksto suvokimo įgūdžiai, vaikas ilgam pamėgsta knygas. Vis dėlto svarbiausia skaitymo su vaiku nauda yra laikas drauge. Šiandien jau niekas neabejoja, kad vaikams tai yra dvasinio, psichologinio, socialinio, mentalinio augimo laikas. Tai – ir erdvė, kur susitinka jūsų fantazija, kur kartu su vaiku patiriate nuotykį, kur abu juokiatės ir nustembate, kur kartu sužinote. Tai yra ir terpė vaiką supažindinti su juo pačiu ir milžiniška, nors atrodanti paprasta, galimybė susikurti prisiminimą.

Kūrėjai siūlo skaitytojams išbandyti platformos teikiamas galimybes – paįvairinti knygos skaitymo įpročius, o patyrus naudą – tapti prenumeratoriais. Naujai startavusi smaguskaityti.lt bus nuolat papildoma įvairiomis veiklomis, nauju turiniu.