Jo balsas palaikė sovietų žmones

Ko gero iki šiol daugelis galvoja, kad būtent Levitanas perskaitė pirmąjį pranešimą apie vokiečių fašistų Sovietų Sąjungos užpuolimą, nepaskelbus karo. Iš tikrųjų 1941 metais birželio 22-osios rytą diktorius paskelbė, kad vidurdienį bus perduota svarbi vyriausybės žinutė. Tada net jis nežinojo, kas nutiko. 11.45 val. Maskvos laiku Levitanas perskaitė naujienas, gautas iš Vokietijos naujienų agentūros apie vokiečių generolo Erwino Rommelio sėkmę Šiaurės Afrikoje. Tada diktorius pranešė ir apie tai, kaip Donbaso kalnakasiai įgyvendino gamybos planą. Ir tik po to prabilo sovietų vyriausybės pirmininkas Molotovas, kuris perskaitė Stalino redaguotą kalbą, kad vokiečių fašistai užpuolė SSRS. Tai yra, Levitanas sužinojo apie karo pradžią, kaip ir dauguma sovietų žmonių, iš Molotovo kalbos.

Tačiau jau tą pačią dieną, maždaug kas valandą, devynis kartus Levitanas tiesiogiai perskaitė tekstą: „Dėmesio, dėmesio! Kalba Maskva. Veikia visos Sovietų Sąjungos radijo stotys! <...> priešas bus nugalėtas! Pergalė bus mūsų!“. Jo balsas skambėjo monumentaliai ir įtikinamai. Atrodė, kad Levitano balso tembre slypi tūkstantis atspalvių. Nors kartais jo balsas skambėjo kiek dusliai ir graudžiai, bet vis tiek tvirtai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)