Globalūs persikvalifikavimo rodikliai

Pasaulinė darbo rinka sparčiai keičiasi. Remiantis naujausiais duomenimis, kasmet apie 10 proc. pasaulio darbuotojų nusprendžia persikvalifikuoti, siekdami prisitaikyti prie naujų technologijų ir rinkos poreikių. Numatoma, kad iki 2026 metų daugiau nei 1,4 milijardo žmonių turės persikvalifikuoti dėl dirbtinio intelekto ir automatizacijos poveikio darbo vietoms ​(360Learning).

Persikvalifikavimo procesas ypač populiarus technologijų srityje. Dauguma žmonių renkasi įgūdžių atnaujinimą tokiose srityse kaip programavimas, duomenų mokslas, dirbtinis intelektas ir kibernetinis saugumas. Šiuo metu tai yra labiausiai augančios bei tobulėjančios sritys ir tuo pačiu šiuo metu patiriančios didelį darbuotojų trūkumą.

Marija Serbintaitė

Persikvalifikavimo tendencijos Lietuvoje

Lietuvoje jau kelerius metus yra pastebimas augantis susidomėjimas persikvalifikavimu. Pastaraisiais metais vis daugiau lietuvių nusprendžia keisti savo profesiją, ypač siekdami karjeros technologijų ir žaliųjų technologijų srityse. Populiariausios persikvalifikavimo kryptys yra susijusios su IT sektoriumi, kurioje darbuotojų poreikis auga eksponentiškai. Be to, aplinkosaugos sritys, tokios kaip atsinaujinančios energijos technologijos, taip pat tampa vis patrauklesnės.

Kaip žinoti, ar jau laikas persikvalifikuoti?

Nors ir persikvalifikavimas tampa šių laikų mada, tačiau nebūtinai kiekvienam reikia persikvalifikuoti. Bet jei norisi save išbandyti, tik pirmyn! O abejojantiems, ar persikvalifikuoti ar ne, noriu surašyti keletą ženklų, kurie galbūt padės lengviau apsispręsti žengiant šiuo nauju ir galbūt mažai ištyrinėtu keliu.

Kankina stagnacija dabartinėje karjeroje

Dirbant su žmonėmis šią priežastį, kodėl žmonės persikvalifikuoja, išgirstu kone pirmiausiai. Jei jau keletą metų nesulaukiate paaukštinimo, nėra galimybių augti ar tobulėti, tai gali rodyti, kad esate pasiekę „lubas“ savo srityje ir laikas ieškoti naujų iššūkių. O jei taip pat jaučiatės net ir pakeitus darbovietę, tai yra aiškus ženklas, kad laikas keisti karjeros kryptį.

Nuolatinis profesinis nepasitenkinimas

Jei jaučiatės nuolat nepatenkinti savo darbu, trūksta motyvacijos, o darbo dienos tampa vis sunkesnės bei lėtesnės, tai gali būti ženklas, kad jūsų dabartinė profesija nebeteikia džiaugsmo ir iššūkių. Pavyzdžiui, dažnai klientai sako, kad prieš metus tą pačią užduotį atlikdavo per 20 min., o dabar užtrunka kone visą dieną!

Žinoma, priežastys, kurios lemia sunkumą atliekant tą pačią užduotį, gali būti įvairios. Pavyzdžiui, viena jų – perdegimas (jei jaučiate, kad gali taip būti, rekomenduoju pailsėti ir keliauti pas gydytoją). Bet dažniau pasitaikanti priežastis yra nuolatinis profesinis nepasitenkinimas, dėl kurio reikia įdėti vis daugiau pastangų atliekant kasdienes užduotis.

Darbas

Pradėjote pastebėti, kad turite trūkumą įgūdžių šiuolaikinei darbo rinkai

Jei jaučiate, kad jūsų dabartiniai įgūdžiai paseno arba jūsų darbo vietoje vis daugiau reikalaujama gebėjimų, kurių neturite, tai taip pat gali būti rodiklis, kad laikas įgyti naujų įgūdžių. Ir tai galite padaryti pasukant persikvalifikavimo keliu. Ypač, jeigu pastebite, kad profesinėje srityje vis daugiau prireikia IT žinių, tokių kaip dirbtinio intelekto, duomenų analitikos ir pan.

Profesijos perspektyvų sumažėjimas

Yra tokių sričių, kurios po truputį nyksta. Jei jūsų sritis pradeda nykti dėl technologijų pažangos, automatizacijos ar kitų rinkos pokyčių, būtų protinga svarstyti apie persikvalifikavimą į perspektyvesnes sritis.

Viena tokių – IT sritis. Jei jaučiate potraukį IT sričiai, tai gali būti puiki galimybė atrasti save visai kitoje sferoje. Turbūt svarbu suprasti yra tai, kad IT sritis nėra tik programavimas kaip daugelis įsivaizduoja. Šioje srityje kone kiekvienas save gali atrasti, nes į ją įeina ir testavimas, ir internetinių tinklalapių dizainas bei jų kūrimas, skaitmeninė rinkodara, duomenų analitika/duomenų mokslas ir kitos sritys. Taigi, tai yra plati sritis, dažnai tikslumo reikalaujanti sritis, bet tuo pačiu gali būti ir labai kūrybiška.

Na ir žinoma, pokyčių troškimas

Jei jus traukia naujos srities iššūkiai, norite dirbti kitokioje aplinkoje ar tiesiog siekiate karjeros pokyčių, galimai atėjo laikas apsvarstyti persikvalifikavimą ir pradėti naują karjeros etapą. Pokyčiai žmones dažnai gąsdina, tačiau jie taip pat gali atnešti daugiau spalvų į gyvenimą. Karjeros pokyčiai – lygiai taip pat. Jei norisi išbandyti ką nors naujo, bandykite!

Nors persikvalifikavimas gali būti sudėtingas ir kartais net bauginantis procesas, dauguma žmonių, kurie nusprendė keisti savo karjeros kelią, teigia, kad tai buvo tinkamas sprendimas. Tyrimai rodo, kad po sėkmingo persikvalifikavimo darbuotojai dažniausiai jaučiasi labiau pasitikintys savimi ir patenkinti savo karjera. Jie taip pat jaučia didesnį saugumą dėl savo ateities, nes turi įgūdžių, kurie yra itin vertinami darbo rinkoje ​(World Economic Forum, 360Learning).

Dar labai svarbu turėti omenyje tai, kad įėjus naujai į sritį, kuri jums yra nepažįstama ar dar joje neturite patirties, darbdaviai jūsų taip iškart nepastebės ir greičiausiai aplikuojant į pozicijas galite nebūti pirmasis pasirinkimo variantas. Darbo paieškos procesas persikvalifikavusiajam reikalauja daug kantrybės. Kai kuriems gauti darbą pasiseka labai greitai, kai kuriems – ne. Tačiau tie, kurie aktyvūs, kurie nelaukia, kol jiems paskambins, o patys skambina dėl darbo pozicijos, laimė nusišypso kur kas dažniau nei tiems, kurie tiesiog aplikuoja į pozicijas ir daugiau nieko nedaro.

Taigi, eidami persikvalifikavimo keliu prisiminkite, kad proaktyvumas ieškant darbo yra labai svarbus.

Na ir pabaigai – visada sakau, kad persikvalifikavimas yra drąsiųjų kelias. Ne visada lengvas ir paprastas kelias. Tačiau tokiu atveju, jei jau galvojate apie persikvalifikavimą, yra verta savęs paklausti: ar toliau norite gyventi amžino nepasitenkimo jausme, ar vis tik pasiryšite imtis pokyčių, kurie gali atnešti kur kas saldesnius vaisius?