Ministras ramina, kad ši mūsų sritis stipri ir darbai bei maisto produktų tiekimas nesustos, tačiau neatmetama ir to, jog gali tekti imtis drastiškų priemonių. Pavyzdžiui, reguliuoti mažmenines maisto produktų kainas.

„Kiekvienas Lietuvos gyventojas susiduriame su iššūkiu. Kaip buvome įpratę gyventi taip nebegyvensime. Žemės ūkis pasirengęs patenkinti paklausą. Maisto produktų turime daugiau nei suvartojame. Pavyzdžiui, vakar, kai buvo sustabdytas krovininių automobilių judėjimas per valstybinę sieną, eilė buvo iš mūsų pusės, mes norėjome išvežti produkciją, o ne iš kaimyninės šalies“, – aiškina A. Palionis.

Ministras tikina, kad ieškomi sprendimai kad nesustotų prekyba ūkininkams skirta produkcija – sėklomis, technikos atsarginėmis detalėmis ir kitais būtinais dalykais. („Delfi“ šiandien rašė, kad ūkininkai liko be atsarginių detalių ir kitų būtinų priemonių, nes pardavėjams dėl karantino teko uždaryti parduotuves, o internetinė prekyba šiame sektoriuje neišvystyta). Dalis ūkių sėklą pasiruošia patys. Nors parduotuvės nedirbs, tačiau prekiauti bus galima – tik reikės vengti fizinio kontakto, galbūt patiems pristatyti prekes. Užsakymai priimami telefonu, elektroniniu paštu, atsiskaitoma pavedimu.

„Šita situacija turėtų pakeisti ir mūsų kasdieninius įpročius, nors tai sunku. Tik kai atvažiavęs prie parduotuvės randi uždarytas duris, galvoji, kaip tą problemą išspręsti“, – pastebi ministras ir sako, kad sprendimas mažinti fizinių kontaktų skaičių teisingas.

Technikos aptarnavimas nebus stabdomas, nors specialistams teks dirbti ūkiuose.

Kalbant apie perdirbėjus, pasak ministro, kai kurie gana sunkioje padėtyje. Pavyzdžiui, paukštininkystės verslas skaičiuoja, kad dėl sumažėjusio eksporto per mėnesį gali susidaryti 3-3,5 tūkst. t skerdenų perteklius. Be to neaišku kaip viskas klosis ateityje. Galbūt teks dar labiau izoliuotis ir mūsų šalis prekybos centrus skatins pereiti prie vietos produktų.

Kita probleminė sritis – pieno žaliavos importas iš Latvijos ir Estijos.

„Nepamirškime, kad mes ne tik įsivežame pieną iš ten, bet ir išvežame į Lenkiją. Vakar susidarė spūstys prie sienos su Lenkija ir net nebuvo techninių galimybių praleisti maisto produktus. Dabar bus numatoma nauja tvarka, kad maisto produktai pasienio zonoje neužstrigtų. Kalbant apie pieną, kalbėsime su perdirbėjais, kad jie orientuotųsi į vietos žaliavos perdirbimą. Svarstome ir apie intervencinius pirkimus, nors tai kraštutinis atvejis“, – ko gali imtis aiškina M. Palionis ir primena apie Vyriausybės priimtą verslo gelbėjimo paketą, kad žala būtų kuo mažesnė.

Kalbant apie sėją, pasak ministro, trąšų ir daugumos kitų reikalingų priemonių atsargos sandėliuose pakankamos. Be to, komercinio transporto judėjimas ES neribojamas. Tiekimo grandinės atsistatys.

Tačiau galvojama ir apie tai, kad karantino metu gali būti ribojamos mažmeninės svarbiausių maisto produktų kainos.

„Vyriausybė gali kontroliuoti mažmenos kainas, nes kištis giliau į tiekimo grandinę ir nustatyti supirkimo kainas negalime. Paprašiau Teisingumo ministerijos išaiškinimo, kaip tai reikėtų daryti, jei reikėtų fiksuoti bazinių produktų kainą“, – sako ministras.

Jis neslepia, kad visos derybos dėl būsimo finansinio periodo nukeltos gegužei. Ministerija Briuseliui suformavo užklausą ir kaip elgtis situacijose, kai, pavyzdžiui, norint išmokėti paramą karantino sąlygomis reikia atlikti fizinę projekto įgyvendinimo patikrą.

„Kita problema – deklaracijos. Pas mus dauguma žmonių pasėlius deklaruodavo atėję pas specialistą, ne internetu. Tą irgi reikės spręsti. Kreipėmės į EK prašydami pratęsti paraiškų priėmimo laikotarpį. Pateikti paraiškas ES paramai gauti bus galima per kurjerį, laikotarpis, kada jos bus priimamos, ilginamas“, – iškilusius iššūkius įvardina ministras.

Žemės ūkis taip pat bus sektorius, kuriam teks dalis penkių milijardų eurų Vyriausybės paramos verslui palaikyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)