Paklausti, kur G. Landsbergis, Seimo konservatorių frakcijos nariai gūžčioja pečiais.

„Nežinau, ministrai nėra patys pavyzdingiausi Seimo posėdžių lankytojai. Suprantame, kad, matyt, užsienio reikalų ministras turėjo svarbių reikalų po ką tik pasibaigusių atostogų, jeigu teisinga ta informacija. Mes nesistebim, kad nėra“, – kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Frakcijos seniūnas neabejoja, kad ministras nuo klausimų neišsisuks.

„Akivaizdu, kad į tuos klausimus teks atsakyti. Čia būtų neįmanoma įsivaizduoti, kad sulauktum kadencijos pabaigos išvengęs atsakymų. Manau, į kitus posėdžius jis ateis, ir jūs jį turėsit su tais klausimais“, – kalbėjo J. Razma.

Jurgis Razma

Paklaustas, o kokia jo asmeninė nuomonė, jis pakartojo, kad atsakyti į klausimus, jeigu jie kyla visuomenei ar žiniasklaidai, yra politikų pareiga.

„Kažkokie svarstymai iš pradžių galėjo kilti. Bet aš, kiek aiškinausi, įsigijimo procedūros buvo pradėtos gerokai anksčiau, čia taip sutapo, kad būtent vasario mėnesį buvo pervesti pinigai. Manau, kad visiems būtų aiškiau po G. Landsbergio paaiškinimų“, – teigė J. Razma.

Gentvilas: sensacijas kuria komunikacinė tuštuma

Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas mano, kad nebūtų buvę jokios sensacijos, jei G. Landsbergis pats būtų pasakęs apie įsigytą nekilnojamą turtą.

„Kodėl dvejus su puse metų, net ir klausinėjamas, žmogus neranda galimybės pasakyti: „taip, mano šeima, mano žmona įsigijo nekilnojamo turto Graikijoje“? Užtektų penkių žodžių, ir nebūtų jokios sensacijos, kuri dabar padaryta komunikacinėje tuštumoje“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Liberalas teigė, kad negalima kaltinti žiniasklaidos, kad kyla klausimai.

„Čia negali kaltinti žiniasklaidos, viskas sisteminga, sudėliota lentynėlėse, ir traukiama skausmingiausiu metu: tai – ir tiek dėl Vyšniausko, tiek dėl Monikos Navickienės, tiek dėl Gabrieliaus, tiek dėl Mindaugo Skritulsko ar Šarūno Vaitkaus. Viskas seniai žinoma, tai ne šių dienų produktas. Bet, kai politikai nutyli, jie sudaro galimybę ištraukti skeletus svetimomis rankomis“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Landsbergis išleistas atostogų

Gabrielius Landsbergis

Ministrės Pirmininkės pasirašytas dekretas rodo, kad rugpjūčio devintą dieną, tą dieną, kai žiniasklaidoje pasirodė informacija apie G. Landsbergio šeimos įsigytą nekilnojamąjį turtą Graikijoje, jis išleistas neapmokamų atostogų.

„Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės įstatymo 13 straipsnio 9 dalimi ir Lietuvos Respublikos darbo kodekso 137 straipsniu, leidžiu užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį nemokamų atostogų 2024 m. rugpjūčio 12–14 ir 16 d.“, – skelbiama dekrete.

Opozicija inicijuoja privalomą procedūrą

Lukas Savickas

Tuo metu opozicija parengė G. Landsbergiui klausimus apie nekilnojamojo turto įsigijimo aplinkybes, ir surinko dešimt parašų, kad jie būtų privalomai atsakyti Seimo posėdžių salėje per kitą Seimo posėdį.

Opozicija prašo:

  • pirma, paaiškinkite, kodėl, prabangų nekilnojamąjį turtą sutuoktinės vardu jūsų šeima įsigijo būtent tuo metu, kuomet tapo aišku, jog Rusija pradeda plataus masto karą ir sieks okupuoti Ukrainai priklausančias žemes, o, galbūt, – ir karą plėsti toliau Europoje, ir ar faktas, kad užsienio reikalų ministras paskubomis įsigyja turtą kuo toliau nuo savo valstybės, nepasiunčia dviprasmiškos žinios Lietuvos žmonėms bei investuotojams, kad valstybės jos valdžia nė neketina ginti, neprisiima jokios atsakomybės ir ruošiasi kuo skubiau iš Lietuvos pasitraukti;

  • antra, paaiškinkite kodėl, vos pasirodžius informacijai apie tai, kad sutuoktinės turto deklaracijose yra nurodytas nekilnojamo turto įsigijimas užsienyje, jūs, kaip ministras, nepaaiškinote turto įsigijimo detalių, nors ir buvote to klausiamas; kodėl slėpėte avanso mokėjimo datą bei įsigytų rūmų buvimo vietą; kodėl pasirinkote tokią nekilnojamo turto agentūrą, kurios sandorius, pasak žiniasklaidos, ypač sudėtinga atsekti;

  • trečia, ar pasinaudojote savo URM ministro statusu prašydamas kolegos Graikijos ministro ir (ar) Vyriausybės institucijų pagalbos įsigyjant turtą, kas (tame tarpe ir iš politikų) tarpininkavo sandoriui, kokiu nuolaidų gavote (nurodykite sumą) slapta karo išvakarėse planuodamas įgyti ir įgydamas prabangų turtą bei ruošdamasis bėgti iš Lietuvos?“.

Šimonytė: Landsbergiui – aktualūs trys klausimai

Ingrida Šimonytė

Premjerė Ingrida Šimonytė nesureikšmino klausimo dėl G. Landsbergio prašymo išleisti jį neapmokamų atostogų.

„Turbūt žmonės turi teisę paprašyti nemokamų atostogų. Jis paprašė atostogų, ir, jeigu aš galiu jas suteikti, suteikiu. Matyt, kad tai nėra vienintelis ministras, kuris šiuo metu atostogauja“, – sakė I. Šimonytė.

Perklausta jau konkrečiau apie nekilnojamojo turto klausimą, premjerė atsakė, kad šiuo atžvilgiu svarbūs trys jo aspektai.

„Aš manau, kad politikams visą laiką galima užduoti klausimus dėl jų turto. Bet, mano vertinimu, klausimai, kurie yra aktualūs šiuo atveju yra: ar politikas įsigijo turtą iš tų lėšų, kurias turėjo? Ir, ar tos lėšos buvo deklaruotos? Ir, ar dėl tų lėšų kilmės yra klausimų, ar nėra?

Mano supratimu, toks yra požiūris į politikų turtą. Taip, politikai, žinoma, yra vieši asmenys. Jie turi viską deklaruoti, ir iš deklaracijų galima užduoti politikams įvairius klausimus. Į tuos klausimus nėra sudėtinga atsakyti“, – įvertino I. Šimonytė.

2022 m. vasarį padarytas pavedimas

Kaip „Delfi“ jau skelbė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko, užsienio reikalų ministro G. Landsbergio šeima įsigijo prabangią vilą Graikijos Eginos saloje, pranešė laikraštis „Lietuvos rytas“. Jo duomenimis, sklypas su pastatais yra įregistruotas Austėjos Landsbergienės vardu.

Anot publikacijos, A. Landsbergienė didelį žemės sklypą ir du jame stovinčius pastatus – 313 kv. m. namą su dviem lauko terasomis ir 23 kv. m. namelį įsigijo 2022 metais. 225 tūkst. eurų avansas esą sumokėtas tų metų vasarį.2022 m. ir 2023 m. turto deklaracijose A. Landsbergienė nurodė, kad užsienyje turi nekilnojamojo turto, kurio vertė 795 tūkst. eurų. „Delfi“ primena, kad užsienio reikalų ministro G. Landsbergio sutuoktinė Austėja Landsbergienė, kuriai priklauso darželių tinklas „Vaikystės sodas“ bei privati Karalienės Mortos mokykla, pagal 2023 m. paskelbtus turto deklaracijos duomenis, patenka tarp turtingiausiųjų, ir yra antroje vietoje.

Jos deklaruoto turto vertė siekė beveik 17,7 mln. eurų – 27 tūkst. eurų mažiau, negu pernai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)