Kodėl verta į Kroatiją vykti būtent rudenį?

Ruduo – puikus laikas atvykti į Kroatiją. Kaip ir daugelyje pietinės Europos šalių, ankstyvas ruduo dar maloniai lepina šiluma, tačiau alinantis karštis jau pamažu traukiasi. Tai reiškia, kad yra puikus metas aktyvioms pramogoms: žygiams į kalnus, ilgesniems pasivaikščiojimams gamtoje ar iki nuošalesnių paplūdimių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kroatijos nacionaliniai parkai, tokie kaip Plitvicų ežerų ir Krka, rudenį tampa ypač vaizdingi. Medžiai pasipuošia rudens spalvomis, sukuriančiomis įspūdingą kontrastą su krištolo skaidrumo ežerais bei upėmis.

„Sumažėjęs turistų srautas leis pasimėgauti parkais, paplūdimiais, istoriniu paveldu be didelių eilių ir grūsties. Taip pat daugelis viešbučių bei apartamentų, pramogų paslaugų teikėjų rudenį siūlo žemesnes kainas, todėl šis laikas yra puikus norintiems sutaupyti, bet vis tiek mėgautis aukštos kokybės paslaugomis“, – pataria lietuvė, įkūrusi ir internetinę svetainę bei feisbuko paskyrą „We live in Croatia“.Pasak Augustės, būtent rudenį turėsite galimybę kur kas labiau pajusti vietinių gyvenimą, kultūrą, nes po karščių ir didžiulių turistų srautų vietiniai patys išeina į gatves, lauko terasas pasimėgauti bei atsipūsti nuo darbų.

Augustė Dunauskienė gyvena Kroatijoje

Oro ir vandens temperatūra

Rugsėjis, anot pašnekovės, yra bene tobuliausias mėnuo lankyti Kroatiją. Šis mėnuo yra labiau panašus į vasaros pabaigą. Temperatūra pietinėje dalyje (Dubrovnikas, Splitas, Hvaras) dažnai siekia 25–30 laipsnių. Jūros vanduo įšilęs, vyrauja apie 24–26 laipsnius, todėl puikiai tinka maudynėms.

Spalis yra švelnesnis ir vėsesnis mėnuo, kai vidutinė temperatūra svyruoja nuo 18 iki 22 laipsnių. Tai itin tinkamas laikas tiems, kurie nori aktyvių pramogų, tokių kaip žygiai ar ekskursijos, be didelio karščio. Jūros vanduo vis dar tinkamas maudynėms, tačiau jau šiek tiek vėsesnis, apie 19–22 laipsnius. Na, o jau lapkritį sezonas visiškai baigiasi, kai kurie restoranai mažesniuose miesteliuose užsidaro atostogoms, oras atvėsta ir gali pasitaikyti dažnesnis lietus.

„Jei mėgstate šiltesnį orą ir norite mėgautis jūros malonumais, rugsėjis būtų geresnis pasirinkimas. Rugsėjo dienos yra ilgesnės, todėl turėsite daugiau laiko mėgautis saulės šviesa bei veiklomis lauke. Na, o jei vertinate ramybę, mažesnį turistų skaičių ir švelnų rudens orą, tuomet spalis – jūsų mėnuo“, – pataria Augustė.

Augustė Dunauskienė gyvena Kroatijoje

Kaip atvykti – lėktuvu ar automobiliu?

Iš tiesų, Kroatija yra artimiausias saulėtas kurortas nuo Lietuvos prie Adrijos jūros, kurią gana lengvai galite pasiekti automobiliu. Nepertraukiamai kelionė iki Kroatijos pajūrio trunka apie 22 valandas. Su viena tarpine nakvyne pakeliui galite nepervargdami čia atvykti ir turėti visišką laisvę keliaudami po šalį nuosavu automobiliu.

Nemėgstantiems ilgų kelionių automobiliu – ne bėda. Sezono metu yra vykdomi tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos. Iš Vilniaus į Splitą skrydžiai vykdomi iki rugsėjo 6 dienos („Wizzair“), iš Kauno į Zadarą skrenda iki rugsėjo 28 dienos („Ryanair“), taip pat iš Vilniaus su „airBaltic“ galite pasiekti Dubrovniko miestą iki spalio 12 dienos.

Vyno derliaus ir triufelių medžioklės metas

Rudenį Kroatijoje galite mėgautis gamta ir kraštovaizdžiu, kurie atsiskleidžia ypatingomis spalvomis. Nacionaliniai parkai, tokie kaip Plitvicų ežerų ar Krkos, tampa dar įspūdingesni dėl rudens spalvų, o vynuogynai ir alyvmedžių giraitės yra derliaus nuėmimo įkarštyje.

Be maudynių vis dar šiltoje jūroje, romantiškų pajūrio miestelių senamiesčių lankymo, UNESCO paveldo, nepamirškime ir gastro atostogų dalies.

„Rugsėjis ir spalis Kroatijoje yra vyno derliaus laikas, todėl jo mėgėjai gali dalyvauti degustacijose bei turuose po vynuogynus, ypač Istrijoje ir Dalmatijos regione“, – pasakoja A. Dunauskienė.

Augustė Dunauskienė gyvena Kroatijoje

Vyksta įvairios vietinės šventės, kuriose galima paragauti ne tik vynų, bet ir vietinių patiekalų. Istrijos regione ruduo – triufelių medžioklės sezono pradžia. Tai unikali galimybė dalyvauti šio delikateso paieškose bei paragauti triufelių patiekalų.

Taip pat ore galite užuosti žalios žolės kvapą – tai spaudžiamo tyro alyvuogių aliejaus kvapas. Alyvuogių aliejaus degustacijos – tobulas pasirinkimas rudens atostogų metu.

Mėgstantiems aktyvų laisvalaikį, palankus metas eiti į žygius kalnuose ar užsiimti alpinizmu,važiuoti dviračiais, išbandyti plaukimą plaustais Cetinos ir Zrmanja upėmis, gauti adrenalino pliūpsnį leidžiantis „zipline’u“ Cetinos upės kanjone. Savaitė buriavimo su jachta aplink Kroatijos salas – taip pat ypatinga patirtis.

„Turbūt jau tapo aiškiau, jog Kroatija rudenį yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išvengti vasaros karščių ir turistų antplūdžio, bet vis tiek patirti visą šalies grožį bei kultūrinį paveldą. Tai puikus metas mėgautis tiek sausumos, tiek vandens pramogomis. Jei Kroatija dar yra jūsų nelankytų šalių sąraše, kviečiu tai padaryti jau šį rudenį“, – kviečia lietuvė.