SEB banke gruodžio 2 d. nuo 1 Lt iki 3 Lt pabrango ir grynųjų pinigų įmokėjimas į savo sąskaitą. Dvigubai nuo 3 Lt iki 6 Lt brangsta ir vietinis banko pervedimas į savo ir kitų banko klientų sąskaitas banko skyriuje. Paprastas vietinis pinigų pervedimas litais į kitus bankus brangsta nuo 4 Lt iki 7 Lt, o skubus vietinis pervedimas litais – nuo 7 Lt iki 8 Lt.

„Bankas patiria dideles sąnaudas tvarkydamas grynuosius pinigus banko skyriuose, todėl šios paslaugos kainuoja brangiau, nei naudojantis savarankiškai, nes kainuoja ir darbuotojų išlaikymas, ir grynųjų pinigų saugojimas, inkasavimas bei tvarkymas“, – sprendimo motyvus DELFI aiškino SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius Linas Januševičius.

Pasak jo, keisdamas grynųjų pinigų operacijų skyriuose įkainius bankas pasiūlė nemokamą alternatyvą – įkainius už grynųjų pinigų operacijas pakeitė po to, kai visuose 46-iuose savo skyriuose įrengė grynuosius pinigus priimančius bankomatus.

„Jais naudodamiesi klientai gali nemokamai pervesti pinigus į savo sąskaitas. Nuo šiol atvykę į banko skyrių klientai gali rinktis - kreiptis į banko specialistą arba pasinaudoti nemokama alternatyva – grynuosius pinigus priimančiu bankomatu. Pasinaudoję bankomatu ir pervedę pinigus į savo sąskaitą klientai gali naudotis kitomis pigesnėmis alternatyvomis nei banko skyriuje , pavyzdžiui, pervesti pinigus į kitų gavėjų sąskaitas naudojantis visą parą veikiančiomis banko paslaugomis internetu“, – komentavo L. Januškevičius.

8 Lt komisinį mokestį  ne tik mokantiems grynaisiais už paslaugas, bet ir visoms įmokoms grynaisiais į kitas sąskaitas nuo liepos priėmė „Swedbank“ bankas. Tokį patį mokestį iš norinčių atsiskaityti grynaisiais už komunalines paslaugas nuo spalio ima ir „DNB“ bankas.

DELFI primena, kad Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas  anksčiau sakė, kad komisiniai už įmokas grynaisiais nepadengia bankų sąnaudų.

„Operacijos grynaisiais yra brangios ir nepadengia išlaidų, taigi šį žingsnį paskatino bankų siekis išlaidas padengti pajamomis“, - bankų sprendimą didinti komisinius už grynųjų pinigų priėmimą argumentavo jis.

Tuo metu Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas tvirtino, kad numatydami didelius komisinius bankai parodo nenorintys, jog pas juos į skyrius eitų žmonės su grynaisiais pinigais.

Lietuvos banko duomenimis, pastaruoju metu tik 13 proc. pervedimų grynaisiais vykdoma bankuose, kita dalis persikėlė į kitas mokėjimo įstaigas: paštą, parduotuves, „Perlo“ terminalus ir pan.

Palyginti bankų įkainius galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)