Galės konsultuotis dėl faktų tikslumo

Europos žiniasklaidos informacijos fondas, vienijantis faktų tikrintojus, su dezinformacija kovojančias organizacijas, inicijavo šį projektą, kurio metu bus sukurtas virtualus asistentas. Pokalbių robotas veiks panašiai, kaip pastaruoju metu išpopuliarėjęs „ChatGPT“, tačiau jo ypatumas tas, kad jis visada vadovausis tik faktais. Tokiu būdu šis įrankis prisidės prie kovos su dezinformacija ir užtikrins, kad bet kuri vartotojui pateikta informacija būtų tiksli. Projektui vadovauja ispanų „Newtral“ – žiniasklaidos startuolis, kurio veikla grindžiama žurnalistika, technologijomis ir inovacijomis, o „Delfi“ tapo partneriu, atstovaujančiu Lietuvai.

Kitaip nei įprasti pokalbių robotai, kurie paprastai siūlo bendrus atsakymus į iš anksto numatytus galimus klausimus, „Newtral“ projekto tikslas – sukurti vartotojams tokią pokalbio patirtį, lyg jie su virtualiu asistentu konsultuotųsi dėl faktų tikslumo.

Prie šio projekto taip pat prisideda kitos Europos faktų tikrinimo organizacijos, tokios kaip „Lakmusz“ Vengrijoje, „Ostro“ Slovėnijoje, „Faktoje“ Albanijoje.

Aistė Meidutė

Tikrina informaciją keliomis kalbomis

Kuriamo pokalbių roboto veiksmingumas slypi jo duomenų bazėje, kurioje pateikiama patikrinta ir kryžminiu būdu patikrinta informacija keliomis kalbomis. Ji sukurta taip, kad vartotojai gautų tikslius ir patikimus atsakymus į savo užklausas, nepriklausomai nuo kalbų įvairovės.

„Šiam projektui skirtas finansavimas yra reikšmingas žingsnis kovoje su dezinformacija, stiprinantis faktų tikrinimo bendruomenės pastangas užtikrinti, kad žiniasklaidoje pasauliniu mastu vyrautų tiesa“, – skelbia projekto organizatoriai.

„Dezinformacijos plitimo pasaulyje mastas yra didžiulis, jai skleisti pasitelkiami vis išmanesni būdai, todėl kovoti su šiuo globaliu reiškiniu irgi galime tik pasitelkę inovatyvias technologijas, derindami jas su profesionalių žurnalistų kompetencijomis. Džiaugiuosi, kad įgyvendinę projektą turėsime daugiakalbį įrankį, kuris bus naudingas kiekvienam vartotojui, trokštančiam žinoti kruopščiai patikrintą, kokybišką informaciją. Projektas atspindi pamatines europietiškas vertybes – bendradarbiaudami su užsienio partneriais siekiame technologijų pažangos ir informacijos laisvės“, – sako Aistė Meidutė, „Delfi“ „Melo detektoriaus“ redaktorė.