2023-2024 metais investuotos lėšos leido rekonstruoti apie 8 hektarus šiltnamių, kuriuose taupoma iki 40 proc. energetikos kaštų, o metinis derlius išauga apie 35 - 40 proc. Dabar „Kietaviškių gausa“ tokių modernių šiltnamių turi daugiau kaip 90 proc., arba 20 iš 22 hektarų.

„20 hektarų plote augalams yra užtikrinamos komfortiškos augimo sąlygos visus metus, šį plotą galime išnaudoti naujo derliaus auginimui be pertraukų. Tai, kad mums šviežią pomidorų derlių pavyko išauginti lapkritį, yra dešimtis milijonų eurų pastaraisiais metais siekiančių investicijų bei mūsų specialistų profesionalumo rezultatas.

Nors agurkus visus metus auginame nuo 2017 metų, pomidorus šaltojo sezono metu iki šiol anksčiausiai pavyko sunokinti vasarį, kadangi jie jautresni auginimo sąlygoms, lepesni, jų vegetacija ilgesnė negu agurkų“, – teigia „Kietaviškių gausos“ direktorius Mindaugas Pupienis.

„Kietaviškių gausa“ lapkritį pradėjo nuimti mažų raudonų, geltonų ir juodų pomidoriukų derlių: iš viso 5 veislių vyšninius ir slyvinius. Kita šviežių pomidorų derliaus banga suplanuota sausį, tada prekybos centrus pasieks ir didieji pomidorai.

Mindaugas Pupienis

Bendrovės šiltnamiuose nuolat dera ilgavaisiai bei trumpavaisiai agurkai, salotos vazonėliuose. Didžiąją dalį užauginamos produkcijos Lietuvoje parduodanti šiltnamių valdytoja skaičiuoja, kad nuo 2015 metų į šiltnamių modernizavimą bei savo energetinės nepriklausomybės didinimą su Europos sąjungos parama investavo 42 mln. eurų. Šiuo laikotarpiu pagrindinės investicijos teko šiltnamių atnaujinimui bei šviesųjį paros laiką galinčioms „pratęsti“ inovatyvioms šviesos sistemoms, taip pat – nuosavai 19,90 megavatų (MW) galios katilinei.

Įmonė šalia Elektrėnų veikiančiame šiltnamių komplekse yra įkūrusi daugiau kaip 240 darbo vietų, o po paskutinio modernizacijos etapo, 2025 m. papildomai sukurs dar 40 naujų darbo vietų.

„Kietaviškių gausos“ šiltnamyje užauginti pomidorai

Eurostato duomenimis, Lietuva pagal vaisių ir daržovių suvartojimą tarp Europos Sąjungos (ES) šalių atrodo neblogai. Bent kartą per dieną vaisių ir daržovių 2019 metais sakė valgantys atitinkamai 47,4 ir 53,8 proc. šalies gyventojų, kai ES vidurkis buvo 56,1 ir 50,6 procento.

Savo ruožtu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja per dieną suvalgyti bent po 5 porcijas vaisių ir daržovių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją