„Kinas, kaip ir kelionės, dovanoja mums naujus įspūdžius ir leidžia prisiliesti prie kitokio gyvenimo, naujų kultūrų, skirtingų istorijų. Pasaulyje yra daugybė nuostabių kampelių, apie kuriuos keliautojai sužinojo būtent filmų dėka. Užburiančių scenų įkvėpti, milijonai žmonių visame pasaulyje keliauja po pasaulį, norėdami savo akimis išvysti garsųjį Tailando Maya Bay paplūdimį, kuriame buvo filmuota kino juosta „Paplūdimys“ ar aplankyti filmo „Valgyk, meskis, mylėk“ išgarsintą Balio salą“, – sako M. Bielinytė.

Anot „Novaturo“ atstovės, norintiems keliauti šiais laikais atviros visos durys – krypčių bei viešbučių pasirinkimas itin platus, tad svajonių atostogomis gali mėgautis ir ieškantys išskirtinumo bei prabangos, ir turintys ribotą biudžetą. Sumaniai planuojant, net ir į egzotiškiausius pasaulio kraštus galima nukeliauti už labai patrauklią kainą.

Miglė Bielinytė

Daugiausiai iš „ekraninio turizmo“ uždirba Londonas

Jei esate filmų bei serialų gerbėjas, tikriausiai savo svajonių sąraše taip pat turite nusimatę ne vieną lankytiną vietą, matytą kino ekrane. Jei tai garsioji Londono King's Cross traukinių stotis iš filmo apie Harry Potterį ar hobitų kaimelis, matytas „Žiedų valdovo“ trilogijoje, nusiteikite nebūti vieni – šios išskirtinės vietovės kasmet sutraukia milijonus turistų iš viso pasaulio.

Scena, kur Harry Potteris įsigijo savo pirmąją burtų lazdelę, filmuota realioje, šiandien vis dar veikiančioje parduotuvėlėje Londono mieste. Čia pat ir platforma 9¾, iš kurios filmo herojai keliavo į stebukladarių mokyklą. Skaičiuojama, kad pagrindinio veikėjo pėdomis po Londoną keliaujantys turistai miesto biudžetą jau spėjo papildyti daugiau nei 5 milijardais eurų ir pavertė Londoną pelningiausiu „ekraninio turizmo“ miestu.

Epinė trijų dalių Peterio Jacksono fantazija „Žiedų valdovo“ pavadinimu Naujosios Zelandijos Waikato regionui uždirbo daugiau nei milijardą eurų. Trilogijos filmavimo aikštele virtęs 5.5 hektaro avių ūkio laukas Waikato regione dabar yra nuolatinė turistų traukos vieta, kasmet sulaukianti milijonų smalsuolių apsilankymų. Įdomu tai, kad Hobitoną – hobitų kaimelį – filmavimo komanda konstravo du kartus. Po pirmojo filmavimo jis buvo nugriautas, o filmui sulaukus ypatingos sėkmės, teko hobitų kaimą detaliai atkurti antrajam filmavimui. Pastarąjį kartą nuspręsta miestelį įrengti iš tvirtų medžiagų ir palikti pastatytą net filmavimams pasibaigus.

Trečioje vietoje pagal pajamas iš „ekraninio turizmo“ rikiuojasi Dubrovnikas – Kroatijos miestas, kuriame buvo filmuojama viena iš pagrindinių serialo „Sostų karai“ veiksmo vietų – Karalių uostas. Akmeninės sienos, įspūdingos uolos ir įstabi miesto panorama sukuria viduramžišką atmosferą, tad idealiai tiko filmavimo aikštelei. Ekspertai skaičiuoja, kad dėl „ekraninio turizmo“ Dubrovnikas jau spėjo uždirbti daugiau nei 200 milijonų eurų.

Karalių uostas Dubrovnike

„Pagal Geroge‘o Martino fantastinę knygą „Ugnies ir ledo giesmė“ pastatyta serialas „Sostų karai“ pritraukė naujus turistų srautus ne tik į Dubrovniką, bet ir kitus Kroatijos miestus, mat čia tikrai yra kuo pasigrožėti. Saulėta ir krištoliniu Adrijos jūros vandeniu savo pakrantėse apdovanota Kroatija paperka kvapą gniaužiančiais gamtos vaizdais ir turtingu istoriniu palikimu – šalis turi bene daugiausiai saugomų UNESCO objektų Europoje. Tikrai ne veltui ši kryptis tarp „Novaturo“ keliautojų metai iš metų neužleidžia populiariausių pozicijų“, – sako M. Bielinytė.

