Birželio 16-ąją federacija informavo, kad olimpinės atrankos turnyre nepadės Jonas Valančiūnas, po sezono su Naujojo Orleano „Pelicans“ tapęs laisvuoju agentu.

Aukštaūgis pirmą kartą karjeroje vasarą priverstas ieškotis naujos darbovietės NBA. Nuo birželio 30 d. NBA klubai gali dairytis pastiprinimo laisvųjų agentų rinkoje, o nuo liepos 6 d. oficialiai sudaryti sutartis su jais.

Tad, anot Mindaugo Balčiūno, J. Valančiūnas liepos pradžioje turi būti sveikas, dėl to yra priverstas praleisti rinktinės treniruočių stovyklą.

32-ejų vidurio puolėjas neabejoja greitai rasiantis naująją karjeros stotelę ir po olimpinės atrankos ciklo galės rinktinei padėti tiesioginiais darbais aikštelėje rengiantis Paryžiaus olimpinėms žaidynėms, žinoma, jei Puerto Riką nacionalinė komanda paliks su bilietu į Paryžių.

K. Maksvyčiui žinia apie rinktinę be JV nebuvo netikėta. Rinktinės strategas sekmadienį pristatė paskutinę minutę prie nacionalinės komandos stovyklos prisijungiančius Vaidą Kariniauską ir Motiejų Krivą. Greitoji rinktinės pagalba komandai pagelbės ruoštis iššūkiams Puerto Rike.

„Kalbant apie vidurio puolėjo poziciją, dėl asmeninių ar sveikatos priežasčių atsisakė atvykti Laurynas Birutis, Martynas Echodas, Martinas Gebenas. Į šį rinktinės etapą nusprendėme įtraukti perspektyvųjį Motiejų Krivą. Duos naudos treniruotėse, o jei reikės, padės mums ir kitame etape.

Kiek planus sujaukė Augusto Marčiulionio trauma. Ieškojome įžaidėjo, pradėjome galvoti apie combo gynėjų papildymą.

Turbūt sulauksiu klausimų, ką pakviesiu iš čempionų komandos. Norėjome čia matyti ir Margirį Normantą, iš „Žalgirio“ Dovydą Giedraitį, bet šie dėl traumų negali padėti rinktinei. Nusprendėme į šią poziciją pasikviesti tikrą įžaidėją Vaidą Kariniauską, kuris padės, o gal ir net konkuruos dėl vietos rinktinėje.

Planai nesikeičia, keliausime į olimpines žaidynes siekti olimpinio kelialapio“, – kalbėjo K. Maksvytis.

Kaip paskutinės permainos bei po metų prisijungiantis Domantas Sabonis keis rinktinės žaidimą? Tai mįslė ir pačiam K. Maksvyčiui.

„Nežinau, Domas spėjo peržiūrėti mūsų derinių sąrašą, kurį jam siuntėme. Tikimės, kad kamuolį dažniau kontroliuos ir sprendimus darys mūsų lyderiai. Paimsime kelis derinius iš praeities, iš jų krepšininkų komandų, Domas daugiau turės kamuolį rankose, kad spręstų, žaidimą kontroliuotų lyderiai. Galų gale turime dvejų metų patirtį, tas mūsų trenerių štabui taip pat padės“, – vylėsi K. Maksvytis.

Jis paaiškino, kodėl pasirinktas V. Kariniauskas, kuris „Wolves“ klube pavasarį neretai buvo grūstas į atsarginių suolo galą.

„Traumą patyrus A. Marčiulioniui turėjau ir Kristupo Žemaičio pavardę, buvo kandidatų ir iš rezervinės rinktinės etapo. Tai ir Laurynas Beliauskas, Ignas Sargiūnas. Tačiau stengėmės paimti tikrą įžaidėją, kuris su savo patirtimi, jei neduok Dieve kažkas gautų traumą, būtų pasiruošęs vadovauti komandai“, – teigė K. Maksvytis.

Kol kas pirmąją rinktinės stovyklos dieną trūksta Donato Motiejūno ir penktadienį Graikijoje šalies čempionu tapusio Mariaus Grigonio.

„Pirmadienį atvyksta Donatas Motiejūnas, antradienį – Marius Grigonis. D. Sabonis tik nuo pirmadienio oficialiai gali pradėti sportuoti su rinktine. Tad vieni žaidėjai turėjo daugiau laiko poilsio, kiti – mažiau.

Tai tam tikras ir iššūkis, vieniems reikės daugiau atsistatymo treniruočių, kitiems – įėjimo į formą. Galbūt teks skirstyti į grupes, o po kelių dienų jau sportuosime bendrai“, – kalbėjo K. Maksvytis.

Lietuvos rinktinė birželio 23 d. Vilniuje ir 25 d. Slovėnijoje kontrolinėse rungtynėse jėgas išbandys su Slovėnijos rinktine, kuriai trūks dėl NBA čempionų titulo kovojančio Luka Dončičiaus.

„Ir federacijai netrūko iššūkių. Sutapo draugiškos rungtynės su NBA finalu, laukiame sprendimo... Bet mes tikimės, jog sirgaliai norės ateiti pažiūrėti mūsų rinktinę, mūsų žaidėjus“, – vylėsi K. Maksvytis.

Rinktinės kandidatai:

K. Maksvyčio pajėgos dėl vienintelio kelialapio į olimpines žaidynes kovos Puerto Rike. Atranka vyks liepos 2-7 dienomis.

A grupėje Lietuvos rinktinė susigrums su Meksikos ir Dramblio Kaulo Kranto rinktinėmis. Jei mūsiškiai užims bent antrą vietą, tuomet pusfinalyje lauks Italijos, Puerto Riko arba Bahreino rinktinės iššūkis.

Prieš ją K. Maksvyčio auklėtiniai sužais dar dvejas draugiškas rungtynes:

Birželio 23 d. Lietuva – Slovėnija (Vilniaus „Twinsbet“ arena)

Birželio 25 d. Slovėnija – Lietuva (Liubliana).