Veiklos rezultatų laikotarpis

Įsivažiuojant bendrovių veiklos rezultatų skelbimo laikotarpiui, makroekonominės naujienos kuriam laikui tapo nebe tokios aktualios. Iki šiol spėjusios paskelbti savo ketvirtinius rodiklius kompanijos rinkos dalyvių nenuvylė – tiek mažmeninės prekybos kompanijos, tiek ir tokie gigantai kaip „Alcoa” stiprina lūkesčius, jog praėjęs ketvirtis buvo sėkmingas visai rinkai.

Tolesnis JAV dolerio pigimas

Šįryt vienos pagrindinių pasaulio valiutų kursas Japonijos jenos atžvilgiu nukrito iki 15 metų žemumų. Tai daugiausia lėmė stambus šios valiutos išpardavimas dėl pasiektų kainų lygių, žemiau kurių tolesni nuostoliai netoleruotini. Panašu, jog kurį laiką užsitęsęs JAV dolerio pigimas ir kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu nelinkęs sustoti, todėl nederėtų nustebti, jei bus stebimi tolesni kainos žemumų ieškojimai.

Nuosaiki savaitės pradžia

Šiandien rytinė prekyba Vakarų Europos rinkose prasidės nors ir nedideliais, bet šiek tiek teigiamais svyravimais. Makroekonominių naujienų nenusimato tiek iš euro zonos valstybių, tiek iš JAV, todėl tikėtina vyraus labiau techninis akcijų kainų svyravimas bendrovių naujienų laukimo kontekste.

Šįryt Azijoje akcijų kainos auga

Penktadieninė prekyba JAV akcijų biržose turėjo įtakos teigiamoms nuotaikoms Azijos akcijų rinkose. Tarp labiausiai kylančių pozicijų vyrauja angliakasybos bei metalurgijos pramonėje dirbančių kompanijų akcijos. Tai sietina su brangstančiomis žaliavomis, kurių verčių augimą sąlygoja pingantis doleris bei ateinančio ketvirčio globalios ekonomikos augimo optimistinės prognozės. Kinijos „Shanghai SE Composite” indeksas pašoko 2,7 proc. (9 val. Lietuvos laiku), tuo tarpu Japonijos akcijų biržos uždarytos dėl nedarbo dienos.

Optimistinė savaitės pabaiga Baltijos rinkose

Praėjusią savaitę visos Baltijos šalių biržos užbaigė augimu, o ryškiausios kilimo tendencijos buvo matyti Talino biržoje, kur atpigo tik 1 akcija, tuo tarpu brango net 9. Vilniuje investuotojai buvo patys aktyviausi – sudaryta 1,2 tūkst. sandorių už 3,6 mln. Lt., o kilusių ir kritusių pozicijų skaičius buvo apylygis: 16 ir 14. Kaip ir buvo laukta, po dešimties iš eilės kilimo sesijų, „Snaigės” akcijos sulaukė didesnio pardavėjų srauto, nes investuotojai pradėjo fiksuoti uždirbtus pelnus. Panašu, kad kaip pardavėjai aktyviai veikė stambieji bendrovės akcininkai, o pirkėjų ratas, sprendžiant iš sudarytų sandorių dydžio, skaičiaus ir pirkėjus atstovavusių tarpininkų, buvo pakankamai margas. Pardavimo nuotaikomis turėtų prasidėti ir šios dienos prekybos sesija, nes po penktadieninio kainos kritimo investuotojų, panorusių susimažinti šios pozicijos riziką, ratas turėtų išsiplėsti.

Krovos apimtys augs

„Klaipėdos naftos” akcijos vakar pašoko net 5,8 proc. – daugiausiai tarp aktyviausių akcijų ir yra brangiausios net nuo 1998 metų. Tokį kainos pokytį lėmė dar prekybos metu pasirodžiusi naujiena, kad Lietuva ir Baltarusija sutarė dėl Venesuelos naftos tranzito į Baltarusiją per Klaipėdos uostą. „Klaipėdos nafta” numato per metus perkrauti 2,5 mln. tonų naftos, o konkreti sutartis turėtų būti pasirašyta per mėnesį. Bendrovės vadovas pabrėžė, kad nafta Baltarusijai nebus kraunama kitų klientų sąskaita, ir tai reiškia, kad bendrovės krovos apimtys didės, taigi, pastarasis akcijų kainos kilimas turėtų tęstis ir ateityje, tiek trumpu, tiek vidutiniu laikotarpiais.

Oficialiųjų pasiūlymų pabaiga

Oficialus siūlymas supirkti smulkiųjų investuotojų turimas Ūkio banko akcijas sulaukė didesnio pardavėjų srauto – buvo pasiūlyta 4,6 mln. akcijų po 1,03 Lt. Primename, kad siūlymo terminas baigiasi rytoj. Bendrai šiandien tikimės šiek tiek žemesnio investuotojų aktyvumo, tuo tarpu akcijų kainos greičiausiai neturės vieningos krypties. Investuotojai vis dar gyvens trečiojo ketvirčio rezultatų laukimo nuotaikomis bei akylai seks nuotaikas pagrindinėse Vakarų Europos bei JAV biržose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją