„Esmė yra tame, kad ūkininkas turi nurodyti, kuriose pievose vyksta ekstensyvus ganymas, turime sumą hektarų. Tiesiog ten neturi būti nei mažiau, nei daugiau gyvulių gynimo metu“, – trečiadienį Seimo Kaimo komiteto posėdžio metu atsakė E. Giedraitis.

„Čia jokių sankcijų, man atrodo, neturėtų būti. Bet VMVT atlieka patikras, tai galbūt kažko nežinau.

Bet jeigu rastų per daug, tai matomai mažintų išmoką“, – pridūrė jis.

Taip viceministras atsakė į Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) vicepirmininko Vytauto Buivydo klausimą. ŽŪR atstovas taip pat pabrėžė, kad žemės ūkio praktika daro tokį gyvulių „surikiavimą“, kokio reikalauja deklaravimas ir patikrinimai, sudėtingu.

„Deklaravimo metu reikėjo nurodyti ganomus galvijus konkrečiuose laukuose. Bet gamyboje turbūt visi suprantame, kad neįmanoma juos taip „surikiuoti“. Kas atsitiks, jeigu nacionalinio mokėjimo patikrinimo metu, gyvulys bus ne tame lauke, kuriame yra nurodyta. Ar bus sankcijos ar bus tolerancijos ribos? Nes tikrai buvo keistai, kai reikėjo konkrečiuose laukuose nurodyti gyvulius“, – klausė V. Buivydas.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, 2024 m. deklaruotų žemės plotų, naudojamų gyvulininkystei, apimtys išaugo du kartus.

ELTA primena, kad Žemės ūkio duomenų centro (ŽŪDC) duomenimis, iš viso šiemet žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravime patvirtinta beveik 113 tūkst, paraiškų, deklaruotas plotas siekia 2,914 mln. ha.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) duomenimis, 2024 m. ekologiniai ūkiai, įskaitant pereinančius į ekologiją, deklaravo 238,1 tūkst. ha plotų.

Kaip skelbiama, šiemet 27 proc. didėjo ekologiniai, įskaitant pereinančius prie ekologinės gamybos, plotai, kuriuose auginami vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai. 2024 m. šis skaičius siekė 7,5 tūkst. ha, kai 2023 m. sudarė 5,9 tūkst. ha.

2024 m. deklaruotų sertifikuotų daugiamečių žolių plotas 30 proc. viršijo deklaruotą 2023 m. (2024 m. – 93,7 tūkst. ha, o 2023 m. – 72,1 tūkst. ha). 2 proc. didėjo ir deklaruojamų ekologinių bei pereinančių į ekologinę gamybą javų plotai (2024 m. – 136,8 tūkst. ha, o 2023 m. – 133,8 tūkst. ha).

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją