„Leafood“ jau užsitikrino 6,45 mln. eurų finansavimą. Įmonės pagrindinis investuotojas yra beveik dešimt metų Lietuvoje gyvenantis danų verslininkas Niels Peter Pretzmann, įkūręs sėkmingą ekologišką ūkį „Farmers Circle“ Ukmergės rajone ir restoranų bei parduotuvių pasažą Vilniuje, rašoma pranešime.

Artimiausiu metu „Leafood“ siekia pritraukti dar iki 2 mln. eurų iš investuotojų, tikinčių ta pačia misija – tiekti sveikus, be pesticidų auginamus žalumynus Baltijos šalių maisto rinkai.

„Investicijų rinkoje retai atsiranda projektų, kurie atitiktų net 9 iš 17 tikslų, numatytų Jungtinių Tautų Darnaus vystymo dienotvarkėje 2030. Visų pirma, „Leafood“ leis sutrumpinti salotų ir prieskoninių žolelių tiekimo grandinę. Saulės moduliai užtikrins, kad bus naudojama švaresnė, pigesnė energija. Augalai bus maitinami biologinėmis trąšomis, išgautomis iš natūralių produktų. Tačiau svarbiausia yra tai, kad ši technologija leis dramatiškai prailginti žalumynų galiojimo laiką ir prisidės prie galimybės spręsti visame pasaulyje opią maisto atliekų problemą. „Leafood“ papildo mūsų pagrindinę misiją, kuriai dirbame ir ekologiškame ūkyje „Farmers Circle“ – kad ant mūsų kasdieninio stalo būtų daugiau sveiko, tvaraus, Lietuvoje auginto maisto“, – sako Niels Peter Pretzmann, daug investuojantis į tvaraus maisto projektus Lietuvoje ir Danijoje.

Lietuvoje pradedamas kurti vertikalus ūkis „Leafood“ suteiks galimybę užauginti sveikus žalius produktus daug arčiau pagrindinių vartotojų, gyvenančių didžiuosiuose miestuose. Ligšiol Baltijos šalių lapinių žalumynų tiekimas yra priklausomas nuo importo iš pietų Europos ir šiaurės Afrikos.

„Mūsų klimato sąlygos leidžia auginti lapinius žalumynus dirvožemyje lauko sąlygomis tik 3-4 mėnesius per metus. Dauguma Lietuvoje parduodamų daržovių yra importuojamos, ypač žiemą. Tačiau mes negalime nuolat būti priklausomi nuo maisto sistemos, kurios tiekimo grandinės nuolat trūkinėja dėl klimato kaitos, pandemijos ar geopolitinės situacijos. Todėl privalome ieškoti naujų būdų tvariai auginti sveiką maistą ištisus metus arčiau savų namų. Kurdami aukštosiomis technologijomis paremtą vertikalų ūkį, mes tikimės suteikti stabilumo auginamų produktų tiekimo daliai visame Baltijos šalių regione“, – sako Valentinas Civinskas, „Leafood“ įkūrėjas ir vadovas.

Prie vertikalaus ūkio finansavimo prisidėjo ir nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), suteikdama 3 milijonų eurų dydžio paskolą pagal priemonę „Startuok“. „Į INVEGĄ „Leafood“ kreipėsi ne tik su gera idėja, bet ir gerai paruoštu išsamiu verslo planu, kuriame buvo pateikusi konkrečius pavyzdžius, išanalizavusi užsienio rinką, tiekėjus ir jau pritraukusi privačius investuotojus“, – sako INVEGOS Verslo finansavimo direktorė, Investicijų vertinimo skyriaus vadovė Aistė Čepulė. – „Suteikta INVEGOS paskola įmonei „Leafood“ pagal priemonę „Startuok“ visiškai išpildė šios priemonės esmę, nes paskolos teikiamos tiek investicijoms į ilgalaikį turtą, tiek ir apyvartinio kapitalo poreikiui finansuoti bei inovatyvius produktus norinčioms pasiūlyti jaunoms įmonėms, tačiau susiduriančioms su labai ribotomis galimybėmis gauti finansavimą rinkoje. Pagrindinis akcentas analizuojant verslus yra jų inovatyvumas, ekonominis tvarumas ir novatoriškos idėjos turėjimas bei galimybės konkuruoti rinkoje todėl sulaukę verslo plano iš „Leafood“ ir jį įvertinę, nusprendėme finansuoti šią inovatyvią žemės ūkio sektoriuje dirbančią įmonę.“

Pirmojo „Leafood“ vertikaliojo ūkio įrengimas vyks Vilniuje. Numatoma auginimo pradžia – 2023 m. pirmasis ketvirtis. Vertikalaus ūkio plotas – 4000 kv. m, o tai leis užauginti apie tūkstantį kilogramų lapinių žalumynų per dieną. Vertikalus ūkis bus aprūpinamas tik atsinaujinančia elektros energija.

Ūkyje saulės šviesą pakeis 30 tūkst. LED juostų, kurios suteiks specialų šviesos spektrą ir optimalią temperatūrą.

Vertikalus ūkis bus paremtas Taivano įmonės „YesHealth Group“ sukurta bežemio auginimo technologija „Gelponika“, kurią pasitelkus auginami aukštesnės kokybės produktai sunaudojant žymiai mažiau medžiagų nei su ankstesnėmis hidroponikos technologijomis.

„Nuo pat vertikalių ūkių atsiradimo pradžios „YesHealth Group“ koncentravosi į sveikatą ir tvarumą. Šiandien susiduriame su tuo pačiu iššūkiu, kurį įvardytų kiekvienas toks ūkis bet kur pasaulyje – kaip ne tik tvariai auginti sveikesnį maistą, bet ir gauti pelną. Jau veikiantys mūsų vertikalūs ūkiai Taivane, Kinijoje, Italijoje ir Danijoje išmokė spręsti šią problemą, tad dabar esame pasirengę su strateginiais partneriais dalytis ne tik savo technologija, bet ir sukauptomis žiniomis. Su „Leafood“ sutarėme jiems pastatyti jų pirmąjį vertikalų ūkį Vilniuje, dalyvauti pradedant auginti lapinius žalumynus ir pasiekti pelną per dvejus metus. Vėliau kartu plėsimės ir į kitas šalis Baltijos regione“, – sako Jesper Hansen, „YesHealth Group“ komercijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją