Kas turės didesnę įtaką – ES ar JAV?

Nors stebint paskutinius infliacijos rodiklius tolesnis palūkanų normų kėlimas yra mažai tikėtinas, užtikrintai kalbėti apie bazinių palūkanų mažinimo perspektyvą kol kas gana drąsu. Nepaisant to, kad infliacijos tempai po truputėlį stabilizuojasi ir Europos zonoje artėjama prie užsibrėžtų ribų, Jungtinėse Amerikos Valstijose stebima situacija kol kas nėra tokia palanki palūkanų kreivės judėjimui žemyn.

„Įprastai infliacijai kylant JAV, tokios pačios tendencijos stebimos ir Europoje, tačiau šiuo metu matome kitokį paveikslą – mūsų regione infliacija sumažėjusi iki 2,4 proc., o JAV ji vis dar laikosi aukštesnė, ir netgi pakilo iki 3,5 proc.“, – pastebi L. Žilinskas.

Priešingai nei Europoje, pakilusių bazinių palūkanų efektas infliacijai JAV neatnešė greito norimo rezultato. Kaip pastebi finansų specialistas, palūkanų didinimas ryškesnės įtakos turėjo nekilnojamojo turto srityje, tačiau bendras vartojimas buvo atsparus. Todėl nepaisant to, kad JAV centrinis bankas jau kurį laiką kalba apie galimą palūkanų mažinimą, toks scenarijus mažai tikėtinas kai infliacijos lygis kyla, tad negalima atmesti ir mažai tikėtino scenarijaus – palūkanų augimo.

Nepaisant to, kad pastaruoju metu Europoje infliacija nuosekliai mažėja, reikėtų nepamiršti, kad tiek Europoje, tiek JAV ji dar nepasiekė užsibrėžto 2 proc. tikslo, todėl piešti tik pozityvius palūkanų mažėjimo scenarijus dar per anksti, – sako L. Žilinskas. – Nors dabartinė situacija galėtų pakeisti istoriškai nusistovėjusią praktiką, kuomet Europa seka JAV palūkanų normų kryptį, nereikėtų atmesti varianto, kad JAV monetarinės politikos sprendimai ir toliau turės įtaką priimant sprendimus dėl tolimesnio EURIBOR lygio. Tokiu atveju tikėtis netrukus ir dideliais tempais mažinamų palūkanų nereikėtų.“

Aukštas EURIBOR – ar iš to gali laimėti NT savininkai ir vystytojai?

Per paskutinius 15 metų rekordines aukštumas pasiekusi EURIBOR palūkanų norma ir aukšta infliacija NT rinkai tapo nemenku iššūkiu – mažėjant gyventojų galimybėms įpirkti būstą, NT pardavimų rinka buvo priversta sulėtinti tempą, tačiau tai potencialiai sudaro palankias sąlygas naujų projektų vystymui ir NT nuomos veiklai.

„Aukštos palūkanos arba padidėjusi pinigų kaina stabdo NT plėtrą ir rinkoje natūraliai susidaro NT trūkumas, o dėl paklausą viršijančios pasiūlos jau išvystyti projektai gali generuoti didesnę grąžą. Taip pat, dėl sulėtėjusios rinkos pardavimų atsiranda galimybės vystyti įvairius NT projektus, kurie potencialiai generuotų aukštesnę nei vidutinę grąžą“, – aiškina „InRento“ finansavimo vadovas, tačiau svarstantiems nepatartina pirkti NT investicijoms be aiškaus plano.

Nors investicijos į NT nuomą vis dar išlieka viena patraukliausių investavimo formų lietuvių tarpe, nemažėjančios palūkanos gali tapti sunkiai pakeliama našta. Be to, sėkmingos investicijos į NT nėra tokios paprastos, kaip gali pasirodyti iš pradžių, mat siekiant stabilios grąžos, reikia išmanyti daugybę skirtingų aspektų.

„Ilgą laiką buvome pripratę prie „nemokamų“ pinigų, tačiau panašu, kad tie laikai jau baigėsi. Norintiems sėkmingai investuoti į NT, vertėtų atsakingai pasverti savo sprendimą, nes į erą, kuomet palūkanos siekė 0 proc., tikriausiai jau negrįšime. Patrauklesnis variantas šiai dienai – savo pinigus investuoti su specialistų pagalba, kurie išmano savo darbą ir netgi sudėtingomis rinkos sąlygomis geba rasti gerus sandorius, – sako L. Žilinskas. – Investavimo į nuomos projektus platforma „InRento“ siūlo galimybę įdarbinti savo pinigus NT rinkoje be būsto įsigijimo, finansuojant profesionalų vykdomus projektus. Skaičiai kalba patys už save – per kelerius metus pritraukėme virš 24 milijonus eurų investicijų, vidutinės investicijos metinė grąža siekia daugiau nei 11 proc., o net esant sudėtingai situacijai rinkoje neturime nė vieno vėluojančio projekto ir investuotojus džiuginame didesne nei planuota projektų grąža.“