Formuluotę įvertino rinkėjai

Sekmadienį vyks ne tik prezidento rinkimai, bet ir referendumas dėl pilietybės išsaugojimo. Kad jis įvyktų, ne mažiau kaip 1 216 469 turi biuletenyje pažymėti atsakymą „TAIP“. LNK klausė rinkėjų, ar suprantama biuletenio formuluotė ir ar renkantys prezidentą balsuoja ir referendume?

LNK kalbinti vilniečiai tikino, jog referendumo biuletenyje esantis klausimas – itin sudėtingas.

„Jį reikėjo kitaip formuluoti, bet, aišku, kad balsuosime taip. Reikėjo suformuluoti aiškiau žmonėms, nes ten yra teisinė kalba, gal žmonės ji yra per sudėtinga“, – sakė jis.

Kita rinkėja sakė, kad net nesidomėjo, kokia formuluotė yra pateikta biuletenyje, nes puikiai žino kaip balsuoti.

Tačiau buvo ir žmonių, kurie džiaugėsi, kad ne balsavimo kabinoje pirmą kartą pamatė šią formuluotę. Štai viena moteris prisipažino, jog kitu atveju būtų tekę gerai pagalvoti, kaip balsuoti.

„Bet kadangi socialiniuose tinkluose pasklido toks lyg ir išaiškinimas, tai dabar jau esu pasiruošusi“, – kalbėjo mergina.

Vienas eilėje prie išankstinio balsavimo punkto Lukiškių aikštėje laukęs vyras sakė, jog formuluotę supranta ir ruošiasi balsuoti „prieš“.

„Pilietis yra pilietis, jis turi būti konkrečios valstybės. Kam jis čia blaškysis po visą pasaulį. Nežinau, kol kas svarstau, bet prieš pat balsavimą dar priimsiu sprendimą“, – sakė vyras.

Dar viena rinkėja teigė, jog formuluotė dėl referendumo yra per ilga, pernelyg neaiški.

„Ir tai žmones klaidina. Bet perskaičiau du kartus ir buvo aišku“, – teigė ji.

Kokie veiksmai, jeigu referendumas įvyks?

Advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sutiko, jog biuletenyje nėra klausimo „ar esate už dvigubą pilietybę, ar prieš“.

„Jūs rasite visą naują redakciją Konstitucijos 12 straipsnio, kuriame panaikinama antra dalis. Ji sakė, kad asmuo negali turėti Lietuvos ir kitos pilietybės, nebent yra išimtis ir atskiri atvejai.

Šis punktas panaikinamas. Ir daugybinės pilietybės suteikimo klausimas perduodamas Seimui apsispręsti“, – kalbėjo M. Kukaitis.

O Seimui pritarti reikės Konstitucinės daugumos – 85 parlamentarų balsai, sakė advokatų tarybos pirmininkas M. Kukaitis.

Jis dar kartą pakartojo, jog įvykus referendumui, klausimas ir diskusijos apie tai persikels ir Seimą, ten bus priimtas galutinis sprendimas.

„Jeigu Seimas specialiuoju įstatymu, 85 parlamentarų dauguma turės ir nuspręsti, kokiais pagrindais suteikti, kokių valstybių pilietybių turintiems asmenims. Tai yra ateities klausimas“, – laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė M. Kukaitis.