L. Grigelis jau dešimtmetį gyvena ir treniruojasi saulėtoje Italijoje ir kaip pats sako, nors ir pasiilgsta tėvynės, planų grįžti čia gyventi neturi.

Po pirmos treniruotės norėjo mesti tenisą

L. Grigelis pirmą kartą į teniso treniruotę atėjo sulaukęs vos šešerių metų. Sportininko kelią jis pradėjo gimtojoje Klaipėdoje, tėvams perskaičius skelbimą laikraštyje.

„Tėvai laikraštyje perskaitė, kad ieškomi norintys pabandyti žaisti tenisą. Kai visi ėjo į krepšinį, mes norėjome išmėginti kažką kitą ir nuėjome į tenisą. Tuo metu tenisas nebuvo toks populiarus kaip dabar“, - prisiminė tenisininkas.

Antra Lietuvos raketė nusišypso paklaustas, ar pamena pačią pirmą treniruotę. Jos metu sportininkas pavojingai persibrėžė priekinę kaklo dalį į viršutinę tinklo vielą, kuri anuomet dar nebūdavo apsaugota. Po šios patirties L. Grigelis norėjo mesti tenisą.

„Bėgau prieš saulę ir nemačiau vielos, o tuo metu jau buvau gero ūgio ir prasibrėžiau kaklą. Sakiau, kad daugiau nebežaisiu teniso, bet greičiausiai tik dar labiau įsimylėjau šį žaidimą. Tiksliai nepamenu, bet atrodo žaisti grįžau jau po savaitės. Nebijojau, nes mažam viskas buvo vienodai“, - su šypsena veide kalbėjo tenisininkas.

Dėl visko dėkingas tėvams

L. Grigelis jau dešimt metų gyvena Italijoje. Lietuvis apsistojęs Bergamo mieste, esančiame netoli Milano. Į svečią šalį, kurią nuo gimtinės skiria beveik 2000 km atstumas, lietuvis atvyko tėvų sprendimu, kai šiam buvo vos dvylika metų.

„Mano tuometė trenerė Valdonė Povilionienė norėjo pailsėti metus ir man tiesiog nebuvo pas ką treniruotis. Mano tėvai turėjo nuspręsti, ar išvažiuoti kažkur ir toliau treniruotis, ar mesti tenisą. Jie norėjo, kad toliau žaisčiau ir dėkui jiems kad jį dar žaidžiu. Jiems esu labai dėkingas“.

Jaunasis sportininkas tėvams dėkoja ne vien už tai, kad gali žaisti tenisą, bet ir už finansinę paramą. Iki pat 2008 metų L. Grigelis treniruodavosi ir turnyruose dalyvaudavo už šeimos pinigus. Kaip pats sako, tėvai už savo lėšas jį tempė į viršų kaip įmanydami. Vėliau lietuvis atkreipė Italijos agentūros „Future Talent“ dėmesį, su kuria dirba iki šiol.

Tenisas išmokė kitaip žvelgti į gyvenimą

L. Grigelis pasakojo, kad ne kartą turėjo minčių mesti tenisą. Nuo tokio poelgio jį atbaidydavo mintis apie visą šiam žaidimui paskirtą laiką, kai net negalėdavo išeiti į kiemą pažaisti su draugais, nes tematė tenisą. Tačiau dabar jis džiaugiasi, kad atsidūrė ten kur yra.

„Tenisas man davė daug. Tai labai gera gyvenimo pamoka, nes daug ką pamatai važinėdamas po pasaulį. Mano manymu, jei tu nori kažką gauti, turi eiti ir pasiekti tai, o nelaukti, kad tau kažką duotų kiti“.

Lietuvis per savo karjerą jau spėjo aplankyti ne vieną šalį, iš kurių parsivežė skirtingus prisiminimus. Uzbekistanas pasitiko purvu ir neturtingais žmonėmis, gyvenusiais ir besipraususiais gatvėje. Tuo tarpu Kinija nustebino nemandagiais ir nuolat besispjaudančiais žmonėmis. Tokie potyriai lietuvį išmokė kitaip vertinti gyvenimą.

„Tikrai įdomu pamatyti, kaip kiti gyvena. Tu ir pats pajauti, kad turi labiau mėgautis, ką turi čia, Lietuvoje, ar Italijoje. Italijoje žmonėms blogai, skundžiasi, kad kainos didelės. Tiesiog, žmonės nemato, kas yra kitur, kad ten daug blogiau. Reikia mažiau skųstis ir daugiau vertinti ką turi“, - mano L. Grigelis.

Koją pakišo psichologiniai veiksniai

Dar 2011 metais L. Grigelis buvo pasiekęs 183 – aukščiausią savo karjeroje – ATP poziciją, tačiau per pastaruosius dvejus metus nukrito iki 492 vietos. Per šiuos metus tenisininkas sulaužė ne vieną raketę, o tokį kritimą žemyn lėmė nesugebėjimas įveikti įtampos.

„Kritimas buvo dėl to, kad visi laukė gerų rezultatų, pats norėjau dar daugiau ir labai save spaudžiau. Tai labai pakenkė psichologiškai. Manau, kad tie metai buvo tikrai didelė pamoka. Jei vėl užkopsiu iki tokio reitingo, tokių problemų tikrai nebus“, - pastarųjų dvejų metų banguoto žaidimo priežastį įvardino sportininkas.

Dabar L. Grigelio pagrindinis tikslas – išsikovoti buvusias pozicijas ir kopti dar aukščiau. Tokį tikslą jis turėjo ir prasidedant šiam sezonui, tačiau iki šiol priartėti prie to nepavyko.

„Tenise svarbiausia geri rezultatai. Kartais gali gerai žaisti, bet rezultatų nėra. Tada tu išeini į aikštę ir pamiršti laimėjimo skonį. Šie dveji metai dėl ir to sunkūs, bet nenuleidžiu nosies ir bandau kuo greičiau grįžti ten kur buvau“, – užsispyrimo nestokojo L. Grigelis.

Džiaugiasi prisidėjęs prie teniso populiarumo

Lietuvį varžyboms ruošia treneris iš Italijos Giuseppe Menga. Nuolat turnyruose dalyvaujantis sportininkas prieš juos išlieja užtektinai prakaito – lietuvis treniruojasi kone visą dieną – keturias valandas žaidžia tenisą, o dar tris skiria fiziniam pasirengimui. Kaip pats šmaikštauja, trenerį mato dažniau už savo tėvus, kurie yra vieninteliai žmonės Italijoje, su kuriais jis gali pasišnekėti lietuviškai. Pačioje tėvynėje L. Grigelis progų apsilankyti turi nedaug, tačiau, nors visi draugai ir gyvenimas jau dešimtmetį sukasi Italijoje, vaikinas savo šaknų neišsižada ir savęs italu nelaiko, o ir Lietuvos pasiilgsta. Šiuo metu tenisininkas į gimtinę grįžo vedinas ne vien ilgesio, bet ir su tikslu laimėti Prezidento taurės teniso turnyrą.

„Bandysiu laimėt. Visi sako: „nebandyk pralošti!“. Tai skamba juokingai, nes tikrai neatvažiuoju pralošti, bet būna, kaip būna. Kiekviena kova yra skirtinga. Atiduosiu 100 procentų ką galiu, o koks bus rezultatas pažiūrėsime, varžybų lygis tikrai neblogas“.

Lietuviui į šį turnyrą ir Sereikiškių parko aikštyną grįžti smagu ne tik dėl žiūrovų palaikymo, bet ir dėl to, kad čia prasidėjo jo tikras profesionalaus tenisininko kelias, iškovojus pirmą  ATP reitingo tašką. Be kita ko, L. Grigelį džiugina ir augantis teniso populiarumas.

„Atvažiavęs čia, pamačiau visą judesį – daug vaikų žaidžia, statomi nauji kortai. Tenisas Lietuvoje vis juda į priekį. Gražu matyti, kad ir tu esi prie to prisidėjęs“, - augančiu teniso populiarumu džiaugėsi L. Grigelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)