Išpopuliarintų viešbučių kainos gali šoktelėti net kelis kartus

„Ekraninis turizmas“ garsina ne tik skirtingas šalis ir miestus – viešbučiai, barai bei restoranai, kuriuose vyko žinomų filmų ar serialų filmavimo darbai, mėgaujasi populiarumu ir augančiu pelnu. Matėte kiekvieną serialo „Liežuvautoja“ seriją? Tuomet į savo kelionių sąrašus galite drąsiai įtraukti Niujorką ir apsistoti viešbutyje, kuriame gyveno pati Serena van der Woodsen.

Štai vienas žinomiausių pastarųjų metų serialų „Baltasis Lotusas“ neabejotinai dar labiau prisidėjo prie Maui saloje įsikūrusio viešbučio „Four Seasons“ sėkmės. Serialas buvo filmuotas pandemijos metu, kuomet dėl COVID-19 viešbutis klientams buvo užvėręs duris. Tiesa, filmavimams viešbučio interjeras buvo kardinaliai pakeistas, siekiant dar labiau atspindėti ekscentriškus personažų charakterius. Šiame viešbutyje nakvynės kainos įprastai prasideda nuo 1200 eurų už parą – žinoma, jei rinksitės geriausius apartamentus, prie kainos pridėkite dar vieną nulį.

Garsusis „Bellagio“ viešbutis Las Vegase matytas net keliuose garsiuose filmuose, tačiau bene labiausiai jį išpopuliarino „Oušeno vienuoliktukas“. Turbūt geriausiai atpažįstama šio komplekso dalis – fontanas, kas vakarą sutraukiantis tūkstančius smalsuolių.

Lankydamiesi Las Vegase užsukite ir į filmo „Pagirios Las Vegase“ išgarsintą „Caesers Palace“ viešbutį. Prabangūs apartamentai, kuriuose linksminosi pagrindiniai filmo herojai, kainuos apie 2000 eurų už parą.

Visame pasaulyje žinomo serialo „Karūna“ 3 sezono filmavimo darbai vyko „Rhinefield House Hotel“ viešbutyje, įrengtame tiesiog pilyje. Įdomu tai, kad dalis filmavimo komandos, įtraukiant ir pagrindinius aktorius, šiame viešbutyje ne tik dirbo, bet ir iš tiesų buvo apsistoję filmavimų metu. Kas žino, gal nusprendę užsisakyti vieną iš ištaigingų kambarių, pabuvosite būtent ten, kur naktis leido jūsų pamėgtos žvaigždės. Pagyventi šiame viduramžių autentika alsuojančiame viešbutyje – ne taip ir brangu. Kainos už parą prasideda maždaug nuo 300 eurų.

Jei norėtumėte apsistoti viešbučio „Beverly Wilshire“ apartamentuose, kuriuose buvo filmuotas legendinis filmas „Graži moteris“, tikrai galite tai padaryti. Filmo trisdešimtmečio proga viešbutis savo klientams siūlė išskirtinę galimybę – už labai nekuklią maždaug 300 000 eurų sumą buvo galima pasijausti tikra žvaigžde: mėgautis prabanga pačiame viešbutyje, su asmeniniu stilistu pakeliauti po garsiausių dizainerių parduotuves ir ten apsipirkti, skanauti specialiai jums paruoštas vaišes.

Dubajus

O kaipgi be kelionės į Dubajų, kur buvo filmuota „Neįmanoma misija. Šmėklos protokolas“? Įkopti į aukščiausią pasaulio pastatą – įspūdingąjį Burj Khalifa, kaip tai padarė Tomas Cruise`as, gal ir nepavyks, tačiau apsistoti jame įsikūrusiame „Armani Hotel Dubai“ viešbutyje tikrai galite. Už erdvius ir prabangius apartamentus 11-ame pastato aukšte teks sumokėti maždaug 3000 eurų.

„Filmai mums suteikia galimybę keliauti po skirtingas šalis, pamatyti neatrastus vaizdus ir išgyventi daugybę istorijų. Kinas sužadina fantaziją ir skatina svajoti, o kelionės atveria pasaulį – sakyčiau, tai puikus tandemas ir įkvėpimas naujiems, dar neatrastiems dalykams, – sako M. Bielinytė.

– Tiems, kurie, įkvėpti kultinių filmų, norėtų pamatyti išgarsintas vietas, rekomenduojame nesiorientuoti tik į jas. Pavyzdžiui, galite kelionių organizatoriaus paklausti rekomendacijų, ką būtų galima dar įtraukti, kaip praplėsti kelionės programą.

Vienas objektas, kad ir koks įspūdingas, tebūna tik dalis įsimintinos patirties. Pamatykite daugiau ir patirkite giliau, kad visos atostogos būtų tarsi vienas didelis nuotykių filmas su išskirtiniais objektais, kurių gal nebūtume pagalvoję įtraukti. Pažinkite naujas vietas ir save jose.”

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją