Alytaus rajone įsikūrusiam pusantro hektaro dydžio „Miella“ vynuogynui – vos treji metai. Jame iš viso yra 5 tūkst. medelių, 7 skirtingos vynuogių rūšys, čia pluša dvi šeimos.

 Vynuogės

„Tai dar pati vynuogyno pradžia, darbo labai daug. Nuo sodinuko pasodinimo, iki žiūrėjimo, kaip jis išauga, lenkimo, skabymo, rišimo. (…) Kuo daugiau į vynuogę įdėsi darbo, meilės, tuo daugiau jis tau duos“, – LNK žinioms sakė „Miella“ vynuogyno bendraturtis Irmantas Adamonis.

Pakenkė šalnos

I. Adamonio teigimu, prižiūrimas vynuogynas gali išsilaikyti 120 metų. Nors vizija – ilgalaikė ir pozityvi, ar Lietuvos klimatas norui leis išsipildyti?

„Labai pakenkė šalna, kuri buvo maždaug prieš keturias savaites. Labai daug ūglių nušalo, nes pradžioje buvo labai šilta, vynuogės išsidaigino ūglius, o paskui patyrė streso dėl šalnos. Šiuo metu atauga nauji ūgliai, aišku, jie neduos mums tiek derliaus, kiek norėtume“, – kalbėjo įmonės „Miella“ vadovas Marijus Jakinevičius.

Šalnos

„Miella“ vynuogyne didžioji dalis sodinukų atvežti iš Vokietijos, jie pritaikyti šaltesniems kraštams.

„Yra Tado Ivanausko išvesta Palangos vynuogė, kuri nebijo ligų. Turime kelis jos daigus, bet šiaip visos vynuogės yra skirtingos. Tai yra techninės vynuogės, jos labai saldžios, jų nepavalgysi“, – nurodė I. Adamonis.

Techninės vynuogės skirtos gėrimų gamybai, jos turi didelį kauliuką, storą žievelę. Tokių vynuogynų randasi vis daugiau – lietuviai nepaiso kontrastingų orų ir rizikuoja.

„Kontrastai būna nuo 30 laipsnių šalčio iki 30 laipsnių šilumos“, – pastebėjo M. Jakinevičius.

Vynuogininkų asociacijos valdybos narys Dainius Noreika pastebėjo, kad Lietuvoje gali būti apie 100 vynuogynų, tai yra apie 40 hektarų ploto.

„Tai yra šis tas, prieš 10 metų nežinau, kiek būtume surinkę, gal kokį vieną hektarą“, – svarstė D. Noreika.

Laukia karšta vasara

Visgi tai, koks bus derlius, prognozuoti sunku ne tik auginantiems vynuoges.

Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkas Zigmantas Aleksandravičius, kuris ūkininkauja Kupiškio rajone, teigė, kad situacija yra labai įvairi, tačiau aišku viena – ūkininkams yra nelengva.

„Teritorijoje, kurioje prieš kelias dienas gavome 15 milimetrų vandens, iškrito ir pusantro centimetro dydžio ledų. Tai ką tu, žmogau, gali prognozuoti. Neįmanoma. Gal jums atrodo juokingai, bet mes prašome Dievo, kad mūsų neskriaustų“, – atviravo Ūkininkų sąjungos atstovas.

Zigmantas Aleksandravičius

Anot jo, ramiau gali būti apsidraudus pasėlius, tačiau vis tiek kyla problemų.

„Sakykime, įvyko sausra. Ji kartais būna lokali, o duomenys sausrai (skelbti – aut. pastaba) imami gerokai platesniu mastu ir ne visada tai sutampa. Noriu įmesti akmenį ir į mokslininkų daržą. Aš daugelį metų važinėju į Briuselį, ten susitinkame su įvairiais valdininkais, tarp jų ir mokslo žmonėmis, ir visi mums žada, kad išves tokias veisles, kurios bus gerokai atsparesnės drėgmės trūkumui. Deja“, – guodėsi jis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas sakė, kad prognozuojama viena karščiausių vasarų. Tai susiję su besibaigiančiu „El Niño“ reiškiniu, aukšta temperatūra šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje bei tirpstančiais Grenlandijos ledynais.