Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą dėl A. Kubiliaus kandidatūros prieš porą savaičių. Antradienį pretendentą į eurokomisarus patvirtino ir Seimas.

Pats A. Kubilius anksčiau yra teigęs, jog orientuotųsi į EK portfelius, susijusius su užsienio ir gynybos politika. Anot jo, kol kas kitos Bendrijos valstybės, paskyrusios kandidatus į EK, siekia ekonominių portfelių.

Savo ruožtu A. Kubiliaus kandidatūrą pateikusi premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, jog europarlamentaras gali „objektyviai pretenduoti į bet kokį portfelį“.

„Buvusio premjero padėtis leidžia sakyti, kad yra labai mažai gyvenimo sričių, kuriuose premjeras neturi tam tikros kompetencijos, žinių ir gebėjimo spręsti su ta sritimi susijusius klausimus“, – antradienį žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

Eurokomisaro kandidatūrą Lietuvoje teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Pateikus A. Kubiliaus kandidatūrą, procedūros persikels į Briuselį, kur vyks diskusijos dėl atitinkamų portfelių dalybų su EK pirmininke Ursula von der Leyen. Taip pat kandidatai į komisarus dalyvaus klausymuose atitinkamų sričių Europos Parlamento (EP) komitetuose. Vėliau EP balsuos dėl visos EK sudėties patvirtinimo.

Nauja EK darbą turėtų pradėti nuo 2024 m. lapkričio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją