Socialiniame tinkle „Facebook“ dalijamasi nuotraukomis, kuriose matyti vienoje iš „Coffee Inn“ tinklo kavinių lentynoje padėta  „Tarybų sąjungos komunistų partijos istorija“, išleista 1974 m.

Tai daliai internautų sukėlė pasipiktinimą.

„Nesiūlau jokiu būdu šios knygos deginti, negalime nusiristi iki jų lygio ir kartoti istorijos klaidų. Tačiau net ironiškas propagandos šaržavimas turi turėti kitą formą ir jeigu toks buvo tikslas dedant šią knygą į lentyną - Jums nepavyko. Jeigu norite sušaržuoti ar atskleisti propagandos groteskiškumą - įstiklinkite tą knygą, perdarykite, pridėdami visokių paveiksliukų ar paaiškinimų, parodydami, kaip meistriškai veikė tuometinė cenzūra ir kaip plunksna manipuliuodavo žmonių likimais. Tokiai knygai vieta Grūto parke, nes žmonės žino, ko ten tikėtis, bet ne „Coffee Inn” kavinėje, kuri reprezentuoja absoliučiai priešingas vertybes”, - feisbuke rašė visuomenininkas Žygimantas Zabieta.

Taip pat sostinės „Bukowski“ bare kita lankytoja aptiko 1983 m. išleistą knygą „Kruvini Amerikos imperializmo pėdsakai“.

Vienas iš kavinių tinklo „Coffee Inn“ įkūrėjų Nidas Kiuberis pripažino, kad tokią knygą lentynoje buvo galima rasti ir įvardijo tai, kaip žmogišką klaidą.

„Labai ačiū tai pastebėjusiam nuotraukų autoriui, aš tai vertinčiau kaip elementarią žmogišką klaidą, kai dizaineriai pagal mūsų pageidavimą rinko skaitytas knygas į kavinę, tiesiog ši konkreti knyga prasprūdo pro žmogišką filtrą. Aš asmeniškai būčiau jos nedėjęs“, - DELFI komentavo jis.

Pasak jo, ši knyga iš kavinės lentynos bus išimta.

Istorikas prof. Valdas Rakutis didesnės problemos dėl tokių knygų kavinėse neįžvelgia.

„Aš manau, kad į tai reikėtų žiūrėti ramiai, tai yra senos makulatūrinės knygos, natūralu, kad kai valė bibliotekas, liko dideli kiekiai knygų, kad jų nedegintų ir neatiduotų į makulatūrą, buvo sugalvota papuošti kavinę. Žinoma, galima būtų prie jų pridėti paaiškinimu, kokios tai knygos ir ką jos reiškia“, - DELFI komentavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (459)