Vokiečiai jau perka pirmuosius smidrus, net jei tam prireikia nuvažiuoti tiesiai į ūkius, kurie juos augina. Tokie ūkiai – retai turi savo parduotuves.

„Pirmieji, švieži šių metų šparagai – štai kodėl padarėme tokį ilgą lankstą ir atvykome iš Eifelio“, – dalijosi moteris.

„Laukėme, kada prasidės sezonas, nes nekantraujame jų paragauti“, – teigė kita pašnekovė.

Šparagai

Šparagus jau renka ir Vokietijos Šiaurėje. Vietos ūkininkams pakanka pažvelgti į jų galiukus, kad nuspręstų, ar jau galima imti derlių.

„Turime tipišką pirmos klasės šparagą. Tai reiškia, kad jis yra tam tikro skersmens, baltos, neišsiskleidusios galvutės ir atrodo gana tiesus. Taigi, galima daryti prielaidą, kad ir likusi dalis taip pat bus gana gerai užaugusi“, – pasakojo ūkininkas Bastian Soltou.

Tai, kad vietos ūkininkai jau dabar gali nuimti derlių – lėmė labai šilti pastarųjų dienų orai.

„Paprastai, vasario mėnesį vis dar būna naktinių šalnų. Šiemet – taip nenutiko. Tai leido dirvožemiui greičiau įšilti“, – teigė B. Soltou.

Šiuo metu čia kilogramas aukščiausios kokybės šparagų kainuoja 18 eurų 90 centų. Įpusėjus sezonui, kainos paprastai sumažėja.

Beje, yra ir dar brangesnių šparagų – laukinių. Dabar juos renka, pavyzdžiui, Kroatijos miškuose. Tiesa, reikia būti atsargiems, nes ankstyvas pavasaris pažadino ir gyvates.

„Renkant šparagus, reikia tinkamos avalynės ir gerų pirštinių“, – teigė Dugopoljės gyventoja Nada Bosančic.

Be to, Kroatijos miškų tinklapyje privalu gauti ir nemokamą leidimą, nes sau smidrų prisirinkti galima ne daugiau 2 kilogramų. Laimei, poniai Nadai leidimo nereikia, nes laukiniai šparagai auga jos kieme.

„Kainuos 7 eurus. Manau, kad turguje juos parduoda net po 35 eurus už kilogramą. Brangiau nei veršiena“, – teigė moteris.

Šparagus parduodantys rinkėjai – privalo turėti sutartis su Kroatijos miškais, o mokestis priklauso nuo kiekio. Splito turguje šparagų ryšulėlio kaina svyruoja nuo 4 iki 8 eurų.

„Šis kainuoja 5 eurus, bet jums – už 4. 5 eurai už 150 gramų šparagų. Už 350 gramų sumokėsite 10 eurų“, – dalijosi prekeivis.

Tiesa, kai kurie sako, kad laukiniai šparagai – tai daugiau vaistas, o ne maistas, bet kiti tvirtina, kad jie – neabejotinai skanūs.

Visą reportažą rasite LNK portale: