Kompanija „PKN Orlen" taip pat pasirašė sutartį įsigyti 30,66 proc. akcijų iš Vyriausybės, bei skelbs oficialų pasiūlymą pirkti 5,76 proc. „Mažeikių naftos" akcijų, dabar esančių Vilniaus biržos apyvartoje.

Lietuvos Vyriausybė vis dar išlaiko teisę pasinaudoti „pirmos rankos" taisykle ir įsigyti akcijas iš „Jukos".

Penktadienį Ūkio ministerija pranešė, kad Lenkijos koncernas „PKN Orlen" sutartį dėl Lietuvai priklausančių „Mažeikių naftos" akcijų pasirašė jau gegužės 19 dieną. Jeigu Seimas ir Vyriausybė sutartį su „PKN Orlen" patvirtins, ir jei sutartį Vyriausybė pasirašys, akcijų pirkimo pardavimo bei ją lydinčios sutartys tarp Vyriausybės ir „PKN Orlen" įsigalios.

Galimybę šioms sutartims įgyvendinti sudarė ketvirtadienio Niujorko teismo sprendimas, leidžiantis „Jukos" parduoti kontrolinį „Mažeikių naftos" akcijų paketą.

Patvirtinus ir pasirašius sutartį su „PKN Orlen“, Lenkijos koncernas įsigis apie 30,66 proc. „Mažeikių naftos“ akcinio kapitalo dydį už 851 mln. 829 tūkst. JAV dolerių sumą (maždaug 2,3 mlrd. litų).

Pasak ūkio ministro Kęstučio Daukšio, sutarčiai su lenkais Vyriausybė turėtų pritarti trečiadienį, tada bus prašoma Seimo pritarimo. Jo teigimu, sandoriui sutrukdyti galėtų du dalykai: jeigu Seimas nepatvirtintų sutarčių arba jei Europos Sąjungos konkurencijos institucija neleistų sandoriui įvykti.

Pagal pasirinkimo sandorio sutartį Vyriausybei bus suteikta teisė „PKN Orlen“ parduoti dar apie 10 proc. „Mažeikių naftos“ akcinio kapitalo.

Bendra kaina už visas pasirinkimo sandorio akcijas yra beveik 278 mln. JAV dolerių (apie 750 mln. litų), tačiau, jei Vyriausybė pasinaudos pasirinkimo sandoriu per trejus metus nuo 30,66 proc. akcijų paketo pardavimo Lenkijos kompanijai, bendra kaina už visas pasirinkimo sandorio akcijas bus apie 284 mln. 500 tūkst. JAV dolerių (apie 768 mln. 15 tūkst. litų).

Šis pasirinkimo sandoris yra įpareigojantis Lenkijos koncerną akcijas įsigyti, jei Vyriausybė pareikštų norą jas parduoti.

Visos sutartys, susijusios su ankstesniais „Mažeikių naftos" privatizacijos etapais bus nutrauktos sandorio užbaigimo tarp „PKN Orlen" ir „Jukos" dieną ir bus panaikinti bet kokie pagal ankstesnes sutartys nustatyti įsipareigojimai.

Vyriausybės teisės

Sudarius pirkimo pardavimo sutartį, Vyriausybei būtų suteikta teisė reikalauti atšaukti „Mažeikių naftos“ vadovybės sprendimus, jeigu tokie sprendimai keltų grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui arba energetikos saugumo politikai.

Vyriausybė turės teisę reikalauti, kad „PKN Orlen“ parduotų visas jos turimas „Mažeikių naftos“ akcijas, jeigu: įmonė dirbs nuostolingai penkerius iš eilės finansinius metus, „Mažeikių naftos“ turtas, kurio vertė ne mažesnė kaip 200 mln. JAV dolerių, bus perimtas vykdant galutinį ir neapskundžiamą teismo sprendimą.

Vyriausybė taip pat turės teisę reikalauti parduoti akcijas, jei daugiau kaip 50 proc. „PKN Orlen“ balsavimo teisę turinčių akcijų įsigis subjektas, kuris, pagrįsta Vyriausybės nuomone, kels grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Pasak K.Daukšio, šie įsipareigojimai saugos nuo „Mažeikių naftos" patekimo į grėsmę nacionaliniam saugumui keliančio investuotojo rankas.

„Sumokėjus tam tikrą sumą pinigų, pardavinėti akcijas pigiau nelabai įdomu, o nė vienas kitas koncernas tokios sumos nėra pasiūlęs. Kitas dalykas, jei lenkai pardavinėtų akcijas, valdymas liktų jų rankose", - paklaustas, kad būtų, jeigu Lenkijos koncernas parduotų, tarkime, 49 proc. įmonės akcijų Kremliaus valdomai įmonei, sakė ūkio ministras.

Sudarius pirkimo pardavimo sutartį bus sudaryta ir nauja Akcininkų sutartis. Vyriausybė turės teisę paskirti vieną iš devynių „Mažeikių naftos“ stebėtojų tarybos narių ir vieną iš septynių įmonės valdybos narių.

Be to, kiekvienam „PKN Orlen" ar Vyriausybės „Mažeikių naftos" akcijų pardavimui bus taikoma kitai šaliai išpirkimo pirmumo teisė.

„PKN Orlen" yra žadėjęs, kad sudarys visas sąlygas įmonei vykdyti investicijų planą, kuris buvo numatytas dar praėjusiais metais", - tikino ūkio ministras Kęstutis Daukšys.

Jo žiniomis, „PKN Orlen" turi keletą pasiūlymų iš Rusijos naftos kompanijų dėl naftos tiekimo, vieną iš „TNK-BP".

„Nuo to momento, kai „PKN Orlen" įsigis visas akcijas, jie turės garantuoti naftos tiekimą. Antras dalykas, nepamirškite, kad „Mažeikių naftą" galima aprūpinti tiek vamzdžiu, tiek iš jūros. Man atrodo, kiekviena kompanija, kuri ruošiasi nupirkti „Mažeikių naftą", yra apskaičiavusi visus variantus", - sakė ūkio ministras.

Jis pripažino, kad valstybių politika daro įtaką santykiams tarp atskirų valstybių verslo subjektų, tačiau, ministro nuomone, santykiams tarp Lenkijos ir Rusijos turėtų pakenkti įmonių santykiai.

Lenkai plėtos ir petrochemijos gamybą

Penktadienį išplatintame „PKN Orlen" pranešime spaudai teigiama, kad Lenkijos kompanija iš karto kreipsis į Europos Komisiją su prašymu pritarti šiam sandoriui, kartu koncernas stengsis gauti formalų Lietuvos Vyriausybės pritarimą sutarčiai su „Jukos".

Tuo tikslu pardavimo sutartis bus pateikta Lietuvos Vyriausybei, kuri per 30 dienų turės teisę pasinaudoti pirkimo pirmenybės („pirmos rankos") teise.

Pasak „PKN Orlen:", įvykdžius visas sąlygas sandorio uždarymas įvyks kartu su abiem partneriais, tai turėtų įvykti vėliausia 2007 metų pirmajame ketvirtyje.

Dar vienas „PKN Orlen" žingsnis bus oficialus pasiūlymas pirkti 5,76 proc. „Mažeikių naftos" akcijų, dabar esančių Vilniaus biržos apyvartoje.

Pasak Lenkijos kompanijos pranešimo spaudai, „Mažeikių naftai" įsijungus į „PKN Orlen" Kapitalo grupę, planuojama plėtoti mažmeninę prekybą ir petrochemijos gamybą.

Anot pranešimo, „PKN Orlen" planuojamai „Mažeikių naftos" investicijų programai reikia nuo 720 iki 950 mln. JAV dolerių per artimiausius 5 metus.

Programa numato 228 mln. JAV dolerių fondą, skirtą investicijoms, susijusioms su degalų kokybės kėlimu ir pritaikymu prie aplinkos apsaugos nuostatų.

Apie 212 mln. JAV dolerių bus skirta modernizuoti instaliacijas, perdirbančias sunkiąsias naftos frakcijas, 55 mln. JAV dolerių bus investuota į produkto naftotiekį į Klaipėda, o siekiant padidinti jau esančių instaliacijų perdirbimo pajėgumus iki 11 mln. tonų per metus, reikės 45 mln. JAV dolerių.

„Jeigu investicija bus ekonomiškai pagrįsta, „PKN Orlen" svarstys galimybę statyti polipropileno gamybos bloką už 230 mln. JAV dolerių. Ta programa leistų „Mažeikių naftai" pagerinti degalų kokybę, jų atitikimą ekologiniams reikalavimams, pagerinti įmonės veiklos efektyvumą bei iš esmės pagerinti ekonominius rezultatus", - rašoma pranešime.

„PKN Orlen" sandorį finansuoja savo lėšomis bei esamomis ir naujai gautomis kredito linijomis. Anot pranešimo, pagrindiniai nauji finansavimo šaltiniai bus paskola, vėliau refinansuojama obligacijų emisijos lėšomis Lenkijos ir Europos rinkose bei nauja banko paskola.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją