Naktį rusai surengė kombinuotą smūgį (raketos, dronai) įvairiose Ukrainos vietose. Iš 76 raketų/dronų ukrainiečiai numušė 59. Pagrindiniai taikiniai – energetinė infrastruktūra, atakuotos bent trys elektrinės.

Gera žinia, kad ukrainiečiams pavyko numušti abi Kh59/69 raketas. Šios valdomos raketos (ypač jos naujoji versija Kh69) yra pavojingos, tokia anksčiau stipriai apgadinta viena iš elektrinių prie Kyjivo.

Džiugu, kad ukrainiečiai geba jas numušti. Taip pat gerai, kad pavyko numušti visas 4 „Kalibr“ raketas. Tačiau šių raketų paleidimas iš Juodosios jūros vis dažnėja, o tai nėra geras ženklas.

Dėl perkrautos oro gynybos ir modernių sistemų trūkumo ukrainiečiams nepavyko numušti „Kinžal“, 2 balistinių ir 1 sparnuotosios „Iskander“ raketų. Pastarosios vėl paleistos iš Krymo. Tiesa, pasirodė informacija, kad gegužės 4 d. ukrainiečiai sugebėjo sunaikinti „Iskander“ sistemą Kryme, tačiau šiuos duomenis dar reiktų tikrinti.

Tikėtina, kad tai nepaskutiniai smūgiai šiomis dienomis. Švęsdami „pergalės“ dieną, rusai gali surengti pakartotinius smūgius.

Ukrainiečiai taip pat bando nelikti skolingi – tikėtina ATACMS sėkmingai smūgiavo Luhanske esančiai degalų saugyklai.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Mūšiai intensyvėja. Rusai bando prasimušti šiauriniame flange, nepatvirtintais duomenimis, jiems pavyko kiek pasistūmėti miške prie Synkivkos. Taip pat sunkios kautynės Kyslivkos – Tabaivkos ruože bei prie Stelmahivkos.

Beje, turbūt dėl artėjančios „pergalės dienos“, rusai skiedžia, kaip Kyslivkoje sunaikino ne „kažkokius ukrainiečių rezervistus“, o „natovcus“. „Aha“, – ironizuoja ekspertai.

Lymanas. Mūšių intensyvumas sumenko, lokalūs susidūrimai kontaktinėje linijoje tęsiasi.

Syverskas. Sunkios kautynės tęsiasi, kontaktinėje linijoje – be pakitimų. Pasirodė informacija, kad 106-os oro desanto divizijos vienetai jau įvesti į mūšį. Tad Syversko sektoriuje besigintiems ukrainiečiams gali būti sunkiau, tačiau mažėja tikimybė, kad šiais desantininkų vienetais bus sustiprintos Časiv Jaro šturmui besirengiančios rusų pajėgos.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Tęsiasi susidūrimai pietiniame flange, rusams nepavyksta pasistūmėti. Taip pat rusai bando judėti šiauriniame flange, tačiau ir čia ukrainiečiai apsigynė.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas, rusams nepavyksta pasistūmėti. Neatmestina, kad čia veikiančių rusų 30, 35, 114, 74-os brigadų ir kitų vienetų puolimo potencialas senka.

Karas Ukrainoje

Tiesa, čia liūto dalis vis dar tenka rusų KAB, kurių per gegužę visoje kontaktinėje linijoje rusai panaudojo net 900. Tačiau nepanašu, kad rusai turėtų ranka pasiekiamų pilnaverčių rezervų, galinčių perimti puolimo naštą. Tai įneša šiek tiek optimizmo.

Kad būtų dar kiek smagiau – sektoriuje veikiančios legendinės 47-os brigados „Bradley“ ekipažas TOW raketa sunaikino rusų T80.

Centras. Kautynės Netailovėje, į pietus nuo Pervomaiskės bei prie Nevelskės tęsiasi, pakitimų kontaktinėje linijoje nefiksuota.

Pietinis flangas. Rusams pavyko kiek pasistūmėti Krasnohorivkos rytiniame pakraštyje, ukrainiečiai tęsia gyvenvietės gynybą. Pasirodė informacija, kad nors rusai neužėmė Paraskovijivkos, ėmė veikti Kostjantinivkos prieigose. Neatmestina, kad agresorius bando apeiti Paraskovijivką ir toliu būdu ugnimi trikdyti svarbų ukrainiečių gynybinį mazgą Kostjantinivkoje.

Zaporižios kryptis

Rusams pavyko apie 1 km pasistūmėti Staromajorskės prieigose. Tad agresorius lėtai, bet stumiasi palei Mokryj Jalio upę į šiaurę. Ukrainos pajėgos kontratakuoja.

Pietų kryptis

Tęsiasi mūšiai Dnipro upės salose, iniciatyvą išlaiko ukrainiečiai.

Taip pat ukrainiečiai išlaiko pozicijas kairiajame Dnipro krante (Krynkai, Antonivkos tiltas).