Siūloma sumažinti plotą, lemiantį želdinių grupės pripažinimą želdynu, – nuo 0,05 ha, kaip dabar nustatyta, iki 0,01 ha.

Taigi želdynu būtų laikoma ne mažesnė kaip 0,01 ha želdinių grupė. Pasak pranešimo, pastaruoju metu dėl užstatymo tankinimo pastebimas jų plotų mažėjimas.

Gyventojai galės teikti pastabas ir pasiūlymus, reikalauti atlikti viešųjų želdynų ir želdinių būklės ekspertizę – siūloma išsiaiškinti ir įvertinti jų poreikius ir sudaryti sąlygas dalyvauti viešųjų želdynų kūrimo ar pertvarkymo procese.

Be to, numatoma nustatyti privalomą visuomenės informavimą apie planuojamus ir vykdomus viešųjų atskirųjų želdynų projektavimo ir tvarkymo darbus, apie išduotą leidimą kirsti saugotinus želdinius, intensyviai genėti ir t. t.

Ekspertizė būtų privaloma tais atvejais, kai urbanizuotoje teritorijoje numatoma pertvarkyti didesnius kaip 1 ha viešuosius želdynus ar gatvių želdinius ilgesnėje nei 100 m gatvės atkarpoje, kurioje yra 10 ir daugiau saugotinų želdinių, taip pat kai ekspertizę atlikti reikalauja visuomenė, pateikusi ne mažiau kaip 100 žmonių pasirašytą prašymą.

Būtų įteisinta galimybė savivaldybėms bendradarbiauti su bendruomenėmis.

Be to, naujos redakcijos įstatymas leistų nustatyti aiškesnį želdynų apsaugos, priežiūros ir tvarkymo teisinį reguliavimą, įtvirtintų profesinės kvalifikacijos reikalavimus želdynų projektavimo bei priežiūros ir tvarkymo darbus atliekantiems asmenims, suderintų įstatymo nuostatas su miškų ir žemės naudojimą, teritorijų planavimą ir statybos santykius reguliuojančiais įstatymais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)