Plauti vaisius ir daržoves – būtina

Lauke parduodami maisto produktai gali ne tik greičiau gesti, bet ir būti užkrėsti įvairiomis pavojingomis bakterijomis.

„Tai gali būti ir tokios bakterijos, kaip žarninė lazdelė, jersinijos, ešerichijos. Taip pat, gali net ir parazitų kiaušinėliai būti, kaip, pavyzdžiui, askaridžių, žarnyno pirmuonių – visi šie patogenai arba ligų sukėlėjai, patekę į organizmą, gali sutrikdyti tiesiog žmogaus sveikatą“, – pasakojo NVSC vyriausioji specialistė Aušra Bartulienė.

Aušra Bartulienė

Gatvėse kalbinti vilniečiai vienbalsiai pritaria, kad tokias daržoves, vaisius ar uogas – plauti būtina.

„Būtinai viską plaunu“, – teigė senjorė.

„Žinoma plaunu, kaip neplauti? Mikrobų daug yra“, – antrino kita pašnekovė.

Lietuviškos daržovės

„Jeigu ne iš savo daržo, tai plauname ir ne vieną kartą, iš kelių vandenų“, – teigė vyras.

„Jos iš daržo, tad yra ir smėlio – viską reikia nuplauti, visus nešvarumus“, – teigė moteris.

Didesnę riziką kelia nelegalūs prekybininkai

Pasak specialistės, daržoves geriausia plauti tekančiu vandeniu. Jeigu vanduo nešvarus – plauti net kelis kartus.

„Nebent susidaro tokios sąlygos, kad mes neturime jokio vandens. Tada galėtumėme mes, sakykime, su servetėle gerai nuvalyti ir nulupti, pavyzdžiui, obuolį, bananą“, – teigė A. Bartulienė.

„Tai yra bendrinis maisto specialistų patarimas. Visais atvejais yra saugiau nuplauti vaisius ir daržoves, ir kitus produktus, tiesiog apsisaugant nuo galimos išorinės ir kitos taršos, kuri gali būti paveiki sveikatai“, – teigė Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Aistė Prieglauskaitė.

Pasak A. Prieglauskaitės, lauko prekyvietėms taip pat yra keliami reikalavimai, į kuriuos žmogus turėtų atkreipti dėmesį, pirkdamas šviežius vaisius ar daržoves.

„Prekiauti tokiais produktais galima tik su savivaldybe suderintose vietose, atvirose prekyvietėse. Prekiaujama turi būti vietose, pakeltose nuo žemės, turi būti laikomasi higienos. Produktai turi būti apsaugoti nuo saulės, nuo aplinkos taršos“, – vardijo ji.

Panevėžio turgus

Pašnekovė išskyrė, kad nelegaliai prekiaujantys verslininkai kelia didesnę riziką, tačiau žmogus pats turėtų įvertinti, ar prekybininkas dirba legaliai.

„Atsakyti už jo produkciją negalime, tad vartotojui tiesiog patarčiau rinktis atsakingai, pasitikrinti, ar prekybininkas yra registravęs savo veiklą. Tą galima padaryti ir pas mus puslapyje, ir pagal adresą, ir pagal pavadinimą susirandant“, – teigė Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė.

Taip pat, reikėtų atkreipti dėmesį ir į paties maisto kokybę – kaip jis atrodo bei ar nėra pradėjęs gesti. Vis dėlto, jeigu žmogus suvalgė sugedusio maisto – specialistė išskyrė pagrindinius negalavimo simptomus.

„Pykinimas, pirmiausia, gali būti ir vėmimas, viduriavimas. Kartais gali net pakilti temperatūra. Jeigu atsiranda tokie simptomai ir jie vargina ilgesnį laiką – jau reikia kreiptis į šeimos gydytoją“, – patarė A. Bartulienė.

Valgant daugiau vaisių ir daržovių – mažėja rizika susirgti lėtinėmis ligomis. Statistikos departamento duomenimis, bent kartą per dieną vaisių, įskaitant uogas, valgo 47 proc. gyventojų, daržovių – 54 proc.

Visą reportažą rasite LNK portale: