2024-2025 m. LKL sezonas startuos jau šį savaitgalį, o ketvirtadienį Vilniuje pristatytos svarbiausios naujovės. Viena jų stipriai palies teisėjų darbą.

Pokyčiai laukia skubios peržiūros sistemos (SPS) panaudojimo tvarkoje. Atsižvelgiant į išsitęsusią rungtynių trukmę dėl peržiūrų ir dėl rezonansinių atvejų, kuomet klaidos nulėmė kai kurių mačų baigtis, priimti keli pakeitimai.

Teisėjai iki ketvirtojo kėlinio paskutinių dviejų minučių negalės patys peržiūrėti epizodų dėl pražangų sugriežtinimo ar sušvelninimo. Peržiūra galima tik tokiu atveju, jei treneriai naudoja savo iššūkio galimybę. Taip pat ketvirtojo kėlinio paskutinių 24 sekundžių arba pratęsimo metu teisėjai galės vieną kartą pasinaudoti SPS, matydami poreikį ištaisyti savo užfiksuotą sprendimą. Šia taisykle gali pasinaudoti ir treneriai.

„Rungtynių trukmė ilgėja, peržiūros trunka ilgai, tad reikėjo imtis priemonių jas sutrumpinti. Klubams siūlėme ir daugiau pokyčių. Mūsų skaičiavimais, statistiškai vienos ilgiausių peržiūrų būna sprendžiant, nuo ko užėjo kamuolys. Siūlėme valdybai, kad ir šie epizodai būtų galimi peržiūrėti lemiamu momentu – t.y. per paskutines dvi ketvirtojo kėlinio minutes, bet klubai to nepatvirtino“, – spaudos konferencijoje dėstė LKL direktorė Rasa Liuimienė.

Įprastai šias naujoves LKL pristatydavo bendrame trenerių seminare prieš sezoną, bet šį kartą strategiją pakeitė ir aplankė kiekvieną komandą individualiai.

Sklandžią komunikaciją tarp klubų ir teisėjų užtikrinti bandys ir nauja pareigybė – teisėjų departamento veiklų koordinatorius, kuriuo paskirtas D. Maskoliūnas.

„Aš norėčiau, kad man nebūtų darbo šioje organizacijoje ir nereikėtų nieko daryti. Turiu galvoje tai, kad teisėjai nedarytų klaidų ir klubai neturėtų pretenzijų. Tada visi būti laimingi ir Remigijui nereikėtų man mokėti atlyginimo, – juokavo jis. – Turėčiau būti atsakingas už konfliktų sprendimą, sutarimą tarp klubų, teisėjų ir LKL. Žinoma, klaidos pasitaikys, nes yra žmogiškasis faktorius. Stengsimės, kad būtų kuo mažiau pretenzijų iš klubų ir išvengtume skandalingų situacijų.“

Anksčiau 53-ejų vyras puoselėjo trenerio karjerą, dirbo Kauno „Žalgiryje“, Vilniaus „Ryte“, „Barcelonos“ komandose, trumpai užėmė Lietuvos krepšinio rinktinės stratego vietą.

„Laikina pauzė. Nežinau. Gal čia kažko išmoksiu ir tai pritaikysiu vėliau“, – brūkšnio ties trenerio kostiumu dar nebrėžė D. Maskoliūnas.

LKL sezonas startuos šeštadienį. Šį sezoną lygoje varžysis dešimt klubų, žaisiančių keturių ratų sistema. Atkrintamųjų sistema išliks tokia pati, kaip ir praėjusiame sezone – ketvirtfinalyje ir pusfinalyje ekipos kausis iki dviejų pergalių, finalo ir bronzinėje serijoje – iki trijų.

Šalies čempionų titulą gins Vilniaus „Rytas“.