Turtuolių rezervatas

Trakų rajone tyvuliuojantis Margio ežeras vilioja kerinčiu savo grožiu ir ramybe. Tačiau šioje vietoje turintys savo sklypus ežeru nenori dalintis su poilsiautojais. Kaip tik todėl prie šio ežero prieiti labai sudėtinga. Ir būtent tai lemia, kad dažnai šiai teritorijai klijuojama turtuolių rezervato etiketė.

Gavę signalų, kad šio ežero pakrantėje yra nemažai nelegalių tvorų, nutarėme atlikti eksperimentą ir įvertinti situaciją patys. Iš gautos informacijos supratome, kad ežero pėsčiomis apeiti nepavyks, todėl nutarėme jį apiplaukti su valtimi, turinčia elektrinį variklį.

Sulaukę gero oro susikrovėme į automobilio bagažinę kolegos valtį ir išsiruošėme prie ežero. Prieš tai, žinoma, turėjome atlikti namų darbus ir surasti vietą, kur galima valtį nuleisti į vandenį.

Peržiūrėję Regia.lt žemėlapį tam radome tik vieną tinkamą vietą. Tai yra poilsio aikštelė, kurioje yra ir speciali valčių nuleidimo vieta. Tai yra tik vienintelis valstybei priklausantis priėjimas prie ežero. Visu kitur – privatūs sklypai, tad per juos prie ežero patekti nėra jokių galimybių.

Jei ne šis mažas lopinėlis, prie ežero iš viso nebūtų galima prieiti.

Mūsų vizito diena buvo šilta, skaisčiai švietė saulė, tačiau vėjas buvo gan stiprus. Atvažiavę į šią aikštelę pripūtėme valtį ir nieko nelaukdami į ją susėdę išplaukėme ieškoti nelegalių užtvėrimų. Į kelionę leidomės trise: žurnalistas, fotografas ir operatorius.

Paprastai pakrantėje turi būti paliekamas 5 metrų praėjimas. Pagal Saugomų teritorijų įstatymą, visuomenei turi būti sudarytos sąlygos praeiti vandens telkinio pakrante.

Saugomų teritorijų įstatymas nustato, kad palei vandens telkinį esanti apsaugos juosta negali būti užtverta ne tik tvoromis, bet ir jokiais kitais statiniais, įrenginiais, želdiniais ar medžių ir krūmų liekanomis, kliudančiomis eiti pakrante.

Daugybė nelegalių užtvėrimų

Tačiau Margio ežero atveju viskas kitaip. Čia suradome net 10 nelegalių užtvėrimų, kai praeiti nėra galimybės. Dar keli atvejai, kai praėjimas paliktas gerokai siauresnis nei numato teisės aktai. Galime konstatuoti, kad tokios prastos situacijos dar neteko matyti.

Nuplaukę keliasdešimt metrų ir nepraėjus nė 10 minučių iš karto suradome pirmąjį „laimikį“. Pakrantės apsaugos juostoje, kur tvorų būti negali, iki pat ežero įrengta metalinė tinklo tvora. Taigi, labai greitai supratome, kad priėmėme teisingą sprendimą pasirinkę plaukti, o ne eiti aplink šį ežerą. Praeiti ežero pakrante kelią nepastojus tvoroms tiesiog neįmanoma.

Ir ši metalinė tinklo tvora tikrai nėra pats įžūliausias atvejis, kokį mums teko pamatyti.

Netoliese nuo jos – statybinė tvora. Ji užkerta bet kokią galimybę norint apeiti aplink ežerą. Tokiomis tvoromis paprastai aptveriamos renginių vietos. Jas naudoja ir policija, kai nori aptverti protestų ar mitingų vietas.

T. Janonis tikrina Margio ežero pakrantę

Plaukiant toliau surandame ežero pakrantėje šviežiai pasodintus krūmus. Jie, vertinant savininkų logiką, turėtų pastoti kelią nelauktiems svečiams.

Tokių gudravimų su gyvatvorėmis suradome bent kelis. Vieni pakrantės juostą apsodinę tujomis, kiti netgi badančiomis erškėtrožėmis, dar kiti – jau suaugti spėjusiais medeliais. Taip pat pakrantėje suradome pridėtų akmenų ir prisodintų gėlių. Tai taip pat laikytina praėjimą trukdančiomis kliūtimis.

Kai kas panaudojo dar kitokį apsitvėrimo būdą. Pakrantėje paliko krūvą nupjautų šakų ar net nupjautų medžių kamienus.

Plaukiant toliau nustebino privačių sodybų savininkų išradingumas. Staiga nė iš šio nė iš to pakrantėje surandame didžiulę smėlio krūvą ir per visą praėjimą skersai ištiestą irklentę. Suprask – praėjimo nėra.

Toliau – dar viena labai panaši situacija. Tik šįkart su valtimi. Prie pat Margio ežero skersai guli valtis, o toliau kelią pastoja metalinė grandinė. Norint įveikti šią kliūtį reiktų labai pasistengi.

Fokusų su valtimis suradome bent kelis. Jos taip pat naudojamos kaip dirbtinės kliūtys. Jos būna atremtos tai į statinius, tai į krūmus ir taip sukuriami sunkumai pėstiesiems.

Plaukiame toliau ir surandame dar vieną keistenybę. Nuo pat sklypo gilumos iki pat ežero eina metalinis turėklas. Jis taip pat tarnauja kaip užtvėrimas.

Netoliese surandame neaukštą metalinę tvorą ir tujų gyvatvorę vien tik pakrantės apsaugos juostoje. Sklypo gilumoje nei tvoros, nei tujų nėra.

Sodybų, besiribojančių su ežeru, bendras vardiklis – užrašai, kad teritorijoje yra piktas šuo. Matyt, taip bandoma išgąsdinti nekviestus svečius.

Galiausiai surandame ir patį įžūliausią atvejį: žalia aukšta metalinė tinklo tvora iki pat ežero su įrengtu pamatu. Sklypą iš abiejų pusių juosia tokios tvoros. Tik iš vienos pusės nuo ežero šią tvorą užstoja meldai.

Tai yra įžūliausias atvejis, nes šios tvoros nepavyktų greitai pašalinti. Jos įrengimas buvo sudėtingas.

Jei sužinotų apie aplinkosaugininkų vizitą, tvoras greitai pašalintų

Visais kitais atvejais pažeidimus būtų pašalinti gerokai paprasčiau. Paprastai kontrolę vykdantis Aplinkos apsaugos departamentas apie patikrinimus sklypų savininkus įspėja iš anksto. Margio ežero atveju, jei savininkai sužinotų, kada konkrečiai įvyks patikrinimas, neteisėtus užtvėrimus labai greitai ir nesunkiai pašalintų. Tvoros nesudėtingos, lengvos ir padarytos taip, kad jas nebūtų gaila nugriauti. Nesunkiai iškasami ir pakrantėje pasodinti želdiniai ir labai lengvai gali būti patrauktos valtys.

T. Janonis tikrina Margio ežero pakrantę

Todėl iš anksto apie savo vizitą pranešę aplinkosaugininkai, tikėtina, atvykę nieko nerastų. O jiems išvykus dirbtinės kliūtys atsirastų ir vėl.

Tačiau panašu, kad aplinkosaugininkai šį ežerą lankė seniai. Neteisėtos tvoros tiesiog bado akis ir sklypų savininkai jaučiasi nebaudžiami. Taigi, praeiti šio ežero pakrante nėra jokių galimybių.

Tiesa, plaukdami aplink ežerą radome ir kitų galimų pažeidimų. Pavyzdžiui, vienoje vietoje prie pat ežero matosi nupjautų medžių kelmai. O visai šalia ir išstumdytas gruntas. Kyla įtarimų, kad darbai gali būti atlikti neteisėtai.

Dar keliose vietose taip pat suradome pakrantės apsaugos juostoje atliktus kasinėjimo ir žemės stumdymo darbus. Keisti pakrantės reljefą teisės aktai draudžia.

Nors teisės aktai ir draudžia, sklypų savininkai ganėtinai dažnai pasiryžta pakrantės kasinėjimui, grunto keitimui ir kitiems darbams.

Taip pat plaukdami aplink Margio ežerą suradome statinių tiesiog ant vandens. Vienas gyvenamasis namas nuo ežero nutolęs gal tik per pusmetrį. Kiti statiniai formaliai galbūt vadinami elingais, bet neformaliai labai panašūs į pirtis ir poilsio namelius su visa rekreacine įranga. Jų stoguose kyšo kaminai, šalia prikrauta malkų. O valčių ar katerių nematyti.

Apiplaukę ežerą nesitikėjome rasti tiek pažeidimų. Prieš kelionę manėme, kad jų bus, bet kad tiek daug – negalėjome pagalvoti.

Pabaigę kelionę išleidome valtį, sudėjome ją atgal į bagažinę ir išvykome į redakciją.

Aplinkos apsaugos departamentas pradėjo tyrimą

Galiausiai surinkta medžiaga su galimais pažeidimais buvo perduota Aplinkos apsaugos departamentui.

Aplinkos apsaugos departamentas

Taip pat jo atstovų paklausėme, ar 2022-2024 m. yra gauta skundų ar pranešimų apie tvoras Margio ežero pakrantėje? Jei taip, kokių priemonių imtasi, kad tvoros būtų pašalintos.

Pastebėjome, kad dauguma užtvėrimų yra lengvų konstrukcijų, permatomos metalinės tinklo tvoros, kurias galima labai greitai pašalinti, jeigu sklypų savininkai gautų informacijos apie aplinkosaugininkų vizitą. Nesunkiai pašalinamos ir kitos dirbtinės kliūtys, tokios kaip nedideli želdiniai, šakos, metalinė grandinė, valtys ir pan. Todėl paklausėme, ar apie savo patikrinimus vandens telkinių pakrantės apsaugos juostoje Aplinkos apsaugos departamentas visais atvejais iš anksto praneša sklypų savininkams.

Taip pat dviejose vietose pastebėjome sunaikintą pakrantės apsaugos juostos dangą, sustumdytą gruntą. Be to, vienu atveju fiksavome nukirstus medžius prie pat ežero. Taigi, paklausėme, ar apie šiuos galimus pažeidimus Aplinkos apsaugos departamentas yra gavęs informacijos.

Anot Aplinkos apsaugos departamento, pagal Pranešimų priėmimo tarnybos duomenis, 2022– 2024 m. Aplinkos apsaugos departamente buvo gautas vienas pranešimas dėl nelegalių tvorų. Tačiau ar pažeidėjas buvo nubaustas, departamento atstovai nenurodė. Jie nenurodė ir tai, ar apie atliekamus patikrinimus sklypų savininkams pranešama iš anksto.

Ir čia pat departamento atstovai paaiškino, koks praėjimas pėstiesiems turi būti paliktas prie Margio ežero.

„Pagal Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo 99 straipsnio 12 p. tverti tvoras, kitais statiniais, įrenginiais ir įveisiamais želdiniais, medžių ir krūmų liekanomis kliudyti pakrante praeiti asmenims paviršinio vandens telkinio apsaugos zonos dalyje, apimančioje 5 metrus nuo vandens (kranto) linijos (esant vidutiniam vandens lygiui). Jeigu žemė pirmuosius 5 metrus nuo vandens telkinio kranto linijos yra užpelkėjusi arba yra stačiame šlaite (skardyje), nurodytas užtvėrimų draudimas taikomas didesniu atstumu nuo vandens taip, kad bent vieno metro pločio žemės juosta būtų tinkama asmenims praeiti vandens telkinio pakrante“, - teigė Aplinkos apsaugos departamento atstovai.

Dėl Delfi pateiktos informacijos Aplinkos apsaugos departamentas teigė pradėjęs tyrimą.

Šis tyrimas parengtas dalinai finansuojant Medijų rėmimo fondui.