Importuotojai žada dalių iš Kinijos. Ar ūkininkai kinišką produkciją pirks ir ar tikrai šimtams ūkininkų gali tekti pamiršti pigius baltarusiškus traktorius domėjosi Vytautas Dumbliauskas.

Ėriškių kaimo gyventojo Gerimanto ūkyje kasdien pupsi trys baltarusiški traktoriai. Vyras jais patenkintas ir sako, kad jie pupsi ir spaudžiant trisdešimt laipsnių šalčio, kai vakarietiški dažnai nebevažiuoja.

Tačiau technika genda, o detalių tiekimas kuo toliau, tuo mažesnis. Dėl ES sankcijų praktiškai neįmanoma gauti detalių iš Baltarusijos.

„Pavieniams ūkininkams tai bus labai rimtas iššūkis. Jų technika stovės patvoryje ir žmonėms teks pirkti iš kaimynų, turinčių tvarkingą techniką“, – prognozuoja Raimundas Juknevičius, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas.

Žemės ūkio ministerija ramina, kad draudžiama įvežti pagamintus traktorius, tačiau atsargines detales jiems leidžiama.

„Detalėms ir remontui reikalingai įrangai sankcijų tikrai nėra, jei jos būtinos technikai, kuri jau yra Lietuvoje. Negalima importuoti tik pačių traktorių“,. – tikina Daivaras Rybakovas, žemės ūkio viceministras.

Tačiau specialiosios tarnybos ir Muitinės departamentas kalba kitaip ir sako, kad su Minsko traktorių gamykla bendradarbiauti lietuviškam verslui draudžiama.

Muitinės departamento atstovė sako, kad ne viskas taip paprasta. Kiekvieną detalę reikėtų tikrinti, ar ji nepatenka į sankcionuojamų prekių sąrašą. Be to, ne visas detales galima įsivežti.

Pasak Lietuvoje dirbančių verslininkų, Lietuvos bankai su Baltarusija nedirba ir net norint iš ten nieko atsigabenti nepavyktų, nes negalima sumokėti. Todėl mėginama keisti tiekėjus – prekės gabenamos iš Kinijos, tačiau ūkininkai ten pagamintų detalių pirkti nenori.

Dabar siūlo visokias kiniškas detales, tačiau baltarusiškos dalys kur kas patikimesnės ir bijo, kad jas reikės keisti kur kas dažniau, o tai brangu. Detales gamina ir keli fabrikai Ukrainoje, tačiau niekas nežino, ar pavyks ten pagaminta produkcija aprūpinti Lietuvą.

Viena iš importuojančių įmonių dėl sankcijų jau nutraukia veiklą.