Papasakokite, kaip tapote vestuvių fotografu?

Nuo mažų dienų labai mėgau fotografuoti, filmuoti. Fotografuodavau viską. Nuo to ir prasidėjo kelias link fotografo karjeros. Pamažu ėmiau savarankiškai studijuoti fotografiją: skaičiau dalykinę literatūrą, dalyvavau seminaruose, klausiau profesionalų patarimų, informacijos ieškojau internete. Praktikavausi televizijoje, kur dirbau renginiuose, keliaudamas fotografavau vienai kelioniųū agentūrai, siūliausi žmonėms nemokamai įamžinti jų šventes – jubiliejus, vestuves, krikštynas. Tokiu būdu kaupdamas patirtį ir supratau, kad žmonės ir jų emocijos mane veža labiausiai.

Erikas Jacukevičius

O vestuvės man prilipo labiausiai. Tenka dirbti pačiose įvairiausiose šventėse – nuo kuklių, kelias valandas trunkančių švenčių iki prabangių visą dieną besitęsiančių vestuvių.

Sako, vestuves organizuojant pirmiausia reikia išsirinkti vietą. O kelintoje vietoje renkamasi fotografą? Prieš kiek laiko reikia jį užsisakyti?

Vestuvių akimirka

Manau, tai tikrai teisingas požiūris, nes šventės vieta yra be galo svarbi. O rezervuoti fotografą vestuvėms niekada nebūna per anksti, tačiau tikrai gali būti per vėlu.

Manau, idealiausia susitarti likus 6–12 mėnesių iki šventės. O būna, kad fotografą rezervuoja ir prieš pusantrų metų, dvejus – tai ypač aktualu rengiant šventę paklausią datą. Tai yra, gegužės-rugsėjo mėnesiais. Ypač mėgstamos dienos šventėms yra joninės, mindauginės, žolinė – šios datos ištirpsta pirmiausia.

Vestuvių akimirka

O šiaip vestuvės rengiamos ištisus metus – namažai jų yra spalį, pasitaiko ir žiemą ar ankstyvą pavasarį.

Fotografų – daugybė. Su skirtingu darbo stažu, skirtingu stiliumi ir pan. Ką reikia žinoti žmogui, norinčiam užsisakyti fotografą šventei? Į ką kreipti dėmesį?

Fotografas nėra tik nuotraukos. Fotografas – tai žmogus, kuris lydi jaunuosius didžiąją dalį dienos, dažniausiai tenka bendrauti ir dirbti kartu nuo pat ryto iki šventės pabaigos. Taigi renkantis fotografą be galo svarbu atkreipti dėmesį ir į jo būdo, charakterio savybes. Ar jūs jausitės atsipalaidavę, ar galėsite pasitikėti šiuo žmogumi?

Vestuvių akimirka

Nuotrauka nėra tik sustabdyta akimirka – tai emocija ir jausmas kadre. Fotografas yra lyg pirmos dienos pusės šventės vedėjas, jis turi palaikyti nuotaiką, patarti, gelbėti netikėtose situacijose, koordinuoti dienos eigą bei planą.

Taip, pirmiausia turi patikti fotografo nuotraukos – tai labai svarbu, tačiau būtinas ir pokalbis telefonu ar gyvai, kurio metu reikia susipažinti ir išsakyti abiejų pusių lūkesčius bei norus.

Visada svarbūs ir pinigai – už kiek galima nusisamdyti fotografą ir ką jis už tą sumą pasiūlo?

Kalbėsiu apie vidurkį, nes rinkoje yra ir labai žemų, ir labai aukštų įkainių.

Pagrindinė taisyklė – kuo ilgiau, tuo pigiau. Samdant visai dienai (12 valandų) vidutinė kainą Lietuvoje už valandą yra 100–150 eurų.

Vestuvių akimirka

Kaip bonusą kai kurie fotografai klientams pasiūlo ir įvairių dovanų – įrašo nuotraukas į USB raktus, dovanoja foto drobę su išsirinkta nuotrauka ir pan.

Ar yra vietų, kurios fotografui – iššūkis? Yra tokių, kokių jūs nemėgstate?

Visuomet rekomenduoju tokias vietas fotosesijai, kur esu dirbęs arba senai norėjau padirbėti. Idealiausia fotosesijai pasirinkti 2–3 architektūros ir gamtos stiliaus vietas. Tačiau visuomet laukiu idėjų ir iš klientų – galbūt pamiškė pakeliui į sodybą jauniesiems kelia daug sentimentų, tada būtinai ten stabtelime.

Vestuvių akimirka

Tačiau net ir vieta neturėtų būti pagrindinis akcentas – kartais miške būna sukuriami žymiai gražesni bei jautresni kadrai nei kokioje nors žymioje miesto vietoje.

Labiausiai nemėgstu tamsių vidaus vietų, kurios turi keistų atspalvių ant sienų ar lubų, tuomet reikia labai daug dirbti su nuotraukomis po vestuvių, kadangi nuo blykstės visi atspalviai atsiduria ant klientų veidu.

Na o kai veda pats fotografas, ar jam lengva nusisamdyti kolegą? Ar jau žinote, kas įamžins jūsų vedybas?

Cha cha cha, pats su selfie kamera.

Vestuvių akimirka

Juokauju, žinoma. Turiu nemažai kolegų fotografų tiek Lietuvoje, tiek Europoje, į kuriuos net lygiuojuosi, tad išsirinkti tikrai nebūtų sunku.